Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α., Βασίλη Κορκίδη, για την Εφημερίδα Δημοπρασιών της 87ης ΔΕΘ 2023 - “Η θέση και ο ρόλος των ΜμΕ στο διαρκώς μεταβαλλόμενο λιμάνι του Πειραιά ”
22/09/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου έδειξαν και δείχνουν μία αξιοπρόσεκτη προσαρμοστικότητα σε δύσκολες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν από τη διεθνή οικονομική συγκυρία. Μία προσαρμοστικότητα που έχει να κάνει και με το γεγονός ότι περιβάλλουν ένα λιμάνι,από τα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης από άποψη κίνησης, αλλά και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ο επιχειρηματικός κόσμος του Πειραιά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λειτουργεί, συλλειτουργεί αν θέλετε, με τη ναυτιλία. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας το γεγονός ότι το επιχειρηματικό και επιχειρησιακό πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες «επιχειρηματικές περιοχές», είναι ότι περισσότερες από 1.200 μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις εδρεύουν στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο, η πλειονότητα των οποίων έχουν την έδρα τους στον Πειραιά, παρέχοντας άμεση απασχόληση σε 10.000 εργαζομένους. Παράλληλα, στον Πειραιά, δραστηριοποιείται κι ένας σημαντικός αριθμός σχετικών με τη ναυτιλία επιχειρήσεων. Εκ του γεγονότος αυτού, αντιλαμβάνεται γρήγορα τις αλλαγές στο επιχειρησιακό πεδίο, όπως συμβαίνει με τη ναυτιλία των Ελλήνων, και αντίστοιχα αντιδρά. Τούτου δοθέντος, οι επιχειρηματίες είναι ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι στα νέα δεδομένα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν επιβιώσει μέχρι τώρα, διερχόμενες από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, τα κύματα της πανδημίας και τώρα ένα ενεργειακό πόλεμο. 

Η θέση και ο ρόλος λοιπόν των ΜμΕ είναι συν-πρωταγωνιστικός με εκείνο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην διαμόρφωση της τοπικής οικονομίας, τα στοιχεία της οποίας είναι αξιοπρόσεκτα και ενδεικτικά της δυναμικής που διαμορφώνεται στον Πειραϊκό χώρο, για την ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων που αθροίζονται με θετικό πρόσημο στο σύνολο της οικονομίας της χώρας. Κοινός στόχος, στο άμεσο μέλλον, πρέπει να είναι η εξέλιξη της πόλης του Πειραιά σε κέντρο Τεχνολογίας, αλλά και η βελτίωση της «Ελκυστικότητας και Ανταγωνιστικότητας» του λιμανιού προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις άντεξαν σε μία περίοδο ρευστού οικονομικού κλίματος που διαμόρφωσαν οι παράμετροι του ενεργειακού κόστους ως απότοκου της επανεκκίνησης μετά την υγειονομική κρίση, αλλά και ενός πολέμου στην Ευρώπη που συνεχίζεται. Και όχι μόνο άντεξαν, αλλά επιστρέφουν δυναμικά στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του ΓΕΜΗ που διατηρεί το ΕΒΕΠ το ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών διατηρεί ισχυρό θετικό πρόσημο με τις ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ και ΑE να εμφανίζουν το μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών. Ειδικότερα στο εμπορικό τμήμα ενεγράφησαν 309 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 82, στο μεταποιητικό τμήμα ενεγράφησαν 102 και διεγράφησαν 26, στις υπηρεσίες ενεγράφησαν 337 και διεγράφησαν 49. Επί συνόλου ενεγράφησαν 771 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 160. Εκ των στοιχείων συνάγονται τα προφανή.

Σε ένα ευμετάβλητο οικονομικά περιβάλλον οι πρωτοβουλίες του Ε.Β.Ε.Π., για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, εκτείνονται από την στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη γαλάζια οικονομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις συνέργειες, μέχρι και την προσπάθεια βελτίωσης της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με πολυποίκιλες δράσεις που απευθύνονται σε όλη την «γκάμα» των επιχειρήσεων μελών του, ανεξαρτήτως μεγέθους. Σημαντική είναι άλλωστε η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα καθώς και η επαναλειτουργία των μεγάλων ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά που ουσιαστικά αναβιώνουν την «βαριά ναυπηγική βιομηχανία» της χώρας μας.

Παράλληλα, ο Πειραιάς και οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων, δίνουν δυναμικά το παρόν μέσα από την υλοποίηση μίας ισχυρής εξωστρεφούς πολιτικής στον εξαγωγικό τομέα που το επιμελητήριο υποστηρίζει, προτάσσοντας τα αδιαμφισβήτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και των υπηρεσιών που οι επιχειρήσεις του πειραϊκού χώρου παράγουν και προσφέρουν. Ο Πειραιάς, ευελπιστεί να διατηρήσει ανοικτή την «πόρτα» συνεργασίας με τις κινεζικές επιχειρήσεις, μηδέ εξαιρουμένων και των Κινεζικών ναυπηγικών μονάδων, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά. Μάλιστα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτικής στήριξης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των μελών του, ενημέρωσε με επιστολή του τις επιχειρήσεις μέλη του για την 6η Διεθνή Έκθεση «China International Import Expo», που θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη, 5-10 Νοεμβρίου 2023.

Οφείλω να επισημάνω ότι, το Επιμελητήριο αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των μελών του στις παγκόσμιες αγορές, μεταξύ αυτών και η αγορά της Κίνας, τα μεγέθη της οποίας είναι γιγάντια. Στο πεδίο του εξαγωγικού ανταγωνισμού δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού και της συνέχισης των, μέχρι σήμερα, δοκιμασμένων πρακτικών, αλλά προβάλλει αδήριτη αναγκαιότητα καλλιέργειας μιας νέας κουλτούρας, ικανής να προσδώσει δυναμική, ώστε να ανοίξει την βεντάλια των εξαγώγιμων προϊόντων. Ευκαιρίες τέτοιου βεληνεκούς, όπως η συγκεκριμένη έκθεση, που ανοίγει διάπλατα τις πύλες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην γιγαντιαία κινεζική αγορά, δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ε.Β.Ε.Π., βλέποντας «έξω από το κουτί», έχει υπογράψει Σύμφωνα Συνεργασίας με πολλές αρμόδιες αρχές και φορείς τρίτων χωρών προς όφελος του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου. 

Τέλος, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελεί πάντα «αιχμή του δόρατος» των προσπαθειών του Επιμελητηρίου σε μία χρονική και διεθνώς οικονομική συγκυρία, τα χαρακτηριστικά της οποίας μεταβάλλονται από απρόβλεπτες απειλές σε σοβαρές κρίσεις.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή