Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο του Προέδρου Ε.Β.Ε.Π. Βασίλη Κορκίδη για την Axia News με θέμα: Οι παρεμβάσεις του προϋπολογισμού για τους μικρομεσαίους
14/10/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 
Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2023 καταρτίζεται και φέτος σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, ενώ καλείται να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση, αλλά και τις αυξημένες δαπάνες της χώρας μας. Ταυτόχρονα καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους ανάπτυξης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων. Εθνικός στόχος για τη νέα χρονιά είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας έτσι ώστε να διατηρηθεί η θετική οικονομική προοπτική της χώρας. Για το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της, εξαντλώντας ταυτόχρονα τα περιθώρια για μόνιμα, αλλά και έκτακτα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας. Σημειωτέον πως ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, γεγονός που καταδεικνύει την ευθύνη απέναντι στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.
Οι παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη χρονιά που διανύουμε, αφορούν κυρίως στις επιδοτήσεις κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με δημοσιονομικό κόστος 9,5 δισ. ευρώ. Η επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τα οικιακά τιμολόγια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαν δημοσιονομικό κόστος 296 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης είχε κόστος 453 εκατ. ευρώ, ενώ το μέτρο της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης «fuel pass» είχε δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, με μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, αλλά και η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης είχαν συνολικά δημοσιονομικό κόστος 212 εκατ. ευρώ. Η διπλή ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, των χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων και ΑμεΑ έχουν δημοσιονομικό κόστος 816 εκατ. ευρώ. Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των Ο.Τ.Α. έφτασε τα 160 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία 83 εκατ. ευρώ. Το επίδομα στέγασης για φοιτητές και σπουδαστές έχει δημοσιονομικό κόστος 52 εκατ. ευρώ για το 2022 και 2023, ενώ η επέκταση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» έχει κόστος 31 εκατ. ευρώ για το 2022 και 20 εκατ. ευρώ για το 2023. Τέλος η επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις μαζί με την επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω» ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ.
Στον Προϋπολογισμό του 2023 έχει συμπεριληφθεί η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  για όλους, τόσο της αναστολής που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα όσο και η επέκταση στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους σε συνδυασμό με την αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023. Παρατείνεται και μονιμοποιείται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατ. εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο 2023. Αναμορφώνεται το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ και διατίθενται επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους έκτακτου υγειονομικού προσωπικού. Προβλέπονται μισθολογικές παρεμβάσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ καταργείται η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στα 1.500 ευρώ, ενώ επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες. Παρατείνεται για το 2023 ο μειωμένος ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεάτρων και συναυλιών, στα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο. Επίσης παρατείνεται η αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές και ξεκινά η εφαρμογή του πλαισίου δράσεων για τη νέα στεγαστική πολιτική.
Η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας με αύξηση των επενδύσεων 16%, τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη πιέζεται από υφεσιακές τάσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης είναι εφικτός στόχος. Η ανάπτυξη το 2023 εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί σε 2,1%, έναντι 1,4% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ και 0,9% σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ. Επίσης προβλέπεται επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του Α.Ε.Π., από έλλειμμα 1,7% του Α.Ε.Π. το 2022. Η υποχώρηση του πληθωρισμού αναμένεται στο 3%, έναντι 4% της Ευρωζώνης, ενώ η υποχώρηση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης στο 161,6% του ΑΕΠ από 169,1% που θα κλείσει στο τέλος του 2022, θα οφείλεται στην αύξηση του ΑΕΠ κοντά στα 220 δις ευρώ το 2023. Μακάρι να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και να επιβεβαιωθούν όλες οι εκτιμήσεις του προυπολογισμού.
 
 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή