(ΑΝ) ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ   /   ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
25/02/2013 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Στον Ναυπηγοεπισκευαστικό Κλάδο, οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις έτους 2009, έπαυσαν να ισχύουν από τον Ιούνιο του 2010, και έκτοτε λόγω διαφορετικών θέσεων-απόψεων δεν ανανεώθηκαν.

Τα Εργατικά Σωματεία(ιδίως το Συνδικάτο Μετάλλου), εντούτοις επιμένουν στην εφαρμογή των εν λόγω Κλαδικών και κάθε φορά που εργοδότες έχουν κάποια συμβατική υποχρέωση, ασκούν πιέσεις, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο, για την υπογραφή «Διμερών Συμβάσεων» και την υιοθέτηση όρων τους, παραγνωρίζοντας το γεγονός, ότι τέτοιες ενέργειες είναι αντισυμβατικές αλλά και αντίθετες, προς το ισχύον νομικό πλαίσιο. Περαιτέρω δε οι εργοδότες που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη, όπως προκύπτει από αποφάσεις που έχουν εκδικαστεί, δικαιώνονται.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας που παραθέτουμε, δύο είναι οι βασικές επιλογές εργοδότη-εργαζομένων.

 

α) Σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης

 

Ο Εργοδότης Επιχείρησης με το αντίστοιχο Επιχειρησιακό ή Κλαδικό Σωματείο ή αντίστοιχη Ομοσπονδία ή Ένωση προσώπων, όπου πρέπει να συμμετέχουν τα τρία πέμπτα (3/5) των εργαζομένων δηλ. εάν στην επιχείρηση εργάζονται 5 άτομα τουλάχιστον τα 3, καταρτίζει την σχετική επιχειρησιακή σύμβαση η οποία:

ü      Δεσμεύει και εφαρμόζεται μόνο για τι προσωπικό της επιχείρησης του και

ü      Υπερισχύει κάθε άλλης Κλαδικής ή Ομοιοεπαγγελματικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας.

Επισημαίνεται, ότι βασική προϋπόθεση είναι, η σχετική σύμβαση να μη περιλαμβάνει όρους εργασίας δυσμενέστερους, από αυτούς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σχετικές είναι οι διατάξεις:

·         Άρθρου 13 του Ν.3899/10-ΦΕΚ 212Α

·         Άρθρου 37 του Ν.4024/11-ΦΕΚ 226Α

 

 β) Σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας

 

Ο εργοδότης με κάθε ένα εργαζόμενο ξεχωριστά, στην Επιχείρηση του, μπορεί να συνάπτει ατομική σύμβαση εργασίας, με την βασική προϋπόθεση, να μη παραβιάζονται τα κατωτέρω όρια αμοιβών, που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

·         Σχετική η αρθμ. 6, Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, με ημερομηνία 28-2-12-ΦΕΚ 38 Α .

Πέραν των ανωτέρω με την προαναφερθείσα Πράξη, γίνονται σημαντικές μεταβολές στα εργασιακά θέματα, που συνοψίζονται στις ακόλουθες:

ü  Μειώνονται κατά 22% τα κατώτερα όρια αμοιβών, της από 15-7-10 Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, όπως αυτά προβλέπονται και ισχύουν κατά την 1-1-12, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών κατά 32%.

ü   Προσδιορίζονται επίσης οι κανονισμοί και κατά περίπτωση όροι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Ισχύς, διάρκεια, λήξη, προσφυγή στην διαιτησία, πάγωμα αυξήσεων, μισθών ή ημερομισθίων από 14-2-12, και μέχρι το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, κλπ)

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή