Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κου Βασίλη Κορκίδη, στο περιοδικό Εcotec - Η Ελλάδα, πρέπει να επενδύσει στην «πράσινη οικονομία»
12/04/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η Ελλάδα πρέπει να μετατρέψει την σοβούσα ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία, για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, αλλά και να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τα κόστη αποπληρωμής της ηλεκτρικής ενέργειας που επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα του τελικού προϊόντος. Κατά συνέπεια, η χώρα θα πρέπει να επενδύσει στην «πράσινη» οικονομία, η έννοια της οποίας δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση έχει επιταχύνει de facto την ενεργειακή μετάβαση, αλλά όχι στον βαθμό εκείνο που θα επέφερε την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση, ο όρος βιωσιμότητα έχει επεκταθεί δεδομένου ότι μέσω της πράσινης επιχειρηματικότητας, οι επιχειρήσεις αποκτούν χρονική βιωσιμότητα.
Υπενθυμίζεται ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, εγκαίρως, είχε σημειώσει την αναγκαιότητα να δοθεί η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν στις ΑΠΕ, είτε κατά μόνας, είτε σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς, προκειμένου να καλύψουν μέρος ή και το όλον της ενέργειας που καταναλώνουν, καθιστώντας την απόσβεση της επένδυσης διπλά επωφελή, καθώς η φθηνή ενέργεια θα επιδρούσε στο τελικό κόστος παραγωγής, άρα και πώλησης προϊόντων, ενώ, επίσης, θα δημιουργούσε μία νέα επιχειρηματική δυναμική στον τομέα, ανοίγοντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, είχε προτείνει στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τη λύση «3Α» («Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση»), η οποία συνάδει με την «ηλιακή στρατηγική» της Ε.Ε.. Επί της ουσίας, με τη θέση του αυτή, το Επιμελητήριο ωθούσε τις επιχειρήσεις να «επενδύσουν» στην «πράσινη οικονομία» η σημασία της οποίας, σήμερα, έχει καταστεί προφανής, προτρέποντας παράλληλα την κυβέρνηση να σχηματοποιήσει την ενδεδειγμένη πολιτική σε ένα θέμα αιχμής για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. 
Σήμερα οφείλουμε, εκτός των άλλων, να επενδύσουμε, για να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση, και στην εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων απολύτως χρήσιμων για την χάραξη και παρακολούθηση της πολιτικής που χαράσσει μια επιχείρηση στο πεδίο της «πράσινης οικονομίας», και των ΑΠΕ. 
Το Επιμελητήριο έχει διοργανώσει, στο πλαίσιο δράσεών του, ενημερωτική ημερίδα για τις ΑΠΕ και την χρηματοδότηση των σχετικών επενδύσεων, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ενημερώνοντας τις επιχειρήσεις μέλη του για θέματα αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι χρήσιμα για την «ενεργειακή μετάβαση» των επιχειρήσεων. 
Σε μία διεθνή οικονομία όπου ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων έχει επεκταθεί προς πάσα κατεύθυνση, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην «πράσινη οικονομία» για να αποκομίσει εγκαίρως τα οφέλη εκείνα που θα μοχλεύσουν, επι τα βελτίω, την ανάπτυξη. 
 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή