Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στον Διονύση Πολίτη για το HELLAStour - «Το όραμα γίνεται πράξη για τον Πειραιά του αύριο»
29/12/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Είναι ώρα να περάσουμε από το «όραμα» στην πράξη. Όχι στα σχέδια, αλλά στην πράξη, γιατί σχεδιασμοί υπήρξαν και υπάρχουν αλλά πλέον για να προχωρήσει ο Πειραιάς και να καταστεί το κέντρο που όλοι οραματιζόμαστε, «στεριανοί» και «ναυτιλιακοί», πρέπει να υπάρξει δράση. Ήταν και παραμένει κοινός στόχος, στο άμεσο μέλλον, να εξελιχθεί η πόλη του Πειραιά σε κέντρο Τεχνολογίας, ψηφιακής ως επί το πλείστον, αλλά και να αλλάξει θέση στην κατάταξη που εμφανίστηκε με βάση τα στοιχεία του LeadingMaritimeCities 2022 (LMC) όπου ο Πειραιάς φιγουράρει μεν στην πρώτη θέση στην κατηγορία «Ναυτιλία» αλλά στην δωδέκατη στο “MaritimeFinance & Law”. Ίσως είναι η ώρα για ένα διαφορετικό MOU μεταξύ των φορέων που σχηματοποιούν το οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι του Πειραιά με την συμμετοχή της πολιτείας στη βάση εκείνου που επετεύχθη με την συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς η οποία οδήγησε επιτυχώς στην ανάπτυξη του maritimecluster, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω εξελίσσεται σε δυναμική πλατφόρμα, έχοντας τη δυναμική και των τριών φορέων.

Σήμερα στο «παιχνίδι» της ανάπτυξης πρέπει να ενταχθούν και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που περιβάλλουν τον Πειραιά, ώστε να υπάρξει ώθηση στην καινοτομία, αλλά και στη διερεύνηση νέων πεδίων δράσης που θα προσδώσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον Πειραιά. Οφείλουμε να δούμε το παράδειγμα των Ολλανδικών λιμένων, αλλά και του Γερμανικού Αμβούργου, τα οποία επένδυσαν στην καινοτόμα τότε… αλλά επιχειρησιακή-επιχειρηματική πραγματικότητα του τώρα με τις ψηφιακές εκτυπώσεις αρχής γενομένης για υλικά της ναυτιλίας. Είναι αδιανόητο σήμερα ο Πειραιάς, που αναγνωρίζεται ως το κέντρο της ναυτιλίας, της παγκόσμιας ναυτιλίας… με βάση πάντα τα στοιχεία του LeadingMaritimeCities 2022, να μην διαθέτει επιχειρησιακά, πλέον, τέτοιες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα ακόμη λιθαράκι στην γενικευμένη προσπάθεια που απαιτείται να γίνει, ώστε το όραμα να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα. Οφείλουμε λοιπόν, μέσα από την αξιολόγηση των στοιχείων που παρατίθενται ενώπιόν μας, να «διαγνώσουμε» τους τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν ώστε ο Πειραιάς να εξασφαλίσει τις πρωτιές και στα λοιπά πεδία του ναυτιλιακού, και όχι μόνο, επιχειρείν.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης της καινοτομίας, αλλά και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, ως στοιχείων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της αναγνωσιμότητας, όχι μόνο στα στενά πλαίσια του εθνικού μας «περιβάλλοντος», αλλά σε διεθνές επίπεδο. Μέσα από την καινοτομία αλλά και την «πατέντα», που μόνο οι Έλληνες κατέχουμε αταβιστικά την «τεχνογνωσία» της, μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες ικανές να φέρουν έργο άρα και συνακόλουθα επενδύσεις στον Πειραιά αντιστρέφοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, αλλά και επενδύσεων που υπό άλλες συνθήκες θα τόνιζαν την τοπική και την εθνική οικονομία.

Αναλώσαμε για πολλά χρόνια, πολύ χρόνο στις συζητήσεις, στους σωστούς και λάθος σχεδιασμούς για το τι και πως, ποιος και γιατί, εξετάσαμε μέχρις εξαντλήσεως την σχέση πόλη λιμάνι, λιμάνι πόλη. Αλλά τώρα είναι ώρα να πάμε μπροστά αυτή την πόλη - λιμάνι, λιμάνι - πόλη, το ναυτιλιακό κέντρο, την ακτοπλοΐα, την κρουαζιέρα, αξιοποιώντας τη δυναμική ενός στελεχιακού δυναμικού που ενδόμυχα, και σε καθημερινή βάση, προσδοκά να βελτιώσει το επίπεδο της απασχόλησής του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, αλλά και να βελτιώσει συνάμα και το βιοτικό του επίπεδο. Ο Πειραιάς, εκτός από το μεγαλύτερο λιμάνι, είναι σήμερα και ο πληρέστερος συγκοινωνιακός κόμβος της χώρας και επιχειρηματικά οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε. «Καιροί ου μενετοί», συνηθίζουμε να λέμε, ο χρόνος δεν περιμένει, αλλά τώρα οφείλουμε, πέραν από το να το λέμε, και να το συνειδητοποιήσουμε, προχωρώντας από τα λόγια, τάχιστα στην πράξη.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή