Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κου Βασίλη Κορκίδη, αποκλειστικά στην POLITICAL: Η Ελλάδα θα έχει καλύτερες επιδόσεις το 2024
04/01/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ατενίζουμε το νέο έτος με αίσθημα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας για την πορεία της χώρας. Η Ελλάδα θα έχει καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και το 2024 Η ελληνική οικονομία πλέον αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα, καθώς αναμένουμε διπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη το 2024, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στο 15,1%, από 7,1% το 2023. Η οικονομία μας έχει πλέον αποδειχθεί ανθεκτική και προσβλέπουμε στο μέλλον με δημοσιονομική αυτοπεποίθηση, ενώ η Ελλάδα μετατράπηκε σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, καταγράφοντας αξιοσημείωτο ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις.

 

Αυτό το επίτευγμα οφείλουμε να το αποδώσουμε στις προσπάθειες των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη που ακολουθώντας έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας με ένα κατάλληλο μείγμα οικονομικών πολιτικών άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών για τη χώρα. Χάρη στις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου και τις θυσίες όλων μας μειώθηκε δραστικά ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και ήδη επιταχύνουμε την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και σίγουρα πιο ελκυστικοί για νέες επενδύσεις.

 

Η Ελλάδα έχει πλέον επανενταχθεί επιτυχώς στις επενδυτικές επιλογές σημαντικών διεθνών φορέων με μακροπρόθεσμη στόχευση. Προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική της πορεία η οικονομία της χώρας, απαιτείται η υλοποίηση σημαντικών έργων με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα μας παρουσιάζει τώρα έναν μοναδικό συνδυασμό πλεονεκτημάτων ως διεθνής επενδυτικός προορισμός που αναγνωρίζουν όλοι. Πρέπει να προσέξουμε ωστόσο  καθώς, η όποια επενδυτική δραστηριότητα με στόχο την ανάπτυξη απαιτείται να είναι βιώσιμη, καθότι η αναστροφή της κλιματικής κρίσης, η εξυγίανση των κοινωνικών ανισοτήτων και η ενίσχυση της διαφάνειας κατά τα πρότυπα ESG αποτελεί προτεραιότητα για πελάτες, επενδυτές, εποπτικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και χρειάζεται προσοχή καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έλλειψη εναρμόνισης των προτύπων και των πιστοποιήσεων ESG σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Αυτή την χρονιά, χρονιά ανάπτυξης οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας υποστηρίζοντας μέσα από επι μέρους δράσεις τις επενδύσεις στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την κατάρτιση και επανακατάρτιση, καθώς και την στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και την απασχόληση με σημαντικά προγράμματα κοινωνικής συνοχής. Μέσα σε ένα διεθνώς οικονομικό κλίμα αβεβαιότητας σε σχέση με το κόστος ενέργειας, ενισχυμένου πληθωρισμού, και λοιπών αστάθμητων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων γεωπολιτικών εντάσεων και υγειονομικών κρίσεων, στην Ελλάδα, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για καλύτερες επιδόσεις το 2024.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή