Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άποψη προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδη, στη Δ. Σκούφου για «ΤΑ ΝΕΑ» - Ο επαναληπτικός αγώνας των εκλογών απαιτεί σκορ αυτοδυναμίας
23/06/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ο επαναληπτικός αγώνας των εκλογών ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι την 25η Ιουνίου με πολύ ένταση και δράση. Οι επόμενες εκλογές είναι εξίσου δύσκολες για το πρώτο κόμμα, όπως και για τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Η αριθμητική της κάλπης και της ενισχυμένης αναλογικής, ειδικά στη πολύ πιθανή περίπτωση που έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, θα ανεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας στο ποσοστό το οποίο πήρε το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Άρα το βασικό ζητούμενο είναι οι πολίτες να επανεπιβεβαιώσουν με τη συμμετοχή και ψήφο τους ότι ουσιαστικά επιθυμούν μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

Όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα των εκλογών για να μη μπλέξει η χώρα μας σε περιπέτειες ακυβερνησίας και τρίτες κάλπες. Οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν είναι πολλοί, αν δεν συνεχίσει η χώρα με μια σταθερή κυβέρνηση και την επόμενη τετραετία. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών, το ποσοστό της αυτοδυναμίας ενδέχεται να ανέβει σε περίπτωση που επτά ή οκτώ κόμματα εισέλθουν στη νέα Βουλή. Ως εκ τούτου το 60% και πλέον των ψηφοφόρων πρέπει να προσέλθουν στη δεύτερη κάλπη, όπως έκαναν και στη πρώτη. Μόνο έτσι θα επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα για μία ισχυρή εντολή στη νέα κυβέρνηση.

Κατά την διάρκεια του ενός μηνός της προεκλογικής περιόδου, ενδέχεται να δημιουργηθούν καινούργιες δυναμικές, είτε στα μεγάλα κόμματα, είτε στα αποκαλούμενα «μικρά», με δεδομένο ότι είναι πολύ κοντά στο 3% και την είσοδο τους στη Βουλή. Το ζήτημα της κυβερνησιμότητας είναι ανοικτό και παραμένει ως διακύβευμα των διπλών εκλογών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι έδρες που θα κερδίσει ή θα χάσει το πρώτο κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Άρα για το τελικό αποτέλεσμα υπάρχουν, τουλάχιστον  θεωρητικά, αρκετές παγίδες, που δεν επιτρέπουν να θεωρείται η δεύτερη κάλπη ένας «κυριακάτικος περίπατος» για τους νικητές της πρώτης.

Η προσέγγιση της δεύτερης κάλπης δεν επιδέχεται εφησυχασμό από τους ψηφοφόρους και αλαζονικές συμπεριφορές από στελέχη κομμάτων. Επίσης, καθώς αυτές οι εκλογές γίνονται με λίστα, χρειάζεται η συμμετοχή όλων των πολιτευτών, τόσο εκείνων που εξασφάλισαν την εκλογή τους, όσο και αυτών που θα βρεθούν εκτός Βουλής. Οι προκλήσεις της νέας εποχής για τους νέους, την οικονομία και την κοινωνία, εξακολουθούν να υφίστανται και η ατζέντα των εξαγγελιών για αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση φόρων και εισφορών, ενίσχυση του ΕΣΥ και εκσυγχρονισμού του κράτους, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας πρέπει αυτή τη φορά να έχουν το πρώτο λόγο μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, αντί για ανούσιες αντεγκλήσεις.

Τέλος επισημαίνεται πως με την έναρξη του επαναληπτικού αγώνα για τις δεύτερες κάλπες, δεν υπάρχει το 40% και οι 20 μονάδες διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο. Στο νέο προεκλογικό τερέν πρέπει να παραταχθούν και να αγωνιστούν όλοι από την αρχή, αλλά και με όλους του ψηφοφόρους στη θέση τους, όχι ως θεατές, αλλά ως ρυθμιστές του αποτελέσματος. Η εκλογική υπεροχή και το ευρύ σκορ του πρώτου αγώνα των εκλογών δεν αρκεί για να αναδειχθεί κάποιος νικητής στις δεύτερες. Όπως στη πραγματική οικονομία, έτσι και στις εκλογές δεν υπάρχουν «λευκές επιταγές». Ο κόσμος της αγοράς πρέπει λοιπόν να προσέλθει ξανά στις κάλπες και να επαναβεβαιώσει πως το 54% προτιμά την εκλογή μιας κυβέρνησης με σκορ αυτοδυναμίας.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή