Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλη Κορκίδη - Mediterranean Yacht Show
10/05/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Καθώς η Ελλάδα εδραιώνεται δυναμικά την τελευταία δεκαετία στο χώρο του luxury yachting, o θεσμός – πλέον – του Mediterranean Yacht Show έρχεται να υπενθυμίσει την δυναμική που προσλαμβάνει ο συγκεκριμένος τομέας του θαλάσσιου τουρισμού. Ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας μας, με τη συνολική οικονομική συμβολή του να ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η έμμεση συμβολή θεωρείται ότι είναι 4 με 5 φορές υψηλότερη. 
 
Σήμερα, στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει Yachting Home Port παγκοσμίως, γεγονός που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες για να περάσουμε στο yachting των 365 ημερών. Αυτό το όραμα, ωστόσο, για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να δουν τα συναρμόδια υπουργεία, μαζί με τους φορείς του συγκεκριμένου τομέα, αλλά και την Επιμελητηριακή κοινότητα, όλα εκείνα τα στοιχεία που θα συνθέσουν μία νέα πολιτική που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και θα κινητοποιεί το cluster εκείνο που συνδέει τον θαλάσσιο τουρισμό με τις τοπικές κοινωνίες – οικονομίες, αλλά και με όλο εκείνο το φάσμα των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητες γύρω από το yachting, πολύ δε μάλλον, από το luxury yachting. 
 
Πρέπει να δούμε τα στοιχεία. Σήμερα, το ισοζύγιο μαρινών στο Αιγαίο βαρύνει υπέρ της Τουρκίας, με 67 μαρίνες και 30.000 διαθέσιμες θέσεις ελλιμενισμού, έναντι 22 μαρινών, με 8.100 θέσεις ελλιμενισμού στην Ελλάδα ενώ, επίσης, όσον αφορά στο επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, και πάλι, το ισοζύγιο ευνοεί την γείτονα. Πρέπει, επίσης, να δούμε, στο πλαίσιο χάραξης μιας νέας πολιτικής, και τις συνέργειες που μπορεί να αναπτυχθούν, ώστε να βελτιωθεί το συνολικό τουριστικό προϊόν και να συμπεριλάβει όλα εκείνα τα ποιοτικά στοιχεία του luxury yachting.
Στη φετινή MEDYS, η οποία αποτελεί θεσμό στη νότια Μεσόγειο, αναμένεται να φιλοξενηθούν περίπου 92 υπερσύγχρονα και πανέμορφα σκάφη, καθώς, επίσης, και εκθέτες, brokers, από διαφορετικά μήκη και πλάτη του κόσμου, που θα δώσουν τον ρυθμό σε ένα μοναδικό Show στο χώρο του Yachting. Η MEDYS είναι ένα ετήσιο γεγονός στην Ελλάδα που παρέχει την ευκαιρία, σε ιδιοκτήτες και μεσίτες σκαφών αναψυχής, να παρουσιάσουν τα πολυτελή σκάφη τους σε ένα ευρύ κοινό από τον εγχώριο και διεθνή κόσμο του yachting. Έχοντας εξελιχθεί στη μεγαλύτερη έκθεση ναύλωσης σκαφών με πλήρωμα στον κόσμο, η έκθεση αναδεικνύει την ελίτ επιλογή αδειοδοτημένων και πλήρως συμμορφούμενων επαγγελματικών σκαφών και πληρωμάτων στη Μεσόγειο, αντιπροσωπεύοντας την επιτομή της αριστείας, ενώ έχει καθιερωθεί ως το must-be attended event, στο διεθνές ημερολόγιο του luxury yachting.
 
Ο θαλάσσιος τουρισμός υψηλών προδιαγραφών πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του ελληνικού τουρισμού σε μία χώρα γνωστή για την πολυνησία της, τις θάλασσές της και, φυσικά, την φιλοξενία της για την οποία φημίζονται οι Έλληνες. 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή