Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Προτάσεις Προέδρου Ε.Β.Ε.Π. για την ενεργειακή κρίση (01/09/2022)
20/09/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 President

                                                                                                          Πειραιάς, 1 Σεπτεμβρίου 2022

 

Προς:  Πρόεδρο Κ.Ε.Ε.Ε.
   κ. Ιωάννη Μασούτη

 

 

                                                                                          

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, ήδη από τον Μάιο του 2022, όταν στους ορίζοντες διαφαινόταν η επερχόμενη ένταση της ενεργειακής κρίσης, αφουγκραζόμενο την αγωνία των επιχειρήσεων σχηματοποίησε πρόταση, την οποία απέστειλε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Στο τόσο αβέβαιο πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό-γεωπολιτικό περιβάλλον που βιώνουμε, η ενέργεια έρχεται να παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις. Πόλεμοι, πλέον, γίνονται με στόχο την κυριαρχία ενεργειακών φυσικών αποθεμάτων, μιας και όλο και πιο έντονη είναι όχι μόνο η εξάρτησή μας από την ενέργεια, αλλά και η ανάγκη λογικότερου τρόπου παραγωγής της. Οι επιχειρήσεις, πρέπει να μείνουν βιώσιμες, λειτουργικές και ανταγωνιστικές, ενώ μια οικονομική παροχή ρεύματος αυξάνει την ποιότητα ζωής των νοικοκυριών. Το κράτος μας δεν έχει μπορέσει με κάποιον τρόπο να εξασφαλίσει ανταγωνιστικό και οικολογικό τρόπο παραγωγής και διάθεσης ρεύματος. Οι γείτονες μας έχουν προβλέψει, ακόμη και στα σύνορα μας, κατασκευή και πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Η πολιτεία έχει φτάσει σε ένα σημείο που οφείλει πλέον χωρίς αναστολές να απελευθερώσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη παραγωγή και αποθήκευση του ρεύματος, προς ίδια χρήση, όχι όμως το ελεύθερο εμπόριο.

 

Το Ε.Β.Ε.Π., υπό αυτές τις συνθήκες, πρότεινε την λύση "3Α", δηλαδή «Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση» για τις επιχειρήσεις με χρηματοδότηση μέσω κονδυλίων της πράσινης μετάβασης, αλλά και επιδότηση των υποδομών αποθήκευσης, που είναι το ακριβότερο σκέλος μιας τέτοιας επένδυσης.

 

 

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας, με το ενεργειακό, μεταξύ των θεμάτων αιχμής που απασχόλησε τις συνεδριάσεις του, εξέτασε μία σειρά παραμέτρων προκειμένου συνολικά να καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της χώρας, προς όφελος του οικιακού και επαγγελματία καταναλωτή. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το «Net-metering» ή «Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό», που δίνει σε μια επιχείρηση τη δυνατότητα να παράγει, με χρήση φωτοβολταϊκού συστήματος, την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, ενώ ταυτόχρονα παραμένει συνδεδεμένη στο δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιεί ως «αποθήκη» ενέργειας. Έτσι, όταν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, το πλεόνασμα «αποθηκεύεται» στο δίκτυο και χρησιμοποιείται, όταν η παραγωγή δεν επαρκεί. Με το «Net-metering» η παραγόμενη ενέργεια συμψηφίζεται με αυτήν που καταναλώνουμε και δεν πωλείται ως μια συμφωνημένη τιμή στο δίκτυο. Έτσι, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται σημαντικά, με το όφελος να αυξάνει κάθε χρόνο, ανάλογα με την αύξηση της τιμής του ρεύματος. Το «Net-metering» αφορά εξοικονόμηση και όχι εισόδημα που θα μπορούσε στο μέλλον να φορολογηθεί. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει όμως να υπολογίσουν διάφορες παραμέτρους, όπως την επένδυση, την παραγωγή ρεύματος, την εξοικονόμηση από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, την απόδοση του κεφαλαίου και να γνωρίζουν όλα τα απαραίτητα μεγέθη. Θα πρέπει επίσης, να επιλέξουν την περιοχή και τον τρόπο εγκατάστασης, τον τύπο τιμολογίου ΔΕΗ, όπως αναφέρεται στον λογαριασμό και να υπολογίσουν την ετήσια κατανάλωση σε kWh. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα «Net-metering» είναι φθηνότερο από ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, καθώς δεν χρειάζεται μπαταρίες για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας στη κάλυψη των ίδιων καταναλώσεων, αφού χρησιμοποιεί το υφιστάμενο δίκτυο ενώ, η σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο, εξασφαλίζει ουσιαστικά 100% αξιοπιστία στην ηλεκτροδότηση της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, το ζητούμενο είναι η διεύρυνση της δυνατότητας παραγωγής, κατανάλωσης και αποθήκευσης ηλεκτρικού ρεύματος με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Στη χώρα μας, με ηλιοφάνεια και νησιωτικά συγκροτήματα, όπου οι άνεμοι και οι κυματισμοί μπορούν να αξιοποιηθούν παράγοντας ρεύμα, πρωτίστως πρέπει να αλλάξει η «κουλτούρα» του πληθυσμού απέναντι στις ΑΠΕ, καθώς, είτε δεν έχει την ορθή πληροφόρηση, είτε έχει άγνοια για τα σημαντικά οφέλη που απορρέουν, με αποτέλεσμα να «πέφτει θύμα» σκοπιμοτήτων που αλλοιώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του όποιου περιβαλλοντικού εγχειρήματος, λειτουργώντας ανασταλτικά, τόσο στο επιχειρηματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Το γεγονός ότι, στην Ελλάδα μόνο το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2021 παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό.

 

Εκ των γεγονότων, καθίσταται προφανής η αναγκαιότητα να δοθεί η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν στις ΑΠΕ, είτε κατά μόνας, είτε σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς, προκειμένου να καλύψουν μέρος ή και το όλον της ενέργειας που καταναλώνουν, καθιστώντας την απόσβεση της επένδυσης διπλά επωφελή, καθώς η φθηνή ενέργεια θα επιδρούσε στο τελικό κόστος παραγωγής, άρα και πώλησης προϊόντων, ενώ επίσης θα δημιουργούσε μία νέα επιχειρηματική δυναμική στον τομέα, ανοίγοντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.   

   

Θετικά εκτιμάται από το Ε.Β.Ε.Π. η μέχρι σήμερα κρατική ενίσχυση και ιδιαίτερα για τον Σεπτέμβριο, που ανέρχεται στα 1,92 δις ευρώ, ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως απαιτείται συνέχεια των επιδοτήσεων στο ενεργειακό κόστος καθ´ όλη τη διάρκεια ενός δύσκολου χειμώνα και το ερώτημα, βεβαίως, που πρέπει να απαντηθεί είναι για πόσο θα αντέξει η ελληνική οικονομία να επιδοτεί με ίδια μέσα τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Επιτακτική ανάγκη είναι η ουσιαστική παρέμβαση της ΕΕ με τρεις κατεπείγουσες αποφάσεις στην έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και την επιβολή πλαφόν στη χονδρική του τιμή.                                                                  

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Κορκίδης


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή