Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ./Υ.Μ.Σ.   /   Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.   /   Δικαιολογητικά Έγγραφα   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Δικαιολογητικά για αλλαγή νομίμου εκπροσώπου υποκαταστήματος αλλοδαπής
26/03/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΜΙΜΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ

 

Τα παρακάτω δικαιολογητικά αποστέλλονται ως συνημμένα με e-mail στο registry@pcci.gr, υπογεγραμμένα σε μορφή PDF με μέγεθος έως 5 MB. Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος νομιμότητας της Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. του Ε.Β.Ε.Π., σας αποστέλλονται μέσω e-mail παράβολα για την πληρωμή των σχετικών τελών. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, εκδίδεται από την Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του Ε.Β.Ε.Π. η σχετική Ανακοίνωση.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ:βάσει του αρ. 29 ν. 4919/2022 ελέγχουμε σε όλες τις περιπτώσεις αιτήσεων που δεχόμαστε τα εξής:

1. Το αν έχουν δημοσιευθεί εμπρόθεσμα οι εγκεκριμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τουλάχιστον της τελευταίας χρήσης.

Οι οικονομικές καταστάσεις των υποκαταστημάτων αλλοδαπής είναι οι οικονομικές καταστάσεις της αλλοδαπής εταιρείας όπως έχουν δημοσιευθεί στο αλλοδαπό μητρώο (αρ. 39 περ. θ ν. 4919/2022 για υποκαταστήματα εντός ΕΕ και αρ. 43 περ. ι ν. 4919/2022 για υποκαταστήματα εκτός ΕΕ). Μόνο εάν η αλλοδαπή εταιρεία βρίσκεται σε χώρα εκτός ΕΕ και τα λογιστικά της έγγραφα δεν καταρτίζονται κατά τρόπο ισοδύναμο με το ελληνικό και το ενωσιακό δίκαιο, δημοσιεύεται στη μερίδα του υποκαταστήματος ισολογισμός των δραστηριοτήτων του υποκαταστήματος, ο οποίος θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τη ΓΣ της αλλοδαπής εταιρείας.

Όλα τα προερχόμενα από την αλλοδαπή έγγραφα (ισολογισμοί, πρακτικά) θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα Apostille(για όσες χώρες είναι στη Σύμβαση της Χάγης, άλλως προξενική θεώρηση) και να είναι επίσημα μεταφρασμένα στα ελληνικά (από Έλληνα δικηγόρο ή από Πιστοποιημένο Μεταφραστή του ΥπΕξ).

2. Το αν υπάρχει απουσία, για οποιονδήποτε λόγο, πάνω από έξι (6) μήνες νομίμου εκπροσώπου του υποκαταστήματος αλλοδαπής.

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:

* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Εφόσον οποιοδήποτε από τα κατωτέρω έγγραφα υπογράφεται στο εξωτερικό θα πρέπει η υπογραφή του υπογράφοντος το αλλοδαπό έγγραφο να έχει θεωρηθεί με τη θεώρηση Apostille (για όσες χώρες είναι συμβαλλόμενες στη Σύμβαση της Χάγης, άλλως με προξενική θεώρηση) και εφόσον είναι συνταγμένο σε αλλοδαπή γλώσσα θα πρέπει να είναι νόμιμα μεταφρασμένο στα ελληνικά σύμφωνα με το αρ. 48 ν. 4919/2022 (από Έλληνα δικηγόρο σύμφωνα με το αρ. 36 παρ. 2 περ. δ) του Κώδικα Δικηγόρων ή από Πιστοποιημένο Μεταφραστή του ΥπΕξ ή με άλλο τρόπο που προβλέπεται στην ελληνική ή ενωσιακή νομοθεσία). Από την υποχρέωση θεώρησης Apostille εξαιρούνται μόνον τα δημόσια έγγραφα προερχόμενα από την Κύπρο.

1. Αίτηση (συμπλήρωση και υπογραφή της αίτησης που βρίσκετε εδώ και επισύναψή της στο e-mail ή αίτηση με το κείμενο του e-mail που μας στέλνετε).

2. Απόφαση του αρμόδιου οργάνου της αλλοδαπής εταιρείας* στην οποία να περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον:

α.τα στοιχεία του υποκαταστήματος, δηλαδή τουλάχιστον η επωνυμία του υποκαταστήματος, ο αρ. ΓΕΜΗ και ο ΑΦΜ του.

β. η απόφαση για αντικατάσταση νομίμου εκπροσώπου του υποκαταστήματος.

γ. τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ονοματεπώνυμο γονέων, αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, τόπος και χρόνος γέννησης, ιθαγένεια, διεύθυνση κατοικίας και ελληνικό Α.Φ.Μ.) του προσώπου που διορίζεται ως νέος νόμιμος εκπρόσωπος του υποκαταστήματος,

δ. οι πλήρεις αρμοδιότητες του νομίμου εκπροσώπου του υποκαταστήματος.

3. Μπορεί να προσκομιστεί και Πληρεξούσιο* εφόσον το επιθυμεί η εταιρεία ή εφόσον απαιτείται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., το οποίο θα πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του υποκαταστήματος, τα πλήρη στοιχεία και τις πλήρεις αρμοδιότητες του νομίμου εκπροσώπου του υποκαταστήματος. Στην περίπτωση που προσκομιστεί πληρεξούσιο δεν είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται οι πλήρεις αρμοδιότητες του νομίμου εκπροσώπου του υποκαταστήματος στην απόφαση της αλλοδαπής εταιρίας, κατά τα οριζόμενα υπό 2.δ. ανωτέρω.

4. Πιστοποιητικό καλής λειτουργίας (goodstanding) τελευταίου τριμήνου* του μητρώου, στο οποίο είναι εγγεγραμμένη η αλλοδαπή εταιρεία.

5. Πιστοποιητικό τελευταίου τριμήνου* του μητρώου, στο οποίο είναι εγγεγραμμένη η αλλοδαπή εταιρεία, για τα πρόσωπα που εκπροσωπούν την αλλοδαπή εταιρεία στη έδρα της.

6. Αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου του νέου νομίμου εκπροσώπου του υποκαταστήματος.

7. Άδεια διαμονής ή αίτηση για άδεια διαμονής για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα του διοριζόμενου ως νομίμου εκπροσώπου του υποκαταστήματος, εφόσον α) έχει εθνικότητα χώρας εκτός ΕΕ και β) είναι κάτοικος Ελλάδος.

8.Υπεύθυνη δήλωση* του διοριζόμενου νομίμου εκπροσώπου του υποκαταστήματος με θεώρηση γνησίου υπογραφής ή μέσω gov.gr, για αποδοχή του διορισμού του.

9. Εξουσιοδότηση* με θεώρηση γνησίου υπογραφής ή μέσω gov.gr προς όποιον υποβάλλει τα ανωτέρω δικαιολογητικά στο Γ.Ε.ΜΗ..

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή