Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδη, για την AXIA NEWS (03/09/2022)- Ένα καλάθι «γεμάτο ενέργεια» αναμένεται στη φετινή ΔΕΘ
09/09/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η ελληνική κοινωνία και οικονομία βιώνει με αγωνία τις εξελίξεις στο μέτωπο των ανατιμήσεων και περιμένει από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να καταλήξει στα νέα μέτρα, που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης ΔΕΘ για τα επόμενα 1+4 χρόνια. Το «διπλό καλάθι» των εξαγγελιών θα αφορά προεκλογικά στο 2023 και μετεκλογικά στην τετραετία μέχρι το 2027. Ο σχεδιασμός των εξαγγελιών του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που εκτιμάται πως θα δημιουργήσουν τα δημόσια έσοδα, οι επιδόσεις του τουρισμού και οι επενδύσεις εντός του 2022. Πολλά λοιπόν θα κριθούν για το ύψος των κυβερνητικών παρεμβάσεων από τα τρία παραπάνω βασικά οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν πως πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ τα επιτελεία τους θα πρέπει να έχουν μετρήσει σωστά, να έχουν ιεραρχήσει τις προτεραιότητες, να έχουν καταλήξει στις δυνατότητες, να έχουν κοστολογήσει πολύ συγκεκριμένα και να έχουν οριστικοποιήσει με μεγάλη σαφήνεια, ποιο θα είναι τα ιδανικό μίγμα μέτρων στήριξης που αντέχει η κυβέρνηση και έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επόμενη φάση υλοποίησης των εκκρεμών εξαγγελιών της κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησης με βασικές προτεραιότητες την περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, καθώς και την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών με περαιτέρω αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Σε απαίτηση των καιρών από την ενεργειακή κρίση στο τραπέζι της κυβέρνησης έχουν μπει κατά προτεραιότητα μια σειρά άμεσων μέτρων στήριξης, όπως, διευρυμένη επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, στέγασης για νέους και ένα ακόμα «fuelpass». Ακολουθούν εξίσου σημαντικές επιλογές, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με κατάργηση της εισφοράς 1%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και η επίσπευση της τρίτης, διαδοχικής αύξησης του κατώτατου μισθού στις αρχές 2023. Σημειωτέον πως για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, θα πρέπει στη φετινή ΔΕΘ να ανακοινωθεί ένα γεμάτο καλάθι με «ενεργειακά μέτρα».

Είναι γεγονός πως, ενόψει ΔΕΘ, οι προκλήσεις είναι πολλές και οι ισορροπίες λεπτέςανάμεσα στις προεκλογικές παροχές και στα δημοσιονομικά περιθώρια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν λέει να τελειώσει και συνεχίζει να πολλαπλασιάζει τις εντάσεις της ενεργειακής και επισιτιστικής ανασφάλειας. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής δοκιμάζει την συνοχή της ΕΕ, ενώ ο κίνδυνος ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη αυξάνει τα επιτόκια και αποδυναμώνει το ευρώ. Η εισαγόμενη ακρίβεια κατατρώει τα εισοδήματα των ασθενέστερων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, επιβάλλοντας επιδοματική πολιτική, που όμως δυσκολεύει την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και καθυστερεί τον εθνικό στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Το έργο της κυβέρνησης στην ελληνική οικονομία δεν είναι εύκολο να αναδειχθεί σε ένα διεθνές περιβάλλον με ρευστές γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Ο Πρωθυπουργός, ως γνωστόν, προτιμά να αποφεύγει την παροχολογία και να κρατά το δημοσιονομικό μέτρο, στηρίζοντας όμως στα δύσκολα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να μην επιτρέψει να ακυρωθεί η προσπάθεια της διακυβέρνησης του. Παράλληλα πρέπει να συνεχίσει τις απαραίτητες αλλαγές οικονομικής πολιτικής, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Αναμένουμε λοιπόν να ακούσουμε στην 86η ΔΕΘ το πενταετές σχέδιο «1+4» που θα προβλέπει εισοδηματικές ενισχύσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις, συνδυασμένα μέτρα και πολιτικές, που θα επιδιώκουν μελλοντικούς σκοπούς και στόχους για την Ελλάδα και τους Έλληνες.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή