(ΑΝ) ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ   /   ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΜΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
26/02/2013 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Στις 26-10-1987 συστήθηκαν, με την αριθμ.131782 ΚΥΑ των τότε Υπουργών Εργασίας, και Εμπορικής Ναυτιλίας , δύο Μικτές Επιτροπές, ελέγχου των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στις περιοχές Πειραιά, Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Σαλαμίνος.

Κατά την χρονική περίοδο της δεκαετίας του 1980, το νομικό πλαίσιο ίσως να μην ήταν επαρκές, για την διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, ιδίως στην Ναυπ/κη Ζώνη.

Σήμερα όμως, το νομικό πλαίσιο έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο στους τομείς υγιεινής και ασφάλειας (Π.Δ.70/90 ,17/96 κλπ), όσο και στον έλεγχο λειτουργίας των επιχειρήσεων (Ν.3551/07 , ΚΥΑ.831223 Β/12/09/11-06-09 κλπ).

Πέραν αυτού, κλιμάκια των αρμοδίων Λιμενικών Αρχών και των Τοπικών Γραφείων Εργασίας, διενεργούν κατά καιρούς ελέγχους και άρα η κατάσταση και τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, γι ‘ αυτό και προτείνουμε αρμοδίως την κατάργηση αυτών ή την διατήρηση με στελέχωση των Επιτροπών μόνο, από εμπειρογνώμονες Κρατικών Υπηρεσιών (Υπ. Ναυτιλίας και Εργασίας), αφού προηγουμένως επιμορφωθούν κατάλληλα.

  1. Τον Επιθεωρητή ασφαλείας και υγείας στην εργασία ως Πρόεδρο
  2. Τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (Λιμενικό)
  3. Τον εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με ειδικότητα ναυπηγού-μηχανικού
  4. Δύο εκπροσώπους των εργαζομένων
  5. Ένα χημικό –μηχανικό του Γενικού Χημείου του Κράτους, με τους αντίστοιχους αναπληρωτές τους.

Τα μέλη αυτών των Επιτροπών, αμείβονται από πιστώσεις του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (τώρα ΟΑΕΔ).

Στις διατάξεις του άρθρου 28 Ν.3850/10-ΦΕΚ 84Α , γίνεται επίσης  αναφορά στην διαδικασία και τρόπο συγκρότησης των εν λόγω Επιτροπών.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή