Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην POLITICAL - Η ανάδειξη των επιχειρηματικών σχημάτων στη γαλάζια οικονομία
05/02/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Καινοτομία και βιωσιμότητα, είναι δύο έννοιες που διαπερνούν σήμερα την βασική φιλοσοφία του σύγχρονου επιχειρείν. Δεν έχει τόσο σημασία η πηγή έμπνευσης μιας καινοτομίας. Αυτό που είναι, όμως, σημαντικό είναι πως κάθε επιχείρηση οφείλει να είναι καινοτόμα, αφού μόνο η καινοτομία μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της. Πολλές απ’ τις πιο πετυχημένες εταιρίες στον κόσμο έχουν καταφέρει να καινοτομήσουν στον τρόπο λειτουργίας τους. Οι καινοτομίες αυτές μπορούν να αφορούν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στις καθημερινές διαδικασίες τους ή ακόμη και τη στόχευση σε νέες αγορές.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς υποστηρίζει την έρευνα και την καινοτομία δεδομένου ότι είναι σημαντικοί παράγοντες στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για την παραγωγή νέων προϊόντων, υπηρεσιών, διαδικασιών ή νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Κάθε καινοτομία είναι ικανή να βελτιώσει, να προκαλέσει αναστάτωση, ή και να οδηγήσει στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι επιχειρήσεις για να απαντήσουν στις πολλαπλές και πολυεπίπεδες προκλήσεις του ανταγωνισμού.

Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας το γεγονός ότι, με την παγκοσμιοποίηση οι αγορές αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και υπάρχουν περισσότερες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις από ποτέ. Η καινοτόμος σκέψη βοηθάει τον επιχειρηματία να προβλέψει με καλύτερο τρόπο τις αλλαγές σε μια αγορά αλλά και τις καταναλωτικές ανάγκες. Όσοι δεν επενδύουν στην καινοτομία, βλέπουν συνεχώς τους ανταγωνιστές τους να φέρνουν νέες ιδέες στην αγορά και να είναι επικερδείς, ενώ αυτοί πασχίζουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Στο πλαίσιο άσκησης εξωστρεφούς πολιτικής για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να καινοτομήσουμε φέρνοντας σε επαφή ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις του τομέα της ναυπηγοεπισκευής, σε δύο επιτυχημένες διοργανώσεις, μέσα από τις οποίες χαρτογραφήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών αλλά και καινοτόμων δράσεων. Η ανάδειξη της έννοιας της καινοτόμου πατέντας, δεν είναι τίποτα άλλο από τον τίτλο ενός μεγάλου κεφαλαίου, που στον Πειραιά οφείλουμε όλοι να αναγνώσουμε και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της που απορρέει από την εμπειρία χιλιάδων εργατοωρών στις ναυπηγοεπισκευές και όχι μόνο.

Σήμερα ακόμη και η ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης θεωρείται καινοτόμος παρέμβαση, καθώς μπορεί να βελτιώσει την παραγωγική διαδικασία και την αποδοτικότητα αλλά και να υποβοηθήσει την εξωστρέφεια με την παρουσία της επιχείρησης στις διεθνείς πλατφόρμες όπου το αγοραστικό κοινό αναζητά τα προϊόντα της αρεσκείας του, αλλά και υπηρεσίες που σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς τα ψηφιακά εργαλεία, θα ήταν άλλωστε αδύνατη η παροχή τους.

Καινοτομία, βιωσιμότητα, εξωστρέφεια, είναι το τρίπτυχο που έχει προτάξει η κυβέρνηση στην πολιτική της για την στήριξη των επιχειρήσεων, αφού οι έννοιες αυτές, όπως προ είπα είναι έννοιες που διαπερνούν σήμερα την βασική φιλοσοφία του επιχειρείν. Εκτιμώ ότι είναι ώρα οι παραγωγικές δυνάμεις της ναυτιλίας και όχι μόνο να αναδείξουν τις πολυεπίπεδες δυνατότητες που έχουν ώστε να αποτελέσουν, πέραν του ισχυρότερου ναυτιλιακού κέντρου που είναι σήμερα το λιμάνι του Πειραιά σε παγκόσμια κλίμακα, την «θερμοκοιτίδα» επιχειρήσεων, νεοφυών και μη που θα επενδύσουν στην καινοτομία και στην ανάπτυξη είτε στον τομέα του εμπορίου, των υπηρεσιών, είτε της παραγωγής. Έχω υποστηρίξει και υποστηρίζω ένθερμα ότι ο ναυτιλιακός Πειραιάς δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να μην αξιοποιήσει τις παραγωγικές του δυνάμεις. Δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τις ευκαιρίες της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» που είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές. Σκοπός είναι η μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Στο πεδίο της γαλάζιας οικονομίας υπάρχει ευρύτατο πεδίο ανάπτυξης συνεργειών για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Άλλωστε η γαλάζια οικονομία είναι συνυφασμένη με το μέλλον του ναυτιλιακού επιχειρείν και οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία, που είναι τομέας έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, αλλά και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του γνωσιακού επιπέδου του έμψυχου δυναμικού, που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων σε ξηρά και θάλασσα πάνω στις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την προσπάθεια της ναυτιλίας στο πεδίο της πράσινης μετάβασης. Πρέπει να καινοτομήσουμε και για να το επιτύχουμε αυτό οφείλουμε να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη και από επιχειρήσεις «νομάδες» να αναπτύξουμε συνεργατικά σχήματα με ισότιμη συμμετοχή των επιχειρήσεων. 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή