Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη - Aegean College Graduation Ceremony
21/03/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Διακρίνω πολλούς νέους και νέες στο ακροατήριο, που σήμερα λαμβάνουν το δίπλωμά τους,  και επιτρέψτε μου, αφού πρώτα σας συγχαρώ που φτάσατε ως εδώ, να σας δώσω, από καρδιάς, τρεις συμβουλές, όπως:
- Να στοχεύετε πάντα στην ποιότητα και την καινοτομία.
- Να παραμένετε αισιόδοξοι, παρά τις αντιξοότητες και
- Να κυνηγάτε τα όνειρά σας, βελτιώνοντας συνεχώς τα προσόντα και τις επιδόσεις σας, πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό σας.
Η τρίτη συμβουλή, επί της ουσίας, υποκρύπτει μια παραίνεση για δια βίου μάθηση. Το πτυχίο που έχετε στα χέρια σας δεν είναι τίποτα άλλο παρά το κλειδί που θα σας ανοίξει διάπλατα την πόρτα στην πορεία για την επαγγελματική καριέρα. Πορεία, κατά την οποία, οι μαθησιακές δεξιότητες που έχετε αποκτήσει κατά την διάρκεια των σπουδών θα πρέπει να περάσουν από την θεωρία στην πράξη. Οι ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας, αλλά και το επιχειρείν, έχουν φέρει στο προσκήνιο το θέμα της δια βίου μάθησης. Πρόκειται για μια επένδυση την οποία σας καλώ να κάνετε γιατί η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του στελεχιακού δυναμικού των επιχειρήσεων έχει συνδεθεί με τις έννοιες της παραγωγικότητας, άρα και ανταγωνιστικότητας, των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους. Οι αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις επιβάλουν στις επιχειρήσεις επενδύσεις οι οποίες, όμως, απαιτούν από τα στελέχη τις κατάλληλες εκείνες γνώσεις για την αξιοποίησή τους, παραγωγικά. Και είναι μείζονος σημασίας, μιας και μιλάμε για μάθηση και επιμόρφωση στελεχών, η προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. 
 
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, μεταξύ των άλλων, έχει προτάξει και την πολιτική εκείνη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «γέφυρα» μεταξύ των φορέων που παρέχουν εκπαίδευση, επαγγελματική και μη, με τις επιχειρήσεις μέλη του, με στόχο μέσα από την αμφίδρομη σχέση να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο γνώσεων που θα καλύπτει στο πεδίο τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής σας ότι η αγορά εργασίας είναι ανταγωνιστική και οι επιχειρήσεις επενδύουν σε εκείνα τα στελέχη τα οποία κατέχουν όχι μόνο τη γνώση του σήμερα, αλλά διαθέτουν και τις ικανότητες να χειριστούν, άμεσα αν είναι δυνατόν, τα νέα τεχνολογικά «όπλα» του αύριο, ώστε να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται. 
 
Είναι κρίσιμο, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, να κατανοήσουμε ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ανάγκη από χέρια, αλλά από καταρτισμένα στελέχη. Υπάρχουν ανοικτές θέσεις εργασίας που παραμένουν ανοικτές γιατί ακριβώς δεν υπάρχουν τα κατάλληλα στελέχη για να τις πληρώσουν. 
 
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού δεν επιλύθηκε και η αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας παραμένει δημιουργώντας κενές θέσεις.
 
Θα ήθελα, να σας διαβεβαιώσω ότι, εμείς, οι παραγωγικοί φορείς του τόπου, στηρίζουμε την προσπάθειά σας να καλύψετε αυτά τα κενά, αυτές τις θέσεις εργασίας, με συνεχείς σχετικές παρεμβάσεις μας στην Κυβέρνηση. Άλλωστε, το ζητούμενο σήμερα είναι πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να κρατήσει τους νέους άνεργους με υψηλά προσόντα, αλλά και να φέρει πίσω τα καλύτερα μυαλά της, ώστε να σταματήσει το εκτεταμένο φαινόμενο της μετανάστευσης 190.000 επαγγελματιών στο εξωτερικό, εκ των οποίων, δυστυχώς, τα 3/4 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου. Από το "brain drain" δηλαδή, να προσπαθήσουμε να περάσουμε στο "brain gain".
 
Έχοντας ως βάση το παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας ναυτιλιακό κέντρο του Πειραιά, τη ναυτιλιακή πρωτεύουσα που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου και το δυναμικότερο ναυτιλιακό cluster της Ευρώπης, σας καλώ να εστιάσετε στις νέες ανάγκες δεξιοτήτων για τη διασφάλιση της γρήγορης και επιτυχημένης ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Στην Ελλάδα, οι νέοι άνθρωποι με όνειρα, πρέπει να διαπρέψουν στο εγγύς μέλλον «βάζοντας το λιθαράκι» τους για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας. Δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής σας το γεγονός ότι η έλλειψη ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που σχετίζονται με την καινοτομία, καθώς και την πράσινη και βιομηχανική μετάβαση, έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην απασχολησιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. 
 
Η οικονομία της χώρας μας, το ελληνικό επιχειρείν έχει ανάγκη από στελέχη με υψηλή κατάρτιση και δεξιότητες. Και το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» είναι εξαιρετικά επίκαιρο…
 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή