Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Γνώμη προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ, Βασίλη Κορκίδη, στη Δήμητρα Σκούφου για «ΤΑ ΝΕΑ» - Το οικοσύστημα του εμπορίου πρέπει να κάνει βήματα στο μέλλον
21/09/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία για τη «συν-δημιουργία» της μεταβατικής οδού του οικοσυστήματος του εμπορίου. Η έναρξη της διαδικασίας στις 27 Ιουλίου του 2023 αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα προς την επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού του εμπορικού κλάδου τόσο της λιανικής, όσο και χονδρικής, που είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον Μάιο του 2021 στο πλαίσιο της ενημέρωσης «Industrial Strategy Update». Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις λιανικής και χονδρικής καλωσόρισαν την ευκαιρία που προσφέρεται, αφού θα μπορούν να συμβάλουν στη συγκέντρωση των παραγόντων του εμπορικού οικοσυστήματος για να προτείνουν ένα «μονοπάτι» πιο βιώσιμο, πιο ψηφιακό, πιο ανθεκτικό και πιο ανταγωνιστικό για τον τομέα της λιανικής και χονδρικής με τη βοήθεια της ΕΕ.

Το οικοσύστημα του εμπορίου παρέχει την πλέον ουσιαστική υπηρεσία στους 450 εκατ. καταναλωτές της Ευρώπης που δαπανούν το 1/3 του εισοδήματος τους σε αγορές, αλλά και τους επιχειρηματικούς πελάτες του εντός και εκτός της ΕΕ-27. Κάθε πρόσφατη παγκόσμια κρίση έχει πλήξει σκληρά τον εμπορικό κλάδο, διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνοντας το κόστος, προσθέτοντας πίεση στα περιθώρια κέρδους και περιορίζοντας τις επενδύσεις. Η ανακοίνωση της ΕΕ προαναγγέλλει μια ευπρόσδεκτη αλλαγή στην αφήγηση προς την κατεύθυνση μιας κοινής μελλοντικής ατζέντας. Η από κοινού δημιουργία αυτού του οδικού χάρτη παρέχει την ευκαιρία να εντοπιστούν τα κρίσιμα μέτρα που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό του εμπορικού κλάδου, αλλά και για τη συνεχή συμβολή του ως ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα της ΕΕ με 30 εκατ. εργαζόμενους. Επίσης θα βοηθήσει να προστεθεί η μέγιστη προστιθέμενη αξία ως βασικός υιοθέτης της τεχνολογίας και ως οδηγός της κυκλικότητας και της κλιματικής ουδετερότητας.

Μια πρόσφατη μελέτη της McKinsey εκτιμά ότι στην ΕΕ-27 χρειάζονται έως και 600 δις ευρώ για τις 5,5 εκατ. εμπορικές επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλίσουν ένα «τριπλό μετασχηματισμό» έως το 2030. Συγκεκριμένα πρέπει να γίνουν επαρκώς βιώσιμες, πλήρως ψηφιοποιημένες και να αναπτύξουν τις κατάλληλες ανθρώπινες δεξιότητες για να επιτύχουν αυτή την τριπλή αλλαγή. Τα πέντε «Επενδυτικά Έργα» που θα μετασχηματίσουν τον εμπορικό κλάδο είναι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, ο εκσυγχρονισμός καταστημάτων και αποθηκών με ενίσχυση του ρόλου τους στα κέντρα των πόλεων, η μείωση της εκπομπής ρύπων, η προτεραιότητα στην κυκλικότητα με τη μείωση των απορριμμάτων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Οι επιχειρηματίες του ευρωπαϊκού εμπορίου πρέπει λοιπόν να επενδύσουν, αλλά χρειάζονται στήριξη, συμμετοχή και συνεργασία. Στήριξη νομοθετική, συμμετοχή οικονομική, συνεργασία διασυνοριακή. Οι προτάσεις θα πρέπει να προσδιορίζουν την ανάπτυξη ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος πολιτικής, με την ενιαία αγορά στο επίκεντρό της, που θα μπορεί να υποστηρίξει αυτόν τον μετασχηματισμό.

Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε νωρίτερα φέτος μια παρόμοια διαδικασία στην ΕΕ για τον αγροδιατροφικό τομέα, αφού μετά την παραγωγή, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο είναι ο επόμενος βασικός εταίρος για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και ανθεκτικής αλυσίδας αγροδιατροφής, που προσφέρει ασφαλή και υγιεινή επιλογή στους καταναλωτές, αλλά δυστυχώς, όχι και οικονομικά προσιτή. Το ευρωπαικό εμπόριο πρέπει λοιπόν να προσπαθήσει σκληρά και καθημερινά για να προβλέψει και να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών και των επιχειρηματικών πελατών του για καλύτερες τιμές και επιλογές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεισφορά όλων σε αυτή τη διαδικασία της «συν-δημιουργίας» ενός καλύτερου μέλλοντος για την ευρωπαϊκή αγορά, τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή