Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Προλόγηση βιβλίου Γιάννη Μανιάτη από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλη Κορκίδη - «Επειδή δεν υπάρχει Planet B»
12/04/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η κλιματική κρίση / κατάρρευση  είναι εκ των πραγμάτων το πιο σύνθετο πρόβλημα της εποχής μας. Και τούτο γιατί για κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα για το γεωπολιτικό παιχνίδι διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης ώστε να επιβάλλει τις συμφωνίες για το κλίμα. Παρά τις διάφορες μεγάλες διοργανώσεις που έχουν γίνει για την κλιματική αλλαγή, παρά τις προσπάθειες του ΙΜΟ να μηδενίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας κάπου μεταξύ 2040-2050 τίποτα δεν δείχνει ότι θα υπάρξει η προσδοκώμενη πρόοδος, ότι θα επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. 
Το βιβλίο, αποκαλυπτικό με πολλές αλήθειες για το περιβάλλον, την ενέργεια και την εξωτερική πολιτική, γραμμένο από έναν καταξιωμένο επιστήμονα και σημαντικό πολιτικό, δίνει τις πραγματικές διαστάσεις ενός θέματος που πρέπει να μας απασχολεί όλους. Έγκυροι Αμερικάνοι  ερευνητές υπολόγισαν ότι χρειάζονται $3τρις/έτος για δέκα χρόνια προκειμένου να αναστραφεί η κλιματική αλλαγή και έκανε σύγκριση με το παγκόσμιο κόστος εξοπλισμών που αγγίζει τα $2,4 τρισ. Ασύλληπτα ποσά για την αναστροφή μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. 
Σημαντικό μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στις ελληνικές συνθήκες και προτεραιότητες αλλά και στην προσπάθεια να καταστεί η χώρα ενεργειακός κόμβος. Η ενεργειακή δημοκρατία, η ενεργειακή φτώχεια, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ενεργειακές κοινότητες, τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι μεγάλες γεωπολιτικές πρωτοβουλίες της χώρας για μετεξέλιξή της σε ενεργειακό κόμβο: ένα σφαιρικό πλέγμα αλληλοεξαρτώμενων προβλημάτων αναλύεται διεξοδικά και κυρίως, μια σειρά εμπεριστατωμένων λύσεων προτείνονται για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μέσα στο σύνθετο οικονομικό και διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται καθημερινά.
Είμαστε στην «τελική ευθεία» για τις ευρωπαϊκές εκλογές που είναι κρίσιμες. Γιατί σε ένα  ασταθές διεθνές περιβάλλον, η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και να θωρακίσει κοινωνικές κατακτήσεις. Κλιματική αλλαγή, ενεργειακή εξάρτηση, οικονομική συμπίεση και ανασφάλεια, γεωπολιτικές συγκρούσεις απειλούν τις κοινωνίες μας. Και ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, που είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, στον οποίο και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην εκλογική αναμέτρηση, είναι ένας έμπειρος χειριστής- βαθύς γνώστης των θεμάτων καθώς, μεταξύ των άλλων, διευθύνει το εργαστήριο «Συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» στο ΠΑ.ΠΕΙ. καθώς και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών». Έχει διατελέσει υπουργός και υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (2009-2015) καθώς και  πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας και του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014) διαθέτοντας πλούσιο ερευνητικό έργο, με πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Ο τίτλος του βιβλίου, που επι της ουσίας είναι μία ακόμη επιστημονική δημοσίευση, συμπυκνώνει τον προβληματισμό που πρέπει να μας διακατέχει ως άτομα που μετέχουν στις κοινωνίες. Που έχουν το δυσμενές προνόμιο, να είναι η 1η γενιά που ξέρει και βλέπει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Και αν δεν προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις των δικών μας επιλογών φοβάμαι ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τον Planet B.
 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή