Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην POLITICAL - Η «τοποποίηση» της πολιτικής για το κλίμα είναι πιο κοντά στις ΜμΕ
22/12/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η πολιτική για το κλίμα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που να ταιριάζει στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για να προσφέρει αποτελέσματα, ο ΟΟΣΑ έχει δίκιο δηλώνοντας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της COP28 στο Dubai ότι δεν υπάρχει κανένα καθαρό μηδέν χωρίς ΜμΕ. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε την Πράσινη Συμφωνία σε στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης αντί να παρασυρόμαστε στη μικροδιαχείριση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η ενίσχυση της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και το κλείσιμο του επενδυτικού χάσματος για τις ΜμΕ είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει η Πράσινη Συμφωνία μια ιστορία επιτυχίας για πολλούς.

Πρέπει λοιπόν να διασφαλιστεί μια δίκαιη, καλά ολοκληρωμένη και ανθεκτική αγορά ενέργειας που να τροφοδοτείται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρέπει να ενταθεί η δράση για να επιταχύνουμε φιλόδοξα την αδειοδότηση, το συντονισμό των συνδέσεων στο δίκτυο και το ξεκλείδωμα των οικονομικών επενδύσεων. Σοβαρές πυρκαγιές, πλημμύρες και ξηρασίες απειλούν τον τρόπο με τον οποίο καλούμαστε όλο και συχνότερα να δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά. Με τις θερμοκρασίες να φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να επηρεάζουν τους ανθρώπους στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για το κλίμα στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να εντείνει την υποστήριξη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων προσαρμογής και ετοιμότητας για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου οράματος μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας, ανθεκτικής στο κλίμα.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να τάσσονται υπέρ της πράσινης μετάβασης μέσω μιας βιώσιμης χρηματοδότησης τους. Ωστόσο, τα τρέχοντα τεχνικά κριτήρια, οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και η συνολική πολυπλοκότητα του συστήματος θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των ΜμΕ στην πράσινη χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, υπάρχει τεράστια ανάγκη για πράσινες επενδύσεις και την επίτευξη κοινών στόχων. Ως εκ τούτου, το πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της ταξινόμησης και της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, πρέπει να καταστεί αναλογικό και προσβάσιμο για όλες τις επιχειρήσεις μέσω μαζικών απλουστεύσεων, ιδίως των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων. Η Πράσινη Συμφωνία αύξησε σημαντικά την πίεση για ρυθμιστικές αλλαγές στις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, οι νέες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας φορτώνουν τους επιχειρηματίες με έγγραφα, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθούν σε αυτό που έχει σημασία να κάνουν και να προχωρήσουν να εφαρμόζουν πράσινες ενέργειες στις επιχειρηματικές τους πρακτικές. Είναι προφανές ότι χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για την υποστήριξη των ΜμΕ στους αυξανόμενους ευρωπαικούς κανόνες.

Η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί τοπικά για να γίνει μια ιστορία επιτυχίας για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και τις επιχειρήσεις. Η «τοποποίηση των ενεργειών» σε πόλεις και εταιρείες πρέπει να ενώνονται για μια τοπική ενεργειακή μετάβαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενθαρρύνουν τις ευρωπαϊκές περιφέρειες ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το Σύμφωνο των Εταιρειών για το Κλίμα και την Ενέργεια. Το Σύμφωνο είναι ένα πιλοτικό έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσφέρει καθοδηγητικό υλικό και τεχνική βοήθεια σε ΜμΕ στην ενεργειακή μετάβαση. Ένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν είναι να εδραιωθούν τέτοια μέτρα στήριξης όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ΜμΕ, με τοπική εμπειρογνωμοσύνη και σε τοπικές γλώσσες. Μια καλή ευθυγράμμιση μέτρων πολιτικής από διαφορετικά επίπεδα καθώς και μια συνεργασία μεταξύ διαφορετικών παραγόντων, μεταξύ δήμων και περιφερειών, ΜμΕ και παρόχων ενέργειας, είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο COP28, συζήτησαν ποιος είναι ο ενεργός ρόλος μπορούν να διαδραματίσουν οι ΜμΕ ως φορείς της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια; Τι χρειάζεται για να αναδειχθούν οι πρωτοπόροι και να ενδυναμωθούν εκείνοι στην αρχή του ταξιδιού για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές; Πώς κάνετε τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια να είναι εφαρμόσιμοι για τις ΜμΕ; Ποια εργαλεία μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή των ΜμΕ; Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε σταθερότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού; Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να συνεργαστούν καλύτερα στη συλλογική ενεργειακή δράση; Άλλωστε οι μεμονωμένες επιχειρήσεις έχουν πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ωστόσο, ως ομάδα, οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των βιομηχανικών αποβλήτων στην Ευρώπη. Οι ΜμΕ είναι μέρος του προβλήματος και πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης. Επομένως, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει πρώτα να σκέφτονται και να πράττουν για να ενδυναμώσουν τις μικρές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει θέσει ψηλά τον πήχη για τις φιλοδοξίες για το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, αφού η ώρα του ευρωπαϊκού πλαισίου σε ισχύ, έχει έρθει και παρέλθει. Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε αποτελεσματικές οδούς μετάβασης που θα θέτουν τις ΜμΕ στο προσκήνιο και στο επίκεντρο. Η ΕΕ απαιτείται να συμμετάσχει σε ένα διάλογο με τις ΜμΕ για την πράσινη μετάβαση, που θα πρέπει όμως να καταλήξει σε ένα σχέδιο δράσης που θα σκιαγραφεί τις οδούς που θα κάνουν τη διαφορά. Στην Ελλάδα οι ΜμΕ υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό στόχο καθαρών εκπομπών για το κλίμα, που όμως πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη και να επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ του επιπέδου φιλοδοξίας και του ρεαλιστικά εφικτού για την οικονομία και την κοινωνία μας.

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή