Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άποψη προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στον Γιώργο Γεωργίου- Στήριξη των Ελληνικών ναυπηγείων από όλο το ναυτιλιακό οικοσύστημα
22/09/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των 21 ιδρυτικών και επίτιμων μελών με τη προσωρινή διοίκηση της Ε.Ε.Ν. Ένα όραμα χρόνων, για την ουσιαστική ανάδειξη ενός ευρύτερου φορέα στήριξης του βιομηχανικού κλάδου των Ελληνικών ναυπηγείων, από το εμπόριο και τις υπηρεσίες γίνεται πραγματικότητα, καθώς επικυρώθηκε με την υπ’ αρ. 41/2023 Απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιώς η νομική υπόσταση του αστικού σωματείου της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων με έδρα τον Πειραιά. Η Ένωση αποτελεί πόλο συγκέντρωσης όλων των υγιών επιχειρηματικών παραγωγικών φορέων της ελληνικής οικονομίας, με σκοπό τη στήριξη και ανάδειξη του ελληνικού ναυπηγικού και ναυτιλιακού οικοσυστήματος σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας με αρμόδιους φορείς, ώστε να επαναπροσδιοριστεί ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πλαίσιο, με επίκεντρο τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ. της, με προτεινόμενο για την θέση του Προέδρου τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ONEX, Πάνο Ξενοκώστα, ο οποίος, και κατά το παρελθόν, έχει επισημάνει τη δυναμική που θα προσδώσει η Ένωση στο marine cluster, το οποίο σχηματοποιείται για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την υποστήριξη των ναυπηγείων από επιχειρήσεις με μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή και εφοδιασμό υλικών που αφορούν στις ναυπηγήσεις ή στη συντήρηση των πλοίων, στον εμπορικό, αμυντικό, ενεργειακό και εν γενεί βιομηχανικό τομέα. 

 

Η αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων είναι ένα δημιουργικό βήμα όλων εκείνων που οραματίζονται την ουσιαστική αναστήλωση ενός ιστορικού βιομηχανικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η εμπορική ναυτιλία, το πολεμικό ναυτικό και άλλοι κρίσιμοι τομείς για την εγχώρια οικονομία, με πρωταγωνιστές πάντα τους εξειδικευμένους εργαζόμενους μας. Η Ένωση έχει όραμα και στόχο την ανάπτυξη γύρω από την «μπλε οικονομία», την ναυπήγηση πλοίων της ακτοπλοΐας μας αξίας 11 δις ευρώ μέχρι το 2030 και γενικότερα την ανάκτηση των 18,5 δις δολαρίων ναυτιλιακού συναλλάγματος που μπορούν να φέρουν τα ναυπηγεία πίσω στην Ελλάδα από τις γείτονες χώρες της ΝΑ Μεσογείου. Θα πρέπει όμως να δουλέψουμε ενωμένοι, τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο και την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Θα πρέπει επίσης δουλέψουμε σε διεθνές επίπεδο, και σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ιταλία για την εξασφάλιση της αυτάρκειας, ασφάλειας του εφοδιασμού και των ναυπηγήσεων, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Επιμελητήριο είναι παρόν να στηρίξει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των μεγάλων και μικρότερων ναυπηγείων του κόλπου της Ελευσίνας, αλλά και του Περάματος. Η δημιουργία της Ε.Ε.Ν. ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας, που είναι και η πραγματική βαριά βιομηχανία και μάλιστα πραγματοποιείται, σε θετική χρονική συγκυρία, καθώς αυτή αναγεννάται με την ενεργοποίηση των ναυπηγικών μονάδων εκφράζοντας επιχειρηματικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη ναυπήγηση και επισκευή πλοίων, καθώς και αυτές που ειδικεύονται στις προμήθειες υλικών, εφοδιασμού και κάθε υπηρεσίας για πλοία και τη ναυπηγική βιομηχανία. Στόχος του νέου φορέα είναι η άσκηση βιώσιμης και εξωστρεφούς πολιτικής, σε συνεργασία με το Υπερταμείο και το Enterprise Greece, για την προώθηση του ναυπηγικού τομέα της χώρας, σε Διεθνείς Εκθέσεις, φόρα, ακόμα και στην Κίνα μέσω της CEEE, με τη συμμετοχή μηδέ εξαιρουμένου που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση. Τονίζεται το γεγονός πως η ίδρυση του νέου Φορέα θεμελιώνεται πάνω στις χιλιάδες επιχειρήσεις μέλη του Ε.Β.Ε.Π., σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις ρυμουλκών, εφοδιαστών και μια πληθώρα εταιριών ηγετών, όπως διαφαίνεται από τη συμμετοχή των Ιδρυτικών Μελών αλλά και των Επίτιμων, αντανακλώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ένα σημαντικό ποσοστό του ετήσιου ΑΕΠ μεγάλο βαθμό εξωστρέφειας και συμβολής στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. 

 

Η διοίκηση της νοεσύστατης Ε.Ε.Ν. αναμένεται από τον Σεπτέμβριο να επιδιώξει, άμεσα, να έχει επαφές με τις ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να ενημερώσει για τους σκοπούς της Ένωσης, αφού δεν είναι συνδικαλιστικό εργοδοτικό σωματείο του Ν.1712. Παράλληλα, στο πλαίσιο άσκησης εξωστρεφούς πολιτικής θα καταθέσει σειρά προτάσεων που στόχο θα έχουν την απάλειψη νομοθετικών στρεβλώσεων που λειτούργησαν στο παρελθόν ανασχετικά για την ανάπτυξη των ναυπηγικών - ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων, αλλά και για την ανάπτυξη των εξαγωγών πάσης φύσεως υλικών που προορίζονται για πλοία, τα οποία και κατασκευάζονται από ελληνικές μονάδες.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή