Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΟΙΚ. ΕΠΟΠΤΗ Ε.Β.Ε.Π., κου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΕΣΙΩΤΗ - Ετήσιο Συνέδριο “Smart Cities”, 17 Ιουνίου 2023
23/06/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Ο ρόλος των Δήμων, των Περιφερειών και της πολιτείας στο περιβάλλον του Ψηφιακού Μετασχηματισμού»

 

Για να μιλήσουμε για Smart Cities, έξυπνες πόλεις, επί το ελληνικότερο, θα πρέπει να προσδιορίσουμε τον όρο Smart και τι ακριβώς εννοούμε. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αν αναλογιστούμε την ταχύτητα με την οποία «τρέχουν σήμερα» οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες έχουν διηθίσει την επιχειρηματικότητα, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κοσμογονικής αλλαγής σε βασικά δεδομένα. Η διάθεση στο ευρύ κοινού του ChatGPT της Open AI, που ανέδειξε τις δυνατότητες που έχει η τεχνητή νοημοσύνη ήταν - τρόπον τινά - η εξέλιξη που έφερε το ΑΙ στο διεθνές προσκήνιο, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις γύρω από την αξιοποίησή του, αλλά και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο να ενταθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες το ΑΙ βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της παγκόσμιας επικαιρότητας και οι εκκλήσεις για «επιβράδυνση» του ρυθμού με τον οποίο προχωρά η έρευνα για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Ο σοφιστής Πρωταγόρας διατύπωσε το περίφημο «πάντων μέτρον άνθρωπος», γεγονός που, στην παρούσα φάση, οφείλουμε να αναλογιστούμε και να χρησιμοποιήσουμε την ΑΙ όχι εναντίον μας, όπως θέλουν πολλές φωνές που εκφράζουν προβληματισμό, αλλά υπέρ μας. Η διαχείριση του όγκου των πληροφοριών ή, μάλλον, η ορθή διαχείριση του όγκου των πληροφοριών και η αξιοποίησή τους ήταν και παραμένει πρόβλημα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς έχει, από ετών, υποστηρίξει ότι τα “CrowdApps” είναι μία ολοκληρωμένη «σουίτα» cloud εφαρμογών για πόλεις, δήμους, περιφέρειες, ακόμα και τοπικές ομάδες πολιτών, καθώς υποστηρίζουν τη συμμετοχικότητα, την επικοινωνία, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την τοπική ανάπτυξη και την εθελοντική προσφορά και αποτελούν βέλτιστες, καλές πρακτικές σύγχρονης διακυβέρνησης. Τα CrowdApps παρέχουν λύσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική δημοκρατία, προβολή έργου, απλοποίηση διαδικασιών, ασύρματη πρόσβαση και έξυπνη πόλη “smart city”, επιχειρηματικότητα, τοπική ανάπτυξη και καινοτομία, προστασία του περιβάλλοντος και τουριστική προβολή.

Ωστόσο, σήμερα οφείλουμε να δούμε τα όποια «μοντέλα» έχουν προταθεί υπό το φως των νέων εξελίξεων στο ψηφιακό πεδίο, με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει. Στόχος είναι η μεγιστοποίηση του ισοζυγίου οφέλους προς χρήση για τη μείωση των χαμένων ανθρωποωρών, σε λειτουργίες που σχετίζονται με την πόλη και τις δραστηριότητες που εμπερικλείονται στις λειτουργίες της, όπως τις εννοούμε σήμερα.

Πολιτεία, Περιφέρειες, Δήμοι, αλλά και φορείς που εκφράζουν το επιχειρείν οφείλουν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι των συζητήσεων για να συναποφασίσουν και να συνδιαμορφώσουν τις αναγκαίες παραμέτρους που θα προσδιορίσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και είναι υψίστης σημασίας η διεξαγωγή καλόπιστου διαλόγου για την αποφυγή λήψης αποσπασματικών μέτρων και δράσεων, οι οποίες δεν θα καταφέρουν το ποθητό αποτέλεσμα κατασπαταλώντας χρόνο και χρήμα. Τα όποια ψηφιακά συστήματα, οι όποιες ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει να συλλειτουργούν αρμονικά. Και γίναμε μάρτυρες των πρώτων θεαματικών αποτελεσμάτων στη μάχη κατά της γραφειοκρατίας από την ψηφιοποίηση που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ελπίζω ότι θα συνεχίσει η επόμενη.  

Μια έξυπνη πόλη που δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες της αναίτια και εφαρμογές που λειτουργούν σε cloud περιβάλλον είναι ο στόχος, καθώς, ως γνωστόν και όπως λέει ο λαός, «ο χρόνος είναι χρήμα».


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή