Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην Ρομίνα Νικηφόρου για το CNN - Οι οικονομικές εκτιμήσεις ενισχύουν τις επιχειρηματικές προσδοκίες
05/02/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η Ελλάδα έχει πλέον επανενταχθεί επιτυχώς στις επενδυτικές επιλογές σημαντικών διεθνών φορέων με μακροπρόθεσμη στόχευση. Και δεν πρόκειται για εκτίμηση αλλά διαπίστωση βασισμένη σε μια σειρά στοιχεία που επιτρέπουν να ατενίζουμε το νέο έτος με αίσθημα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Η ελληνική οικονομία πλέον αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα, καθώς αναμένουμε διπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη το 2024, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στο 15,1%, από 7,1% το 2023. Ωστόσο για να περάσουμε στο πεδίο των προσδοκιών προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική της πορεία η οικονομία της χώρας, απαιτείται η υλοποίηση σημαντικών έργων με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα μας παρουσιάζει τώρα έναν μοναδικό συνδυασμό πλεονεκτημάτων ως διεθνής επενδυτικός προορισμός που αναγνωρίζουν όλοι. Κατά συνέπεια πρέπει να συνεχίσει η εφαρμογή της επιτυχημένης «συνταγής» του συνδυασμού ταχύρρυθμων μεταρρυθμίσεων και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ώστε να διαπλατύνει το πεδίο ευκαιριών ανάπτυξης για την χώρα. Η σημασία της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων εδραιώνεται και από τα επιτυχή παραδείγματα που απεικονίζουν την αναπτυξιακή δυναμική όπως του τομέα των ναυπηγείων όπου χάρη στις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου η Ελλάδα επανάκαμψε δυναμικά στην διεθνή επιχειρηματική «σκακιέρα» με ότι αυτό θετικό συνεπάγεται.

Η υποστήριξη του επενδυτικού πλαισίου και η περεταίρω βελτίωση παραμέτρων του  και αυτή τη χρονιά αποτελεί μονόδρομο  για την προσέλκυση επενδύσεων. Ίσως αυτή τη χρονιά θα πρέπει το έργο της ψηφιοποίησης του Δημοσίου να έρθει, αν όχι στην πρώτη, τουλάχιστον στις πρώτες θέσεις των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, μαζί με τα γνωστά κοινωνικά ζητήματα, καθώς είναι γνωστό ότι το τέρας της γραφειοκρατίας αν δεν καταπολεμηθεί θα συνεχίσει να αποτελεί «φόβητρο» για τους επενδυτές αλλά και «δικαιολογία» για να προσπεράσουν επενδύσεις προς όφελος ανταγωνιστριών οικονομιών. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να προσέξουμε «διπλά». Καθώς, η όποια επενδυτική δραστηριότητα με στόχο την «ανάπτυξη» απαιτείται να είναι βιώσιμη, καθότι η αναστροφή της κλιματικής κρίσης, η εξυγίανση των κοινωνικών ανισοτήτων και η ενίσχυση της διαφάνειας κατά τα πρότυπα ESG αποτελεί προτεραιότητα για πελάτες, επενδυτές, εποπτικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και χρειάζεται προσοχή καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έλλειψη εναρμόνισης των προτύπων και των πιστοποιήσεων ESG σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Στο πεδίο των προκλήσεων- προσδοκιών, και αυτή τη χρονιά, είναι η αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας υποστηρίζοντας μέσα από επι μέρους δράσεις τις επενδύσεις στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την κατάρτιση και επανακατάρτιση, καθώς και την στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και την απασχόληση με σημαντικά προγράμματα κοινωνικής συνοχής. Συνηθίζουμε να λέμε «συν Αθηνά και χείρα κίνει…» όταν θέλουμε να καταδείξουμε την αναγκαιότητα «παράλληλης δράσης» για την επίτευξη ενός στόχου. Και στο Ε.Β.Ε.Π. το έχουμε κάνει πράξη με σειρά δράσεων αναγνωρίζοντας ότι η επιχειρηματική κοινότητα χρειάζεται την αναγκαία στήριξη σε ένα «νέο δρόμο» όπου η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση δημιουργούν νέα δεδομένα.

Προσδοκούμε, ευχόμαστε ελπίζουμε ότι η επιχειρηματικότητα που άντεξε, πάλεψε και νίκησε το δύσκολο 2023 θα συνεχίσει να παλεύει νικηφόρα και το 2024, το οποίο «κληρονόμησε» από το 23 τις γεωπολιτικές εντάσεις σε Μ. Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο και Μ. Ανατολή, τις πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό. Προσδοκούμε, ότι η κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα κρατήσει στιβαρά το «πηδάλιο» στην ρότα της ανάπτυξης σε ένα τεταραγμένο διεθνώς οικονομικό γίγνεσθαι.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή