Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Τοποθέτηση προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, Wind in the Sails: New Opportunities for Europe and China
29/09/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Wind in the Sails: New Opportunities for Europe and China

28 Σεπτεμβρίου 2023, Divani Apollon Thalasso & Spa

(Καβούρι, Αθήνα)

Panel I - Α SEA of opportunities for fruitful synergies

Κανένας δεν κάνει μόνος του ούτε και στον Παράδεισο… Η σημερινή πραγματικότητα στο επιχειρησιακό πεδίο απαιτεί την ανάπτυξη των δυνατών καλυτέρων συνεργειών με στόχο την καλύτερη παρουσία στις αγορές και την ισχυροποίηση της θέσης σε αυτές. Με τις συνέργειες μπορεί να «υπερπηδηθεί» και το «πρόβλημα» του μεγέθους μιας επιχείρησης που στο σημερινό γίγνεσθαι εξακολουθεί να είναι ένα θέμα. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, υποστηρίζει την εξωστρέφεια αλλά και την ανάπτυξη όλων εκείνων των πεδίων, μέσα στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες, προτάσσοντας τα αδιαμφισβήτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και των υπηρεσιών που οι επιχειρήσεις του πειραϊκού χώρου παράγουν και προσφέρουν.

Ο Πειραιάς ευελπιστεί να διατηρήσει ανοικτή την «πόρτα» συνεργασίας με τις κινεζικές επιχειρήσεις, με επίκεντρο το λιμάνι του, καθώς μέσα από σειρά επαφών, αρχής γενομένης από την συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheng, τον πρόεδρο της ΟΛΠ-COSCO, ΥU Zeng Gang, αλλά και με εκπροσώπους φορέων μεγάλων επιχειρηματικών κέντρων της Κίνας, έχει διαπιστώσει συναντίληψη για την ευρύτητα του πεδίου συνεργασίας. Γεγονός που αβίαστα μπορεί να οδηγήσει σε συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων της Κίνας και επιχειρήσεων του Πειραιά και θα επιτρέψει, το προσεχές διάστημα, την ανάπτυξη επιχειρηματικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζω ότι, ο ελληνικός εφοπλισμός «κτίζει» έναν σημαντικό αριθμό εμπορικών πλοίων στις κινεζικές γυάρδες, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων του τομέα των ναυπηγοεπισκευών, και όχι μόνο, με τα κινεζικά ναυπηγεία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, του ευρύτερου πειραϊκού χώρου, που κατασκευάζουν όλων των τύπων υλικά και εξοπλίζουν τα πλοία, αξίζουν της προσοχής, όχι μόνο των Κινεζικών ναυπηγείων, στα οποία Έλληνες εφοπλιστές κτίζουν πλοία τους, αλλά και γενικότερα, των Ασιατικών και Ευρωπαϊκών ναυπηγείων.

Σημειώνω επίσης ότι, πάντα στο πλαίσιο άσκησης εξωστρεφούς πολιτικής, επιχειρήσεις του Πειραιά και φυσικά και το Ε.Β.Ε.Π. θα βρεθούν στην εισαγωγική έκθεση της Σαγκάης τον Νοέμβριο ενώ σύντομα, στις αρχές του προσεχούς μήνα, θα υπάρξουν και Β2Β συναντήσεις μεταξύ Γερμανικών επιχειρήσεων του ναυπηγικού-ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα με επιχειρήσεις του Πειραιά στο πλαίσιο της διοργάνωσης που έχουν αναλάβει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και την NavigatorShippingConsultingLtd. Αυτή η εκδήλωση θα είναι η τρίτη κατά σειρά στο πεδίο των ναυπηγήσεων-ναυπηγοεπισκευών και με δεδομένη την επιτυχία που σημείωσαν οι προηγούμενες εκδηλώσεις.

Πέραν τούτων, εκτιμώ ότι στο πεδίο της γαλάζιας οικονομίας με επίκεντρο την καινοτομία υπάρχει ευρύτατο πεδίο ανάπτυξης συνεργειών δεδομένου ότι ο Πειραιάς αποτελεί μια ανεπτυγμένη και με υψηλή ειδίκευση και παραγωγικότητα «συστάδα» θαλάσσιας οικονομίας με παγκόσμιες διασυνδέσεις, αφού είναι το κέντρο μίας από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι η ναυτιλιακή καινοτομία είναι έντασης κεφαλαίου και έντασης γνώσης, ενώ οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στις περισσότερες θαλάσσιες δραστηριότητες και τομείς του θαλάσσιου χώρου θα δημιουργήσουν πολύτιμες νέες θέσεις εργασίας.

Και κάτι τελευταίο. Πολλές συνέργειες στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, μπορεί να αναπτυχθούν μέσα από την «πατέντα» που πρέπει να αξιοποιηθεί καθώς η έννοιά της δεν είναι τίποτα άλλο από τον τίτλο ενός μεγάλου κεφαλαίου στον Πειραιά που απορρέει από την εμπειρία χιλιάδων εργατοωρών στις ναυπηγοεπισκευές, και όχι μόνο.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή