(ΑΝ) ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ    / ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ    / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ  RSS 2.0 

Ε.Β.Ε. Πειραιώς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Ναυπηγικής Βιομηχανίας στο τηλέφωνο: 210 41.77.241-5 (εσ. 218), Φαξ: 210 42.74.084. Υπεύθυνος: κ. Λαΐνος Ιάσονας.


ΑΔΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.
Για την εκτέλεση οποιωνδήποτε ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών (ναυπήγηση, μετατροπή, επισκευή και συντήρηση πλοίων), απαιτείται ειδική άδεια, για κάθε συγκεκριμένη εργασία, από την αρμόδια Λιμενική Αρχή. (20/02/2013)

περισσότερα »

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Με νομοθετικές κατά καιρούς ρυθμίσεις, αναστέλλετο η καταβολή των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών, προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και λοιπούς ασφαλιστικούς Φορείς. (21/02/2013)

περισσότερα »

ΒΙΒΛΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Το βιβλίο συμπληρώνεται καθημερινά, υπογράφεται δε από κάθε εργαζόμενο και τηρείται στο χώρο των εργασιών επί πλοίου, ή πλωτής κατασκευής. (22/02/2013)

περισσότερα »

ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΝΕΟΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Κάθε σελίδα αποτελείται από δύο φύλλα. Το πρώτο παραλαμβάνεται από τα αρμόδια Όργανα κατά τον έλεγχο, ενώ το δεύτερο παραμένει στο στέλεχος και φυλάσσεται για 10 χρόνια. (22/02/2013)

περισσότερα »

ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΩΝ
Η γραπτή εκτίμηση είναι, μεταξύ άλλων δικαιολογητικών, απαραίτητη για την έκδοση αδειών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων. (22/02/2013)

περισσότερα »

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ.
Οι Ειδικές Επιχειρήσεις, που διενεργούν ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες εγγράφονται σε Ειδικό Μητρώο το οποίο τηρείται από την αντίστοιχη Περιφέρεια. (22/02/2013)

περισσότερα »

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο εργοδότης εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο κατάλληλη και επαρκή εκπαίδευση στον τομέα ασφάλειας και της υγείας, είτε υπό μορφή πληροφοριών-οδηγιών, είτε με σχετική προς τούτο εκπαίδευση τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. (22/02/2013)

περισσότερα »

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο εργοδότης λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (π.χ νομοθεσία για υγιεινή και ασφάλεια και για τρόπο εφαρμογής της από την επιχείρηση, τους κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία, δραστηριότητες προστασίας και πρόληψης κλπ). (22/02/2013)

περισσότερα »

ΕΝΝΕΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ Ν/ΚΗ ΖΩΝΗ
Η εννεαμελής Επιτροπή για την Ν/κη Ζώνη συγκροτήθηκε με σκοπό κατά βάση τον έλεγχο του Μητρώου των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων, και περαιτέρω τον έλεγχο των προϋποθέσεων και δικαιολογητικών έκδοσης των συναφών αδειών εκτέλεσης εργασιών επί πλοίων... ο βασικός στόχος και σκοπός της Επιτροπής αυτής αποδυναμώθηκε, και εκ των πραγμάτων αυτή καταργήθηκε. (22/02/2013)

περισσότερα »

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον Ναυπηγοεπισκευαστικό Κλάδο, οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις έτους 2009, έπαυσαν να ισχύουν από τον Ιούνιο του 2010, και έκτοτε λόγω διαφορετικών θέσεων-απόψεων δεν ανανεώθηκαν. (25/02/2013)

περισσότερα »

ΘΕΡΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Για την εκτέλεση θερμών εργασιών σε δεξαμενές ή κλειστούς χώρους, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας/σοβαρότητος του θέματος, έχουν προβλεφθεί ειδικότερες προς τούτο διατάξεις, με τις οποίες γίνεται αναφορά σε μέτρα και κατευθυντήριες οδηγίες-επισημάνσεις, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εκτέλεση αυτών. (26/02/2013)

περισσότερα »

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για την θερμοκρασία των χώρων, οι σχετικές διατάξεις, που παραθέτουμε αναφέρονται γενικά σε κάποια μέτρα χωρίς να καθορίζουν τα ανώτατα όρια της θερμοκρασίας, επισημαίνοντας, απλά, ότι «η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να είναι ανάλογη με την φύση της εργασίας και την σημαντική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεση της». (26/02/2013)

περισσότερα »

ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιγραμματικά, σημειώνεται, ότι οι Επιχειρήσεις, που απασχολούν κατά ετήσιο μέσο όρο πάνω από πενήντα (50) εργαζομένους, ο εργοδότης τους έχει υποχρέωση να χρησιμοποιεί και τις υπηρεσίες ιατρού (γιατρού). (26/02/2013)

περισσότερα »

ΙΚΡΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΔΡΕΣ (ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ)
Για εργασίες που δεν μπορούν να εκτελεστούν με ασφάλεια με την βοήθεια φορητής σκάλας ή άλλου μέσου, χρησιμοποιούνται σταθερά ή κινητά ή αναρτημένα ικριώματα ή πλατφόρμες (εξέδρες), που τα είδη, τα υλικά κατασκευής δαπέδων και ικριωμάτων ο τρόπος χρησιμοποίησης περιγράφονται ειδικότερα στις διατάξεις (26/02/2013)

περισσότερα »

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΥΨΟΥΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
Οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ανάλογα με την βαρύτητα-σοβαρότητα, κατατάσσονται σε κατηγορίες και καθορίζονται ανάλογα και βάσει κριτηρίων, το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται κατά περίπτωση από τους Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). (26/02/2013)

περισσότερα »

ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Οι Επιχειρήσεις που εκτελούν εργασίες ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων, πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στο Ειδικό Μητρώο το οποίο, τώρα τηρείται από την οικεία Περιφέρεια. (26/02/2013)

περισσότερα »

ΜΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Στις 26-10-1987, συστήθηκαν από τους τότε Υπουργών Εργασίας, και Εμπορικής Ναυτιλίας, δύο Μικτές Επιτροπές, ελέγχου των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στις περιοχές Πειραιά, Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Σαλαμίνος. (26/02/2013)

περισσότερα »

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΕΡΙΑ (GAS FREE)
Πριν την είσοδο των εργαζομένων για την εκτέλεση εργασιών στις δεξαμενές και σε κλειστούς χώρους με επικίνδυνο περιβάλλον δηλ. χώροι φορτίων ή χώροι, που περιέχουν ή περιείχαν καύσιμα, εύφλεκτα υγρά ή αέρια χύμα ή στερεά η υγρά ή αέρια δηλητηριώδη, διαβρωτικά, ερεθιστικά, καυστικά ή άλλα επικίνδυνα χημικά προϊόντα ή χώροι που έχουν αδρανοποιηθεί κλπ, απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια (GAS FREE). (27/02/2013)

περισσότερα »

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ
Αμφότερα τα ανωτέρω πιστοποιητικά, είναι απαραίτητα, και πρέπει οι Επιχειρήσεις, που είναι εγγεγραμμένες στο Ειδικό Μητρώο, να τα προσκομίζουν μέσα στον Ιανουάριο κάθε έτους, στο οικείο γραφείο, Μητρώου, άλλως διαγράφονται από το Μητρώο των Επιχειρήσεων. (26/02/2013)

περισσότερα »

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
Κάθε εργολάβος ή υπεργολάβος ολόκληρου ή τμήματος του έργου, υποχρεούται με δικές του δαπάνες να παρέχει, στο προσωπικό του αμέσως μετά την πρόσληψη και ανά διετία εξετάσεις (27/02/2013)

περισσότερα »

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Για την προστασία από μηχανικούς και ηλεκτρικούς κινδύνους, ο νομοθέτης προβλέπει ειδικότερες διατάξεις, με γνώμονα, να συμβάλει θετικά, στην αποτροπή ατυχημάτων, και στην προστασία από αντίστοιχους κινδύνους γενικότερα των εργαζομένων (27/02/2013)

περισσότερα »

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΠΟΥ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.
Ο εργοδότης οφείλει να παίρνει μέτρα ώστε να αποφεύγεται ή να ελαχιστοποιείται η έκθεση των εργαζομένων σε παράγοντες, οι οποίοι θεωρούνται επιβλαβείς ή επικίνδυνοι για την υγεία. (27/02/2013)

περισσότερα »

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ-ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Σε κάθε χώρο εργασίας με ευθύνη του εργολάβου ή του Κυρίου έργου πρέπει να υπάρχει πρόχειρο φαρμακείο (27/02/2013)

περισσότερα »

ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗ, ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ
Ανάλογα με τις διαστάσεις και την χρήση των κτιρίων, τον εξοπλισμό και τον αριθμό ατόμων που απασχολούνται σ’ αυτά, οι χώροι εργασίας πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με κατάλληλο και επαρκή εξοπλισμό καταπολέμησης της πυρκαγιάς και εφόσον χρειάζεται, ανάλογα με το είδος εργασίας, με πυρανιχνευτές και συστήματα συναγερμού. (27/02/2013)

περισσότερα »

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Ανάλογα με την θέση, το είδος και έκταση της εργασίας, εφόσον απαιτείται, καταρτίζεται σχέδιο διαφυγής και διάσωσης, για το οποίο ενημερώνονται οι εργαζόμενοι και γίνονται δοκιμές εξοικείωσης, ενώ αντίγραφο του αναρτάται σε κατάλληλη θέση του χώρου εργασίας. (27/02/2013)

περισσότερα »

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Η παραλαβή εξαρτημάτων ή άλλων ειδών από τα πλοία, για επισκευή και επαναφορά αυτών στο ίδιο ή άλλο πλοίο, είναι η βασική και συνήθης περίπτωση, που αντιμετωπίζουν οι ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις. (28/02/2013)

περισσότερα »

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ο Τεχνικός Ασφαλείας είναι εξειδικευμένος σε θέματα ασφαλείας και παρακολούθησης της κανονικής εκτέλεσης των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών επί του πλοίου με δίπλωμα ΑΕΙ Ναυπηγού ή Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου και προϋπηρεσία δύο ετών σε ναυπηγεία ή Επιχειρήσεις με συναφείς δραστηριότητες, εφόσον απασχολούνται στις πάσης φύσεως ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες περισσότερα, από δεκαπέντε (15) άτομα, ανεξαρτήτως χωρητικότητας του πλοίου... (28/02/2013)

περισσότερα »

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Όπως για τους εργοδότες υπάρχουν θεσμοθετημένες γενικές και ειδικές διατάξεις, που αναφέρονται στις υποχρεώσεις τους, έτσι και στους εργαζομένους υπάρχουν αντίστοιχες προς τούτο διατάξεις. (28/02/2013)

περισσότερα »

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΥ ΈΡΓΟΥ Η ΕΡΓΟΔΟΤΗ Η ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΥ
Γίνεται αναφορά στις γενικές και ειδικές υποχρεώσεις των ανωτέρω σε αρκετές και σημαντικές διατάξεις Νόμων και Π.Δ, που όπως θα διαπιστώσετε, κάποιες είναι επαναλαμβανόμενες. (28/02/2013)

περισσότερα »

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο φωτισμός χώρων εργασίας, είναι θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος λαμβάνοντας υπόψη, το είδος της απασχόλησης των εργαζομένων και θα πρέπει να είναι επαρκής, και να συμβάλει θετικά, στην αποτροπή ατυχημάτων. (28/02/2013)

περισσότερα »

ΧΩΡΟΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ
Στους χώρους εργασίας, που ο αριθμός των εργαζομένων υπερβαίνει τους 100, πρέπει να προβλέπεται ένας ή περισσότεροι χώροι πρώτων βοηθειών. (28/02/2013)

περισσότερα »

MARITIME LABOUR CONVENTION 2006
Από τον Αύγουστο 2013 ξεκινάει η ισχύς του, ώς νόμος του Κράτους. (11/06/2013)

περισσότερα »

Ν.4150/2013 - ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΥΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
(01/07/2013)

περισσότερα »