Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλη Κορκίδη, στην AXIA NEWS 01/10/2022 - «Καθοριστική η συμβολή της ομογένειας στο γεωπολιτικό μας αποτύπωμα»
07/10/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Στο ερώτημα τι είναι η ομογένεια, η απάντηση ότι είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας διασπαρμένο στα πέρατα του κόσμου, δεν είναι απλοϊκή όσο ακούγεται. Και υπό την παρούσα συγκυρία, την διεθνή γεωπολιτική και οικονομική, δικαίως θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί πρέπει να ασχοληθούμε με την ομογένεια; Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην διασπορά υπάρχουν 8 εκατομμύρια Έλληνες, ίσως και περισσότεροι, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την χώρα. Άρα αν καταφέρουμε και ενισχύσουμε την εμπλοκή των ομογενών στην οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου, και αν βελτιώσουμε τη μεταξύ τους διασύνδεση, θα έχουμε μια σημαντική αύξηση των μεγεθών μας, θα αποκτήσουμε μια πολύ μεγαλύτερη οικονομική βάση, επομένως και βάση γεωπολιτικής ισχύος. Σχεδόν παντού η ομογένεια κατέχει αξιόλογες θέσεις στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στην ακαδημαϊκή ζωή. Βεβαίως, ακόμα και αν ήταν απλοί χειρώνακτες και πάλι δεν θα έπρεπε να αδιαφορούμε, όμως  το ποιοτικά αναβαθμισμένο στάτους της ομογένειας επιτρέπει την επιδίωξη υψηλότερων στόχων.

 

Ας δούμε την οικονομική αλληλεπίδραση. Η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων μπορεί να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στους ομογενείς δεδομένου ότι η διατήρηση συνδέσμων με την πατρίδα δικαιολογεί πολύ μεγαλύτερη εξοικείωση απ΄ ό,τι  οι ξένοι επενδυτές με τα τεκταινόμενα στη χώρα, άρα και να συμβάλει στο να ξεπεραστούν τα οποία εμπόδια και αμφιβολίες. Η ομογένεια έχει σημαντική παρουσία στα οικονομικά δρώμενα των χωρών που είναι εγκατεστημένη η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί. Ιδίως την τελευταία 20ετία, πολλές χώρες και κυβερνήσεις δραστηριοποιήθηκαν ώστε να επωφεληθούν από την επαφή με τη διασπορά τους, ιδρύοντας ακόμη και αρμόδια επ’ αυτού Υπουργεία. Η πατρίδα μας στη μακρά ιστορική της διαδρομή γνώρισε μεγάλα κύματα μεταναστευτικών εκροών, που δημιούργησαν συν το χρόνο  εκτεταμένη ομογένεια και σημαντικά δίκτυα διασύνδεσης με την πατρίδα. Ίσως δεν είχαν όλα αυτά τα δίκτυα την ίδια σημασία και βαρύτητα. Όμως όλα, έως πρόσφατα τουλάχιστον, ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα και αλληλεπίδρασαν σε σημαντικό βαθμό μαζί της. Ένα παράδειγμα είναι η επιτυχία της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ να μην αγοραστούν, ούτε να αναβαθμιστούν τα αμερικανικά F-16 της τουρκικής αεροπορίας, όσο απειλείται λεκτικά η χώρα μας. Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια κάτω από καλύτερες συνθήκες από αυτές του 1974-1975, καθώς για τις ΗΠΑ, το κράτος του Ερντογάν είναι ένας παράγοντας αστάθειας στην περιοχή, με ιδιαίτερες σχέσεις με τις «δυνάμεις του κακού». Επιπροσθέτως, η Τουρκία δεν έχει πλέον την ισχυρή υποστήριξη που είχε στην αμερικανική κυβέρνηση. Βέβαια, η πολιτική έχει τη δική της δυναμική και στο εγγύτατο μέλλον μπορεί να ανατραπούν οι ισορροπίες τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Τουρκία. Προς το παρόν, όμως, η ελληνική εξωτερική πολιτική μαζί με το ελληνοαμερικανικό λόμπι και όχι μόνον, έχουν κάνει μια αποτελεσματική δουλειά, συντονίζοντας τη δράση τους. Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι ευθύς εξαρχής και με σαφήνεια η Ελλάδα εντάχθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας στον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο.

 

Τέλος στην ομογένεια υπάρχει ένα αξιόλογο δυναμικό με επιστημονικές γνώσεις και άρτια τεχνική κατάρτιση. Το γεγονός λαμπρύνει την Ελλάδα διεθνώς με Έλληνες της διασποράς που κατέχουν σήμερα εξέχουσες θέσεις σε Πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα σε βιομηχανίες στην εκπαίδευση. Και οφείλουμε να προσδοκούμε στελέχη τέτοια να επιστρέψουν στην Ελλάδα η οποία επίσης οφείλει να διαμορφώσει εκείνα τα πλαίσια ώστε να ανασχεθεί αφ’ ενός η φυγή νέων και αφ’ ετέρου να επιστρέψει δυναμικό για να στελεχώσει το επιχειρείν της χώρας είτε αυτό δραστηριοποιείται στην ξηρά είτε σχετίζεται με τις δραστηριότητες της θάλασσας. Εν κατακλείδι η ομογένεια έχει ένα ρόλο καθοριστικό και πρωταγωνιστικό στο γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας, που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Στην πρόσφατη μάλιστα εξαιρετική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε άψογα για τη γεωπολιτική κρίση και ειρηνικά για τους «γείτονες» μας, με έξυπνο τρόπο, που έκανε περήφανους τους απανταχού Έλληνες.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή