Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην POLITICAL - Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας δεν θα αργήσουν να αποδώσουν
08/03/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανέλυσε την πορεία εφαρμογής των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας που έχουν νομοθετηθεί και παρουσίασε το Νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Στόχος του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η βελτίωση των δυνατοτήτων άσκησης των επενδυτικών δραστηριοτήτων της βιομηχανίας, η βελτίωση της εφαρμογής των αναπτυξιακών νόμων για την αποτελεσματικότερη συμβολή των χρηματοδοτήσεών τους στην επιχειρηματικότητα, η αντιμετώπιση διαδικαστικών ζητημάτων υψηλής σημασίας που αφορούν στις ενώσεις καταναλωτών και η καταπολέμηση των πλασματικών εκπτώσεων.
Αναλυτικότερα, τα τέσσερα μέτρα αφορούν, πρώτον στη μείωση των εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ και μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή. Δεύτερον, στην εφαρμογή πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα και το οποίο ισούται με το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων. Τρίτον, στην αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων με ένα μέτρο που απαγορεύει στους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τρεις μήνες και αφορά σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ. Τέταρτο, στο μέτρο που υποχρεώνει τους προμηθευτές νωπών προϊόντων να πωλούν φρούτα, λαχανικά και κρέατα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές «net-pricing».
Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νομοσχεδίου μεταβάλλουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται οι έμποροι να αναφέρουν ως αρχική τιμή την τιμή του προϊόντος πριν από την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου από τριάντα ημέρες σε εξήντα ημέρες. Επίσης προβλέπουν περαιτέρω τη δυνατότητα της ΔΙ.Μ.Ε.Α. να ασκεί από κοινού με τη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων περί παραπλανητικών εκπτώσεων. Παράλληλα καθορίζουν την αρμοδιότητα της διατήρησης ή της διαγραφής ενώσεων καταναλωτών από το Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών. Τέλος, προβλέπουν την εφαρμογή προγράμματος πιστοποίησης επάρκειας υπαλλήλων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει συναφθεί με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Σημειώνεται πως με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ρίξει τις τιμές σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα που θα μειωθούν έως και 15%, ενώ επίσης 15% εκτιμάται η μείωση στις αρχικές τιμές στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος. Ωστόσο απορρυπαντικά ρούχων, πιάτων, παιδικές πάνες, καθαριστικά παντός είδους, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα και σαπούνια, τα οποία αφορά το μέτρο της μείωσης των συνολικών εκπτώσεων των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ κατά 30% με αντίστοιχη μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια, αποτελούν το 25% του καλαθιού των καταναλωτών. Το υπόλοιπο 75% αποτελείται από τρόφιμα, που η Ελλάδα παρέμεινε ακριβότερη σε επίπεδο ευρωζώνης και τον Φεβρουάριο του 2024.
Ο πληθωρισμός της Ελλάδας, σύμφωνα με την Eurostat, σταθεροποιήθηκε τον Φεβρουάριο στο 3,2% και παρέμεινε στα επίπεδα του Ιανουαρίου, ενώ στην ευρωζώνη έπεσε στο 2,6% από 2,8%. Εξετάζοντας μάλιστα τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο στο 4,0%, έναντι 5,6% τον Ιανουάριο, ακολουθούν οι υπηρεσίες με 3,9%, έναντι 4,0% τον Ιανουάριο, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 1,6%, έναντι 2,0% και μείωση στην ενέργεια -3,7%, έναντι -6,1% τον Ιανουάριο. Αναμένουμε βεβαίως και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να δούμε εάν και πόσο από το 8,3% του Ιανουαρίου μεταβλήθηκε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της κατηγορίας τροφίμων στην ελληνική αγορά. Πεποίθηση όλων είναι πως τα νέα κυβερνητικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στις αρχές Μαρτίου κατά της ακρίβειας δεν θα αργήσουν να αποδώσουν.
 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή