Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, για την Ειδική έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών»- Ώρα πράξης η βελτίωση της δυναμικής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
22/09/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια είναι έννοιες συνυφασμένες που αποτελούν εκ των βασικών στοιχείων για την επίλυση μιας «δύσκολης εξίσωσης» για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σε ένα ιδιαίτερα ρευστό διεθνώς οικονομικό περιβάλλον δεν υπάρχει, πλέον, η πολυτέλεια του χρόνου για συζητήσεις περί της ανταγωνιστικότητα και της άσκησης εξωστρεφούς πολιτικής από τις ΜμΕ, αλλά είναι η «ώρα της πράξης». Η ώρα τις αξιοποίησης κάθε δυνατού εργαλείου που παρέχεται σήμερα και που ο κόσμος του επιχειρείν καλείται να χρησιμοποιήσει. Η κυβέρνηση έχει στηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και έχω την αίσθηση ότι θα συνεχίσει να το πράττει, αξιοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας.

Μέχρι σήμερα, η μεγάλη πρόκληση για το ελληνικό επιχειρείν ήταν η δημιουργία μιας ομαλής ροής χρηματοδότησης για την επιχειρηματικότητα, η οποία δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό. Ωστόσο, στο διάστημα που διέρρευσε εμφανίστηκαν «εργαλεία» ικανά να «αποκαταστήσουν» αυτές τις ροές χρηματοδότησης, αλλά και να ανοίξουν την πρόσβαση στις επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα τις χρησιμοποιήσουν επενδυτικά.

Όμως, η επόμενη, ή νέα αν θέλετε, μεγάλη πρόκληση είναι ενώπιον μας. Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Και δεν μπορούμε να φανταζόμαστε ότι, από τη μια στιγμή στην άλλη, θα μετατραπούμε σε μία οικονομία πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Βέβαια, υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να είναι πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενες. Υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορεί να χτυπήσουν κάποιο πλαφόν μεγέθους και να είναι απολύτως βιώσιμες και κερδοφόρες, χωρίς να έχουν την ανάγκη να επεκταθούν περισσότερο.

Και αυτή είναι η «νέα» πρόκληση. Να δημιουργηθεί εκείνο το πλαίσιο που θα επιτρέψει την βιώσιμη ανάπτυξη.

Οφείλουμε τώρα να ξεκολλήσουμε από ιδεοληψίες και λογικές, οι οποίες έρχονται από το παρελθόν. Οφείλουμε να εμβαθύνουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία. Οφείλουμε να «ακτινογραφήσουμε», ώστε να καταγράψουμε ποιες είναι οι προκλήσεις, ποιες είναι οι δυσκολίες, γιατί υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυσκολίες, τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε. Θα ακουστεί κοινότυπο, αλλά μόνο όταν έχουμε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους, θα έχουμε και καλύτερους μισθούς, που είναι το βασικό ζητούμενο για την επόμενη μέρα, για να αντιμετωπίσουμε και το κύμα της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά και για να μπορούμε να προσφέρουμε και στους εργαζόμενους μία καλύτερη προοπτική για τη δική τους επαγγελματική διαδρομή. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η οικονομία είναι κυκλική. Όσο ισχυρότεροι οι κρίκοι, τόσο ισχυρότερη η οικονομία απέναντι στους κλυδωνισμούς της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η ανταγωνιστικότητα, όπως προανέφερα, είναι συνυφασμένη με την εξωστρέφεια. 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς διατηρεί, μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων της ατζέντας για την στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, το ζήτημα της εξωστρέφειας, θεωρώντας, αυτό, μείζονος σημασίας για το αποτύπωμα - την παρουσία των επιχειρήσεων στο πεδίο του ανταγωνισμού, είτε στο εσωτερικό, είτε διεθνώς. Και εδώ σπεύδω να σημειώσω ότι υπάρχουν «εργαλεία» για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, αλλά και δοκιμασμένες πολιτικές που μπορούν να ακολουθηθούν. Το καλό με τα ζητήματα που αφορούν την εξωστρέφεια είναι ότι αποτελούν πολιτικές άκρως μετρήσιμες. Αλλά, ας δούμε ένα εκ των δεικτών που δεν είναι άλλος από τις εξαγωγές. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η σημαντική αύξηση των εξαγωγών είναι απόδειξη, ότι αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Και έχουμε αποδείξει, ότι μπορούμε να αναπτύξουμε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε παραγωγικούς, αλλά και σε νέους τομείς.

Και βέβαια, ο δεύτερος σημαντικός δείκτης είναι η ελκυστικότητά της ελληνικής οικονομίας ως επενδυτικός προορισμός. Δεν στέκομαι μόνο στα απόλυτα νούμερα των άμεσων ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει, αλλά και στις αποτιμήσεις των επενδυτών που ξεπέρασαν κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Και τι μας λέει αυτό; Μα ότι πρέπει τάχιστα να βελτιώσουμε το επενδυτικό περιβάλλον παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργιών σε πεδία τέτοια που οι εξαγωγικές δραστηριότητες θα έχουν μία win-win σχέση. Να το βελτιώσουμε κάνοντας άλματα ώστε να βρεθούμε μπροστά από τον ανταγωνισμό και όχι κάνοντας βήματα πίσω του. Υπάρχουν σαφή περιθώρια βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα, καθώς η γενικότερη οικονομική συγκυρία το επιτάσσει.

Αν κατορθώσουμε, λοιπόν, να θωρακίσουμε το οικονομικό μας περιβάλλον, με εκείνες τις πολιτικές που θα επιτρέψουν τη βελτίωση του μέσα στο οποίο κινούνται οι επιχειρήσεις, είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι και νέες θέσεις εργασίας θα υπάρξουν, και νέες επενδύσεις από το εσωτερικό και εξωτερικό θα γίνουν και η ανταγωνιστικότητα, άρα και οι εξαγωγές, θα βελτιωθούν περεταίρω. Είναι η ώρα να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη με τόλμη.

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή