Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της φετινής ΔΕΘ δεν ήταν λίγες, αναλογικά με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Συνολικά, 45 παρεμβάσεις είναι πράγματι ένας μεγάλος αριθμός, αλλά σχεδόν όλες αφορούν στο 2025, με συνέπεια, μέχρι τέλος του χρόνου να πρέπει να πορευτούμε με «ιδία μέσα». Τους επόμενους τρισήμιση μήνες, ενόψει και του χειμώνα, αναμένεται να διατηρηθεί ένα κλίμα δυσαρέσκειας στην αγορά, αφού η καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα παραμείνει ως έχει. Ως εκ τούτου, στη διαρκή αναμέτρηση με τα προβλήματα της κοινωνίας, καθίσταται αδήριτη ανάγκη η κυβέρνηση να εκλαϊκεύσει ακόμη περισσότερο τα εξαγγελθέντα μέτρα και να τα «οπτικοποιήσει», σε ένα χρονικό ορίζοντα μέχρι τις εορτές, ώστε με το ξεκίνημα του 2025 να περάσουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, σε φάση υλοποίησης.
Κατά πάγια τακτική, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, από του βήματος των ΔΕΘ, δέχονται τόσο τα φίλια, όσο και τα αντιπολιτευτικά πυρά, ενώ ιστορικά οι πάντες διεκδικούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα. Πέρα του ιστορικού «δώστα όλα…», είναι γνωστό, ότι οι παροχολογίες, οδήγησαν την οικονομία μας εκεί που την οδήγησαν, δηλαδή στα μνημόνια. Το τι επακολούθησε είναι γνωστό σε όλους μας. Παρά όμως τη πρόσφατη περιπέτεια χρεοκοπίας μας, το δίλημμα που εξακολουθεί να υφίσταται, είναι εάν προέχει να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και όχι η δυσαρέσκεια κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων. Έτσι λοιπόν, το μετεκλογικό πακέτο των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, μετά και τις εξειδικεύσεις, δεν φαίνεται να ικανοποίησε τις άμεσες ανάγκες των μικρομεσαίων της αγοράς.
Το οικονομικό επιτελείο επέλεξε οι συνολικές παρεμβάσεις να είναι κοστολογημένες στο 1,5 δις ευρώ, με προσεγμένο δημοσιονομικό κόστος, εντάσσοντας, ταυτόχρονα, στα μέτρα πολλές κοινωνικές ομάδες. Μοιράζοντας λοιπόν από το «καλάθι», λιγότερα σε περισσότερους, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα, πως η οικονομική μάχη της επόμενης τριετίας δεν θα είναι εύκολη. Αντιλαμβανόμενος τα πολλά και διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες, προσπάθησε να συμπεριλάβει ένα ευρύ φάσμα πολιτών, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως τους συνταξιούχους αλλά κυρίως τις οικογένειες με παιδιά, εξαγγέλλοντας μέτρα για τη στέγη και την εξίσωση τρίτεκνων με πολύτεκνους. Η πιο εμβληματική παρέμβαση για εργοδότες και εργαζόμενους, που ανακοινώθηκε, είναι ασφαλώς η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από τις αρχές του 2025, έναντι μισής, που ήταν αρχικώς σχεδιασμένη.
Νωρίτερα και συγκεκριµένα από το 2025 καταργείται το τέλος επιτηδεύµατος για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και επιτηδευµατίες, οι οποίοι φορολογούνται σήµερα µε βάση το ελάχιστο φορολογητέο εισόδηµα. Αντίθετα, διατηρείται για τα «µπλοκάκια», τα οποία τόσο το 2025, όσο και το 2026 θα συνεχίσουν να πληρώνουν 400-500 ευρώ ετησίως. Το εκλογικό έτος 2027 θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύµατος και για τις επιχειρήσεις, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν 800-1.000 ευρώ, ανάλογα µε το µέγεθός τους και έως 600 ευρώ για κάθε υποκατάστηµα. Θεωρώ άδικη τη διάκριση της κατάργησης ενός μνημονικού έκτακτου φόρου που επιβλήθηκε το 2012 και θα έπρεπε να επεκταθεί σε όλους τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Σημειωτέον, πως ο αρχικός καλοκαιρινός σχεδιασμός για το «καλάθι της ΔΕΘ» ήταν περίπου 850 εκατ. ευρώ, όμως η καλή πορεία του προϋπολογισμού και η αναμενόμενη υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024, άφησε το πρώτο αποτύπωμα στο πακέτο των κυβερνητικών παροχών, που τελικά μεγεθύνθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός οικονομίας μίλησε για όφελος στους πολίτες, εκ των οποίων περίπου 550.000 ευρώ αφορούν αυξήσεις αποδοχών και 900.000 αφορούν μειώσεις φόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο επέστρεψε στο 3%, παρά την μικρή μηνιαία αύξηση 0,2%, στη κατηγορία των τροφίμων. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι λόγω της ακρίβειας, πολλοί να θεωρούν, ότι έλειπαν οι άμεσες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Εν κατακλείδι, από τις φετινές εξαγγελίες, αποφεύχθηκε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, όχι όμως και τα παράπονα, για την, ομολογουμένως, δύσκολη καθημερινότητα μισθωτών και επιτηδευματιών. Τέλος, η θετική αξιολόγηση της Moody’s αποτελεί μια επιβεβαίωση, πως η πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζει με ταχύτερους ρυθμούς, ώστε την επόμενη τριετία οι πολίτες να διαπιστώσουν στη καθημερινότητα τους τα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, τα εισοδήματα, τη μείωση της ανεργίας και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
|