Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο του Β. Κορκίδη στο Performer.gr- «Αντικατάσταση ηλιακών με φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των σπιτιών»
20/05/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Αντικατάσταση ηλιακών με φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των σπιτιών»

Τα συναρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τα πολλαπλά οφέλη από την αντικατάσταση των ηλιακών θερμοσιφώνων στις ταράτσες των σπιτιών, με φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η ενεργειακή λύση «3Α», δηλαδή «Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση» για νοικοκυριά και βεβαίως για επιχειρήσεις μπορεί να γίνει με ανάλογη επιδότηση μέσω των κονδυλίων της πράσινης μετάβασης, αλλά και χρηματοδότησης των υποδομών εγκατάστασης και αποθήκευσης, που είναι το ακριβότερο κομμάτι του εξοπλισμού, μέσω του Green Portofolio Guarantee Fund. Τα κεφάλαια του χρηματοδοτικού ενεργειακού προϊόντος μπορούν να αντληθούν από το ΠΔΕ μαζί με τα κεφάλαια του δανείου που σύναψε το Ελληνικό Δημόσιο με την EIB με σκοπό την εκχώρηση τους στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επιπρόσθετα οι εταιρίες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, που θα προσφέρουν την μελέτη και τον απαραίτητο εξοπλισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Ειδικά για τα νοικοκυριά σε παραλλαγή ή επέκταση του προγράμματος «Αντικατάσταση και ανακύκλωση ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών» προτείνεται να επιδοτείται από 35-50% η αντικατάσταση των ηλιακών θερμοσιφώνων με φωτοβολταϊκά panel στις ταράτσες των πολυκατοικιών και να περάσουμε από το «ζεστό νερό» στο «φθηνό ρεύμα».

«Τόσο τα νοικοκυριά, όσο κι οι εταιρίες, πρέπει να μείνουν βιώσιμες, λειτουργικά κι ανταγωνιστικά με το κράτος να έχει όφελος στο να επιθυμεί τις εταιρίες ανταγωνιστικές, ώστε να αντλεί φορολογικούς πόρους»

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, από το Πρόγραμμα αντικατάστασης και ανακύκλωσης ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα ωφεληθούν 350.000 νοικοκυριά, που θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και το λογαριασμό του ρεύματος, ενώ τα ποσά επιδοτήσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών θα εξαρτώνται όχι μόνο από το ύψος της ποσοστιαίας επιδότησης, αλλά και από τα χαρακτηριστικά της ίδιας της συσκευής όπως για παράδειγμα τα BTU στα κλιματιστικά. Ειδικότερα, τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι 300 ευρώ για air condition, 300 για ψυγείο και 150 ευρώ για καταψύκτη, ενώ δεν υπάρχει πλαφόν επιδότησης, καθώς τα ποσά που θα δοθούν μπορούν να κυμαίνονται ψηλότερα στους δικαιούχους καταναλωτές. Το προτεινόμενο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων με τα φωτοβολταϊκά, που σημειωτέον κατασκευάζονται από τις ίδιες βιομηχανικές επιχειρήσεις, θα μπορεί βασιστεί στο παλιό επιτυχημένο «Αλλάζω Κλιματιστικό», αλλά και σύμφωνα με το «point system» για εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του πρόσφατου προγράμματος «Εξοικονομώ». Θα απαιτηθεί βεβαίως μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μπορούν όλοι όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση, χωρίς να έχει κατά αρχήν «κόφτη». Επειδή μάλιστα το ενδιαφέρον αναμένεται έντονο θα πρέπει να προβλεφθεί η εξεύρεση επαρκών πόρων για να μπορέσει σταδιακά το σύνολο της στέγασης να μπει στο πρόγραμμα.

Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ρεύματος θα μπορεί απλά να αφαιρείται από την εταιρία πώλησης και εγκατάστασης με την αγορά και την βεβαίωση λειτουργίας. Επίσης θα πρέπει το σύστημα να επιλέγετε ελεύθερα, αλλά θα πρέπει να πληροί τα απαραίτητα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας. Οι επιχειρήσεις κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντικατάσταση, την ανακύκλωση και την κατασκευή των φωτοβολταϊκών μονάδων με οικονομικές ενισχύσεις για την τεχνολογική τους εξέλιξη. Το ενεργειακό κόστος έχει επιβαρύνει μεσοσταθμικά κατά 35% την στέγαση και κατά 57,5% την λειτουργία των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εκτιμάται πως το ενεργειακό κόστος θα κοστίσει στην χώρα μας περίπου 12 δις ευρώ εκ των οποίων τα 6,5 δις θα καλυφθούν με τα εθνικά μέτρα, που έχουν ληφθεί προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αναζητούνται τα υπόλοιπα.

«Η ενεργειακή λύση «3Α», δηλαδή «Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση» για νοικοκυριά και βεβαίως για επιχειρήσεις μπορεί να γίνει με ανάλογη επιδότηση μέσω των κονδυλίων της πράσινης μετάβασης»

Ο ετήσιος ενεργειακός πληθωρισμός της Ε.Ε. έφτασε στο 27% το 2022, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης είχε φτάσει στο -11% τον Μάιο του 2020 υπό το βάρος της πανδημίας και των χαμηλών τιμών, όμως από το 2021 αυξήθηκε σταθερά μέχρι και το φετινό 27%. Η Eurostat υπογραμμίζει επίσης ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος ανάμεσα στον δείκτη τιμών καταναλωτή (HICP), ενώ στους επιμέρους τομείς το κόστος του ηλεκτρισμού αυξήθηκε σε δωδεκάμηνη βάση κατά 89%.

Στο τόσο αβέβαιο πολιτικό, οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον που βιώνουμε, η ηλεκτρική ενέργεια έρχεται να παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις, ενώ όλο και πιο έντονη είναι όχι μόνο η εξάρτηση μας, αλλά και παράλληλα η ανάγκη φθηνότερου τρόπου παραγωγής της. Τόσο τα νοικοκυριά, όσο κι οι εταιρίες, πρέπει να μείνουν βιώσιμες, λειτουργικά κι ανταγωνιστικά με το κράτος να έχει όφελος στο να επιθυμεί τις εταιρίες ανταγωνιστικές, ώστε να αντλεί φορολογικούς πόρους. Μια οικονομική παροχή ρεύματος αυξάνει τις δυνατότητες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στα σπίτια τους, αλλά και μπορεί να περιορίσει το τσουνάμι ακρίβειας και την έκρηξη του διψήφιου πληθωρισμού. Αν υπολογίσουμε την ελεύθερη επιφάνεια στις στέγες των Σούπερ Μάρκετ και Υπερμάρκετ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με τη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μπορούμε να αναλογιστούμε την εξοικονόμηση της κατανάλωσης των ψυγείων συντήρησης και αποθήκευσης των τροφίμων. Η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει ανταγωνιστικό και οικολογικό τρόπο παραγωγής και διάθεσης ρεύματος. Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο που πλέον η πολιτεία χωρίς αναστολές οφείλει να απελευθερώσει και να ενθαρρύνει, όχι το ελεύθερο εμπόριο ρεύματος, μα την ελεύθερη παραγωγή του, καθώς και την χρηματοδότηση της αποθήκευσης του προς ίδια χρήση από ιδιώτες.

*Βασίλης Κορκίδης, Προεδρος Ε.Β.Ε.Π.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή