Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Χαιρετισμός προέδρου Ε.Β.Ε.Π. για τις Ναυτικές Εορτές Σύρου 2022
11/07/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η Σύρος ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας πρόσφατα σχετικά με την επιτυχή όπως απεδείχθη προσπάθεια της ONEX να αναζωογονήσει το ναυπηγείο Σύρου γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, να υπενθυμίσει την ναυπηγική ιστορία του νησιού αλλά και την συμβολή του στα της ναυτιλίας της χώρας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η πλειονότητα των πολιτών αυτής της χώρας, επισημαίνω μιας ναυτικής χώρας με την ισχυρότερη ναυτιλία στον κόσμο, αγνοεί την ιστορία της ατμοπλοΐας και της ναυτιλίας της Σύρου.

 

Σ' αυτό το νησί ιδρύθηκε η πρώτη ελληνική ατμοπλοϊκή εταιρία, ενώ παράλληλα είχε ακμάσει και η ιστιοφόρος ναυτιλία της που είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της σ' ολόκληρο το Αρχιπέλαγος και εξυπηρέτησε για πολλά χρόνια τα ελληνικά παράλια. Θεωρούσαν τότε ότι η Σύρος ήταν η πρώτη “νήσος-πόλις” της νεότερης Ελλάδας, που γνώρισε μεγάλη εμπορική και ναυτιλιακή ανάπτυξη, αλλά και πολιτιστική. Έτσι έγινε γνωστή σ' όλο τον κόσμο της Ευρώπης ως η εμπορική “πρωτεύουσα” της Ελλάδας.

 

Χάρη της ναυτιλίας… Ιστορικά η ναυτιλιακή κίνηση του τόπου και τα κέρδη ήταν τόσο μεγάλα, ώστε σε λίγο διάστημα ιδρύθηκαν 15 ασφαλιστικές εταιρίες. Στη Σύρο ιδρύεται η πρώτη Ελληνική Ατμοπλοΐα ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα συνήλθε στη Σύρο το πρώτο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ελλάδας που απέβλεπε στην βελτίωση και ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας. Ένας από τους σπουδαιότερους όρους ήταν να ιδρυθούν “ειδικαί Σχολαί προς μόρφωσιν εμποροπλοιάρχων και μηχανικών, ικανών να διευθύνωσιν ατμόπλοια και δη μεγάλης χωρητικότητος και εκτελούντα μακρούς πλόας”. Στη Σύρο ναυπηγήθηκαν πάνω από 260 πλοία κατά την περίοδο 1827-1834. Αριθμός εξαιρετικά μεγάλος για εκείνη την εποχή αλλά ακόμη και σήμερα. Η Σύρος συγκαταλέγεται στα νησιά του αρχιπελάγους που χαρακτηρίζονται ναυτομάνες.

 

Άλλωστε το γεγονός έχει τραγουδηθεί και από το γνωστό σε όλους λαϊκό καλλιτέχνη Γιώργο Ζαμπέτα που μελοποίησε και τραγούδησε τους στοίχους του Στέλιου Γεράνη. Και ποιος δεν ξέρει το «πάρε ναυτάκι Συριανό… το τραγούδι που δίνει μία οργανική σύνθεση πληρώματος που φωτίζει τους τόπους καταγωγής και τις επι μέρους δεξιότητες τους. Σ' ένα πολύ ωραίο χρονογράφημα ο Παύλος Παλαιολόγος έγραψε: “Η Σύρος είναι επί κεφαλής του θαλασσοδαρμένου κόσμου του Αιγαίου”.

 

Εύχομαι οι εκδηλώσεις να ζωντανέψουν μνήμες της ναυτικής αίγλης της Σύρου αλλά και να αποτελέσουν αφορμή για τις νεότερες γενιές να μάθουν την ναυτική ιστορία αυτού του τόπου. Εύχομαι η τοπική οικονομία της Σύρου να βιώσει τα θετικά από την δραστηριοποίηση των ναυπηγείων που λειτουργεί η ΟΝΕΧ και γιατί όχι να ξαναμπεί στην νεότερη ιστορία για την ναυπήγηση σύγχρονων πλοίων.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή