Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΆΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Π., Β. ΚΟΡΚΙΔΗ, ΣΤΗΝ POLITICAL «Ολοκληρωμένη η θαλάσσια πολιτική για νησιωτικότητα και ναυτιλία» (25/1/21)
17/08/2021 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Το νομοσχέδιο για την νησιωτική πολιτική που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από του Υπουργείο Ναυτιλίας και ψηφίστηκε στην Βουλή, έχει σαφείς στρατηγικούς στόχους, διακριτό «Σχέδιο Δράσης» και συγκεκριμένα μέσα και εργαλεία για να υλοποιηθεί. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ολιστική στρατηγική προσέγγιση της Νησιωτικής Πολιτικής και της Θαλάσσιας οικονομίας. Ο νέος νόμος αναγνωρίζει τις εγγενείς χωρικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, αλλά και τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της μοναδικότητας της πολυνησιακής ανάπτυξης και της διακριτής ταυτότητας των νησιών. Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα, σε σχέση τόσο με την ανάπτυξη υποδομών, όσο και με τη νησιωτική επιχειρηματικότητα.

Οι περισσότεροι φορείς εκφράσαμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση μας για την κατάθεση στην διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του Σχεδίου Νόμου «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετα-COVID εποχή».

Ο νόμος εισάγει στην ψηφιακή εποχή το λιμενικό σύστημα της χώρας καθώς προβλέπει την δημιουργία πληροφοριακού συστήματος, αλλά υπό κρατική εποπτεία, για την ηλεκτρονική υποβολή δεδομένων για όλους τους λιμένες της χώρας. Το νέο πληροφοριακό σύστημα, θέτει τέλος σε αποσπασματικές παρεμβάσεις, δίνοντας την θέση τους σε μια ολιστική αντιμετώπιση της μέχρι τώρα έλλειψης ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος διαχείρισης, με απόλυτη ασφάλεια, δεδομένων και πληροφοριών που διακινούνται στα λιμάνια στο πλαίσιο λιμενικών διεργασιών από τους χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων και γενικώς τους συναλλασσόμενους με τις λιμενικές υπηρεσίες και άλλες αρχές.

Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά χαιρετίζω την συνέπεια λόγων και εξαγγελιών για την Εθνική Ενιαία Πλατφόρμα Λιμενικής Κοινότητας, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη δεδομένων των άμεσων ενεργειών του για την αποφυγή των μεμονωμένων παρεμβάσεων στο λιμάνι του Πειραιά, στις οποίες είχαν εναντιωθεί οι παραγωγικές τάξεις του Πειραϊκού χώρου. Επισημαίνω δε την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών ανάπτυξης της e-πλατφόρμας, από τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία εκτός των άλλων θα ελαχιστοποιήσει και τις γραφειοκρατικές και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες στην διεκπεραίωση λιμενικών λειτουργιών και κυρίως την προστασία των δεδομένων των χρηστών.

Όσον αφορά στην «Θαλάσσια Οικονομία» πρέπει να αξιοποιηθούν και να συνδεθούν οι τομείς της παραγωγής τεχνολογικού εξοπλισμού και προώθησης προϊόντων που αναφέρονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, τους εξοπλισμούς επικοινωνιών και τα συναφή υλικά. Υποστηρίζουμε παντοιοτρόπως την ανάπτυξη του συνόλου των δραστηριοτήτων του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, μηδέ εξαιρουμένου και του τομέα των διαλύσεων για τον οποίο έχει τοποθετηθεί σχετικώς, συμπεριλαμβάνοντας τις τρείς μεγάλες ναυπηγικές μονάδες της χώρας, μία εκ των οποίων είναι εγκατεστημένη στο νησιωτικό χώρο, που δημιουργούν μια «ναυπηγική τρίαινα». Τέλος, ο νέος νόμος προωθεί στο πλαίσιο των «Γαλάζιας Ανάπτυξης» την αξιοποίηση και σύνδεση προγραμμάτων που «τρέχουν» όπως το Blue Lab και Blue Growth Window και εισάγει προς υλοποίηση ζητήματα ψηφιοποίησης για τα λιμάνια και την ακτοπλοΐα μας.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή