Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κου Βασίλη Κορκίδη, στην POLITICAL- Ανίκητος ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
12/01/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ανίκητος δείχνει ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη καταγράφοντας και πάλι άνοδο τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που πέρασε, σε σχέση με την πτώση που είχε σημειώσει τους προηγούμενους μήνες του 2023. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat, τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας αυξήθηκε στο 3,7% από 2,9% τον Νοέμβριο. Ανοδικά κινήθηκε και ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη, καθώς από 2,4% διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,9%, κυρίως λόγω των τιμών των τροφίμων. Αναλυτικά, σε επίπεδο Eυρωζώνης, η αύξηση των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε τον Δεκέμβριο στο 6,1% από 6,9% τον Νοέμβριο, οι υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες στο 4%, ενώ στην ενέργεια η πτωτική πορεία των τιμών περιορίστηκε στο 6,7% από μείωση 11,5% τον Νοέμβριο του 2023. Αντίθετη πορεία σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό κατέγραψε ο δομικός στην ευρωζώνη καθώς μειώθηκε στο 3,4% από 3,6% τον Νοέμβριο.

Η απόσυρση των επιδοτήσεων στην ενέργεια από την Ε.Ε. φαίνεται πως οδήγησε σε αύξηση των τιμών, επιβαρύνοντας τον πληθωρισμό και δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αποφάσεις που λαμβάνει για την πορεία των επιτοκίων. Πάντως στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα νέα τιµολόγια, οι τιµές του ηλεκτρικού ρεύµατος διαµορφώνονται σε χαµηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο του 2024 συγκριτικά µε το 2023, όταν δηλαδή ήταν ακόµη σε ισχύ οι οριζόντιες, κρατικές επιδοτήσεις. Επιπρόσθετα, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με άγνωστες ακόμα τις πρόσθετες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο κόστος των μεταφορών και κατ΄επέκταση στις τιμές των αγαθών, η ένταση στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παρά λοιπόν την υποχώρηση που είχε καταγράψει ο πληθωρισμός στη χώρα μας, αυξήθηκε εκ νέου το Δεκέμβριο με τις τιμές των τροφίμων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στο 7,6% και χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Νοέμβριο. Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 3,6% έναντι αύξησης 2,4% τον Νοέμβριο, ενώ επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης των τιμών στην ενέργεια κατά 4% από 7,2% τον Νοέμβριο. Ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Δεκέμβριο αυξήθηκε από 2,8% στο 3,3%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ένα σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, καθώς στη χώρα μας, η χρονιά έκλεισε με μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας 9,4%, όπου δηλαδή βρισκόταν το 2009 πριν από 14 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν σε Βέλγιο και Ιταλία με ποσοστό 0,5%, στη Λετονία με ποσοστό 0,9% και στην Ολλανδία όπου διαμορφώθηκε στο 1%. Όμως τα μηνύματα που είχαν φτάσει τις τελευταίες μέρες του έτους από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες δεν ήταν αισιόδοξα. Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο κινήθηκε ανοδικά στο 4,1% από 3,9% με την ενέργεια και τις υπηρεσίες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 3 μηνών ανεβαίνοντας στο 3,8% από 2,3%. Η καθοδική πορεία του πληθωρισμού στην Ισπανία, σταμάτησε τον Δεκέμβριο και παρέμεινε σταθερός στο 3,3%.

Οι «άγνωστοι Χ» της εξίσωσης που θα καθορίσουν τον πληθωρισμό του 2024 είναι και πάλι οι περιοχές των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Η άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων, έχει σημείο αναφοράς μια νέα διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας στη διαθεσιμότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τροφίμων και πρώτων υλών. Η ΕΕ βάζει φέτος τον πήχη του εναρμονισμένου δείκτη στο 2,8% από το 4% του περυσινού μέσου ετήσιου πληθωρισμού. Βεβαίως ο πληθωρισμός, σημαίνει ακρίβεια, που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο, το ζήτημα είναι παρά την άνοδο που αναμένεται στις αρχές του 2024 ο μέσος πληθωρισμός να μην υπερβεί το 2,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Το θετικό είναι πως όλες οι προβλέψεις των διεθνών οίκων και των οργανισμών κινούνται στα επίπεδα του πληθωρισμού που εκτιμά η ΤτΕ και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ας ελπίσουμε πως το επόμενο δίμηνο οι χειμερινές εκπτώσεις στη χώρα μας θα επεκταθούν και στο κλάδο των τροφίμων για να νικήσουν ή έστω να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή