Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π. προς τον Διοικητής Α.Α.Δ.Ε., για το ηλεκτρονικό σύστημα τελωνείων, ICISnet.
09/11/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

President_F31705.png

 

 

 

Πειραιάς,1 Νοεμβρίου 2022

Αρ. πρωτ.: 4734

 

Προς: Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.,

         κ. Γιώργο Πιτσιλή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κύριε Διοικητά,

 

Με βάση τις διατάξεις του Κοινοτικού τελωνειακού Κώδικα και τις εφαρμοστικές αυτού, αλλά και με βάση τον ευρύτερο σχεδιασμό σε επίπεδο Ε.Ε. για το Ηλεκτρονικό Τελωνείο, την ανάπτυξη δηλαδή ηλεκτρονικών συστημάτων που θα προάγουν τις ηλεκτρονικές τελωνειακές διαδικασίες, αναπτύχθηκε και στη χώρα μας, από το 2012, το ηλεκτρονικό σύστημα τελωνείων ICISnet.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα Καν. 952/13 (UCC), σε συνδυασμό με τα σχετικά νομοθετήματα (Καν. 2015/2446Ε.Ε., Καν. 2015/2447 Ε.Ε).

Όσον αφορά στην εξαγωγή, εφαρμόζεται το Σύστημα Ελέγχου Εξαγωγών, με βάση το οποίο αναπτύχθηκε ηλεκτρονική επικοινωνία, που πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μεταξύ του τελωνείου και των οικονομικών φορέων που συμμετέχουν στη διακίνηση, των προς εξαγωγή εμπορευμάτων, από το στάδιο της υποβολής της διασάφησης εξαγωγής μέχρι και την οριστική έξοδο των αγαθών από το Ενωσιακό έδαφος. Αυτή η ηλεκτρονική επικοινωνία επέφερε μεγάλες αλλαγές σε πολλά επίπεδα και εν τέλει διευκόλυνε τις επιχειρήσεις, καθώς μείωσε το διοικητικό τους κόστος, λόγω της ταχύτερης ολοκλήρωσης του τελωνισμού των προς εξαγωγή εμπορευμάτων, αλλά και της αποφυγής της τήρησης έγχαρτων διαδικασιών.

Ιδιαίτερα, επισημαίνεται η καθιέρωση του μηνύματος ΙΕ 599, που αποτελεί τη γνωστοποίηση της εξαγωγής που έχει μεταβάλει άρδην την προϋπάρχουσα κατάσταση της θεώρησης του αντίτυπου 3 της διασάφησης εξαγωγής, γεγονός που δημιουργούσε μεγάλες καθυστερήσεις και αμφιβολίες ως προς την ορθή τήρηση της διαδικασίας, αλλά και πολλά προβλήματα στον έλεγχο από τις αρμόδιες ΔΟΥ και, κατά συνέπεια, σε διαδικασίες όπως επιστροφή ΦΠΑ, έκδοση ΕΔΔΑ κλπ.

Παρά τη σαφή κατεύθυνση προς τη μηχανογράφηση των διαδικασιών και τη συστημική ηλεκτρονική επικοινωνία των φορέων με τις τελωνειακές αρχές, που προάγεται τόσο από τα όργανα της ΕΕ όσο κι από την Ελληνική Διοίκηση, διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέλη μας που εξάγουν εμπορεύματα, τα οποία οξύνονται με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα, υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή του ανωτέρω μηνύματος ΙΕ 599, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι ανεπιβεβαίωτες εξαγωγές, γεγονός που δημιουργεί τεράστιες δυσχέρειες στις επιχειρήσεις- εξαγωγείς, καθόσον δεν υποστηρίζεται η απαλλαγή από ΦΠΑ των τιμολογίων που συνοδεύουν την εξαγωγή εμπορευμάτων με τα συνακόλουθα αρνητικά αποτελέσματα, τόσο στις επιστροφές ΦΠΑ και την έκδοση ΕΔΔΑ, όσο και στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί, η κατάσταση αυτή δημιουργείται λόγω της χειρόγραφης διαδικασίας που ακολουθείται από τις τελωνειακές αρχές, προκειμένου να συσχετιστούν φορτωτικά έγγραφα και κατόπιν να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων, που καταλήγει στο μήνυμα ΙΕ599, επιβεβαίωσης της εξαγωγής. Όπως είναι κατανοητό η διαδικασία αυτή είναι αναχρονιστική και ουσιαστικά αλλοιώνει τον χαρακτήρα της σύγχρονης αντίληψης για το ηλεκτρονικό τελωνείο και τις αυτοματοποιημένες συναλλαγές.

Επισημαίνουμε στο σημείο αυτό ότι η ενωσική νομοθεσία (Καν Ε,.Ε. 2447/2015 άρθρο 332, παρ. 5) έχει προβλέψει, σχετικά με την έξοδο εμπορευμάτων από την Ε.Ε., ότι ο μεταφορέας γνωστοποιεί την έξοδο των εμπορευμάτων στο τελωνείο εξόδου παρέχοντας ένα σύνολο πληροφοριών (αριθμός αναφοράς παραστατικού μεταφοράς, αριθμό δεμάτων, το MRN της διασάφησης εξαγωγής, αα αναγνώρισης εμπορευματοκιβωτίων κλπ.). Αυτή η πληροφόρηση μπορεί να πραγματοποιείται με αυτοματοποιημένο τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού μηνύματος ΙΕ 590, που έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί στη χώρα μας.

Ουσιαστικά, η επίλυση του ζητήματος που ταλαιπωρεί πολλές επιχειρήσεις, όπως αναφέραμε παραπάνω (απαλλαγή ΦΠΑ, προβλήματα κατά τον φορολογικό έλεγχο, έκδοση Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής από το ΦΠΑ-ΕΔΔΑ κ.λπ.) αλλά προφανώς δημιουργεί και ιδιαίτερο διοικητικό φόρτο στις τελωνειακές αρχές, εξαρτάται από την απόφασή σας, για την υλοποίηση ενός ηλεκτρονικού μηνύματος ΙΕ590 με το οποίο θα παρέχεται η κατάλληλη πληροφόρηση στην τελωνειακή αρχή, ώστε να διεκπεραιώνεται ταχύτατα η διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις από μέρους σας ενέργειες προς επίλυση του προβλήματος, που διογκώνεται τον τελευταίο καιρό για τους Έλληνες εξαγωγείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι, την τρέχουσα περίοδο με τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει το εξαγωγικό εμπόριο, οφείλουμε όλοι και ιδιαίτερα η ελληνική διοίκηση, να σταθεί αρωγός στο εξαγωγικό εμπόριο που αποτελεί τον αιμοδότη της Ελληνικής Οικονομίας.

 Με εκτίμηση,

 Ο Πρόεδρος

 Βασίλης Κορκίδης

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή