Εκ μέρους του Προέδρου του ΕΒΕΠ κυρίου Βασίλη Κορκίδη χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, με θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιχειρηματικότητα, που συνδιοργανώνει ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας.
Η τεχνητή νοημοσύνη, ο κλάδος της επιστήμης των υπολογιστών, που δημιουργεί συστήματα που μπορούν να σκεφτούν και να εκτελέσουν καθήκοντα, που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, χρησιμοποιείται, πλέον, ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Αμερική το 45% των γυναικών επιχειρηματιών έχει ενσωματώσει την ΑΙ στις επιχειρήσεις τους, ξεπερνώντας το 36% που είναι ο μέσος όρος.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Eurostat το 2024, περίπου το 10% των επιχειρηματιών με 10 εργαζόμενους και πάνω, έχει υιοθετήσει τεχνολογίες ΑΙ, ακόμα σε επίπεδα πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 13,6% .
Αναμφίβολα, η εφαρμογή της ΑΙ μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες των γυναικών επιχειρηματιών, προσφέροντας εργαλεία γνώσης, επιχειρηματικής ανάπτυξης και στρατηγικής, εργαλεία marketing και πωλήσεων, υποστήριξης και πρόσβασης σε πόρους, εργαλεία εξοικονόμησης χρόνου.
Όμως, όπως σε κάθε τι καινούργιο για την ανθρώπινη εξέλιξη, υπάρχουν τα συν και τα μείον.
Στα συν σημειώνουμε την ενδυνάμωση, μέσω πρόσβασης στη γνώση, τη δημιουργία ευκαιριών για τους μικρούς σε μέγεθος επιχειρηματίες, την ενίσχυση ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κυρίως για τις γυναίκες.
Στα μείον θα επισημάνουμε την πιθανή ανισότητα πρόσβασης, κυρίως για τις γυναίκες ,την απειλή θέσεων εργασίας ,τον κίνδυνο εξάρτησης από έτοιμες λύσεις.
Γεγονός είναι ότι, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει πολύ αποτελεσματικά ανάλυση δεδομένων και τάσεων της αγοράς, προτάσεις για marketing και πωλήσεις, αυτοματοποίηση διαδικασιών και γρήγορη λήψη αποφάσεων.
Όμως δεν μπορεί να κατανοήσει, ακόμα, πλήρως το ανθρώπινο στοιχείο, να προβλέψει απρόβλεπτες καταστάσεις, ή αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον.
Δεν μπορεί να φέρει καινοτομία χωρίς την ανθρώπινη δημιουργικότητα, ούτε να αναλάβει ευθύνη για αποφάσεις ή λάθη.
Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας εξαιρετικός σύμβουλος, αλλά όχι υποκατάστατο της ανθρώπινης κρίσης.
Άρα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σαν εργαλείο ενίσχυσης των ανθρώπινων ικανοτήτων .
Δεν θα πρέπει να την υιοθετήσουμε αβασάνιστα και να βασιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο σε εκείνη, αλλά να τη χρησιμοποιούμε με επίγνωση, να απαιτήσουμε διαφάνεια, να εκπαιδευτούμε και να διαμορφώσουμε εμείς τα εργαλεία που θα καθορίσουν το επιχειρηματικό μας μέλλον.
Καλή Επιτυχία στην εκδήλωση σας!
|