Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις Προέδρου Ε.Β.Ε.Π.   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη για την POLITICAL-«Προβληματίζουν οι δόσεις και οι υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου»
02/09/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 Αποχαιρετούμε τον φετινό Αύγουστο και καλωσορίζουμε τον Σεπτέμβριο, που όμως αναμένεται να είναι οικονομικά ο δυσκολότερος μήνας για το σύνολο των φορολογουμένων. Μετά και την παράταση που σωστά έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν πολλές δόσεις και υποχρεώσεις, σε μικρό χρονικό διάστημα λίγων ημερών. Το τελευταίο μάλιστα δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα έχουν επίσης φτάσει στα 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων για τη πληρωμή της πρώτης δόσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, από τις συνολικά 6 μηνιαίες δόσεις.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου εκτός από τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ αφορούν και στις τρεις μαζεμένες δόσεις για τον φετινό φόρο εισοδήματος. Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες δύο από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Πρόκειται για τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος που αφορά τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ το σύνολο του φόρου μέχρι και σήμερα 31 Αυγούστου.

Επιπλέον όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία με αποτέλεσμα το χρονικό διάστημα από 1ης Μαρτίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 να χάσουν τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων και θέλουν να επανενταχθούν σε αυτές θα μπορούν να πληρώσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Έχουμε λοιπόν δόσεις για τον φόρο εισοδήματος, δόσεις για τον φόρο ακινήτων, δόσεις για τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές, δόσεις για τον ΦΠΑ και δόσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές. Εάν μάλιστα προστεθούν τυχόν δόσεις για ΤΕΠΙΧ ΙΙ, επαγγελματικό, στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο, ακόμα και για πιστωτικές κάρτες, τότε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και για τους επόμενους μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους θα κυνηγούν ασθμαίνοντας πληθώρα μηνιαίων δόσεων.

Ο προβληματισμός για τις συσσωρευμένες δόσεις και υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου ενισχύεται από το γεγονός πως χρέη 21,8 δις ευρώ τελούν σε αναστολή είσπραξης και δεν έχουν προστεθεί επισήμως στα ληξιπρόθεσμα. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποτελούν οφειλές που έμειναν απλήρωτες από τον Μάρτιο του 2020 και εντάχθηκαν σε διαδικασία αναστολής πληρωμών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν το εξάμηνο από φετινές τρέχουσες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 25% στα 3,2 δις ευρώ, έναντι 2,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό, ενώ σε ό,τι αφορά αποκλειστικά φορολογικές υποχρεώσεις, αυξήθηκαν 21%, σε 2,9 δις ευρώ έναντι 2,4 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η αγωνία των συνεπών φορολογικά επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι, εάν υπό αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, θα καταφέρουν φέτος να ανταποκριθούν συνολικά, στις δόσεις, υποχρεώσεις, οφειλές και πληρωμές του έτους.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή