(ΑΝ) ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ   /   ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ   /   ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

8/3/13: Αξιώσεις άνω των 200 εκατ. για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
(www.naftemporiki.gr)
11/03/2013 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αξιώσεις άνω των 200 εκατ. για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Μέτοχοι: Τι ζητούν από την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων - Εντείνονται οι διαβουλεύσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ισκαντάρ Σάφα. 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των ναυπηγείων που συναντήθηκαν χθες με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής 'μυνας, Αντώνη Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» τους ενημέρωσε ότι ίσως την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα την επόμενη Πέμπτη να είναι σε θέση η κυβέρνηση να προβεί σε ανακοινώσεις. 

Σημειώνεται ότι τα ναυπηγεία εδώ και ένα χρόνο περίπου βρίσκονται ανενεργά, αφού η διοίκηση έχει επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας την εβδομάδα, ενώ έχει καταφύγει και στη διεθνή διαιτησία απαιτώντας περισσότερα 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό κράτος. Η διοίκηση των ναυπηγείων θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει εκπληρώσει τους όρους των δύο συμβάσεων για τα υποβρύχια. 

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της «Ν», η πλευρά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν έχει επιβεβαιώσει ότι επίκειται συνάντηση κορυφής με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αφού μελέτησε τις προτάσεις του ειδικού συμβούλου που διόρισε, τώρα προσπαθεί να αναπτύξει τις πολιτικές της. 

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει στις απαιτήσεις της πλευράς Σαφά που φαίνεται να αξιώνει ένα ποσό που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ για να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μετά από τις συναντήσεις που είχε και με τη γαλλική κυβέρνηση, δείχνει έτοιμη σε πρώτη φάση να προτείνει μια ενδιάμεση λύση, η οποία θα προβλέπει ότι θα ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης των τεσσάρων υποβρυχίων, ενώ παράλληλα ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. 

Στο πλαίσιο της προκαταρτικής συμφωνίας, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει ζήτημα «παγώματος» της διαδικασίας προσφυγής στη διαιτησία των ναυπηγείων. 

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τη σύμβαση κάθε φορά που προσφεύγουν σε διαιτησία έχουν το δικαίωμα να αναστέλλουν τη σύμβαση.

Ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι και οι 1.000 εργαζόμενοι των ναυπηγείων που παραμένουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς για περίπου ένα χρόνο, αφού ούτε ως άνεργοι λογίζονται, ούτε όμως και ως εργαζόμενοι. 

Όσον αφορά την απαγόρευση από την Ε.Ε. να κάνουν ναυπηγικές εργασίες για το 
Πολεμικό Ναυτικό τρίτων χωρών, η ελληνική πλευρά έχει κάνει κάποιες προόδους ώστε να αρθεί το αδιέξοδο


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή