Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδη, στον Γ. Μανέττα για τα «ΝΕΑ» - «Τα μείζονα και τα ελάσσονα ζητήματα της ουκρανικής κρίσης»
25/02/2022 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Το θέμα της Ουκρανίας δημιουργεί γεωπολιτική αναταραχή στην ευρωπαϊκή «γειτονιά μας» με σοβαρές επιπτώσεις στην τροφοδοσία ενέργειας και μεγάλες επιβαρύνσεις στις οικονομίες των χωρών-μελών της ΕΕ. Εάν μάλιστα δεν αποφευχθούν τα διαχυτικά αποτελέσματα από τα αντίμετρα της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης, με εναλλακτικό σχέδιο επαρκούς τροφοδοσίας φυσικού αερίου, τότε οι εκτιμήσεις υψηλού κόστους ενέργειας σε ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι δυσοίωνες και το 2023. Η ένταση των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές καταγράφεται στις απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και την αύξηση ρεκόρ του πετρελαίου.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ουκρανία, η αγορά της έχει εμπορικό ενδιαφέρον γιατί είναι μεγάλη πληθυσμιακά, αλλά με σχετικά χαμηλή εισοδηματική δύναμη. Διαθέτει επιχειρηματικές προοπτικές, ιδίως από την ενεργειακή ισχύ και την αλλαγή πορείας της εμπορικής πολιτικής προς την Ε.Ε., όμως παραμένει μια δύσκολη αγορά και εξελίσσεται σε δυσκολότερη, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις και τη διαμόρφωση των νέων γεωπολιτικών δεδομένων. Η αναμενόμενη μάλιστα μείωση της ισοτιμίας της Γκρίβνας έναντι του Δολαρίου και του Ευρώ, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε εισαγωγές, εξαγωγές και τουρισμό. 

Το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Ουκρανίας ακολουθεί μια αυξητική τάση, με εξαίρεση βεβαίως τα δύο τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας έχει θετικό ισοζύγιο και όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών, υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό για καλύτερα αποτελέσματα. Οι ελληνικές εξαγωγές προ πανδημίας κυμαίνονταν από 182 έως 211 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές μας από 165 έως 187 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκε μια μείωση 6% στον όγκο του εμπορίου. Ο εντοπισμός ελληνικών προϊόντων με προοπτικές αύξησης εξαγωγών μας οδηγεί στο τομέα των τροφίμων που έχει ήδη προσφέρει ικανοποιητικές ευκαιρίες συνεργασίας. Επίσης ενδιαφέρον, πέραν του κλάδου των τροφίμων, υπάρχει για δομικά υλικά και φάρμακα.

Στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη το Μεγάλο Κατασκευαστικό Πρόγραμμα για κατασκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου της χώρας, καθώς και άλλα έργα κοινωνικών υποδομών, που παρουσιάζουν ευκαιρίες συνεργασίας με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Σήμερα στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, κυρίως στο χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων, λαχανικών, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού, εστίασης και επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία. Εκτιμάται ότι 40.000 Ουκρανοί ναυτικοί απασχολούνται σε ελληνόκτητα πλοία. Ειδικότερα, μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται η Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola Hellenic, Ήφαιστος, Alumil, Etem, Profilco, υαλουργία HGI, Chipita, Printec, Neokem, Ukravtomatika κ.α. με άμεσες επενδύσεις που ανέρχονται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Εξυπακούεται πως προσευχόμαστε να μην κινδυνεύσει κανείς εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις τους και βεβαίως όλα τα μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Η «ουκρανική κρίση» σίγουρα δημιουργεί ανησυχίες στην ελληνική αγορά για ακρίβεια διαρκείας στα καύσιμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ανησυχία επάρκειας καυσίμων και ελλείψεων σε βασικά και άλλα καταναλωτικά είδη. Το μείζον θέμα είναι βεβαίως ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας ασφάλειας, που προέρχεται από μονομερείς ενέργειες μιας ισχυρής χώρας. Εξίσου μείζονα θέματα είναι, αφενός η  ενεργειακή ασφάλεια και αφετέρου η οικονομική επίπτωση στην ελληνική αγορά. Τα ελάσσονα θέματα είναι οι πιθανοί κίνδυνοι επάρκειας και ελλείψεων. Σωστά λοιπόν η χώρα μας, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με συνέπεια προσπαθεί να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας από και προς την Ρωσία, μήπως τελικά πρυτανεύσει η λογική και επικρατήσει η ειρήνη.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή