Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άποψη προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην AXIANEWS - Οι νέοι εργαζόμενοι δημιουργούν την θετική απόκλιση ανεργίας και απασχόλησης
30/08/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

H ανεργία στη χώρα μας σε εποχικά διορθωμένη μέση ετήσια βάση μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 0,6% από 10,3% σε 9,6%, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,9%. Οι βασικοί λόγοι που αυξήθηκε περισσότερο η απασχόληση, χωρίς όμως να μειωθεί ανάλογα η ανεργία είναι πως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι απασχολούμενοι προήλθαν πρωτίστως από τη «δεξαμενή» του μη ενεργού οικονομικά πληθυσμού και δευτερευόντως από αυτήν των καταγεγραμμένων ανέργων. Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ η απασχόληση στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 4,29 εκατ. άτομα και η ανεργία διαμορφώθηκε στα 456,7 χιλ. άτομα. Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27 η Ισπανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο, με 11,5% και ακολούθησαν η Ελλάδα με 9,6%, η Φινλανδία με 8,4%, και η Σουηδία με 8,2%.
Το ενθαρρυντικό φαινόμενο της εισόδου νέων εργαζομένων στην αγορά εργασίας έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνεται η αύξηση της απασχόλησης στη χώρα μας, χωρίς όμως αντίστοιχα να καταγράφεται γρήγορη μείωση της ανεργίας. Έτσι λοιπόν αιτιολογείται η επιβράδυνση της μείωσης των δεικτών ανεργίας κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι μείωσης 1,6 μονάδων το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Συγκεκριμένα ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των ανέργων διαμορφώθηκε στο 4,3%  που αντιστοιχεί σε περίπου 23,5 χιλ. άτομα από 12,3% το 6μηνο του 2023. Αντίστροφα ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης διαμορφώθηκε φέτος υψηλότερα από το 1,6% πέρυσι σε 1,9% και κατά 80,4 χιλ. περισσότερα άτομα. Το ποσοστό συμμετοχής, του εργατικού δυναμικού ως προς τον πληθυσμό, αυξήθηκε στο 61,1% τον Ιούνιο, σημειώνοντας βελτίωση στην εικόνα εξέλιξης του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα το τρέχον εξάμηνο του έτους.
Περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το 37% δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών της ΚΕΕΕ με το ποσοστό να φτάνει στο 60% σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 25 εργαζόμενους. Οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας είναι η μεταποίηση με 50%, τα καταλύματα και η εστίαση με 48% και οι κατασκευές με 55%, ενώ υψηλό ποσοστό καταγράφεται και μεταξύ των επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα. Με τον μέσο όρο των κενών θέσεων εργασίας που αναφέρουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας, υπολογίζεται ότι στο σύνολο της χώρας υφίστανται περίπου 150.000 κενές θέσεις εργασίας. Μεταξύ των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, το 28% αναζητούν απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές, το 27% ανειδίκευτους εργάτες και το 23% ειδικευμένους τεχνίτες.
Σημαντική αύξηση κατά 63% κατέγραψαν φέτος οι αιτήσεις για συμμετοχή στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, με 37 επαγγέλματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Υψηλή ζήτηση καταγράφεται σε τεχνικά επαγγέλματα, που πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων, όπως τεχνίτες μηχανών και συστημάτων συμβατικού και ηλεκτρικού αυτοκινήτου, στους τεχνίτες ψυκτικών και κλιματιστικών έργων, υδραυλικών εγκαταστάσεων, τεχνίτες αέριων καυσίμων, τεχνίτες έξυπνων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ξυλουργών και επιπλοποιών καθώς και σε επαγγέλματα διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας. Ακολουθούν επαγγέλματα στη μαγειρική, αρτοποιΐα και ζαχαροπλαστική, στις γραφικές τέχνες και ηλεκτρονική σχεδίαση εντύπου, σε βοηθούς γενικής βρεφονηπιοκομίας, αισθητικής και φαρμακείου, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει στο νέο παράρτημα ΕΠΑΣ που λειτουργεί από φέτος με την ειδικότητα του τεχνίτη ναυπηγικής βιομηχανίας, σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ.
Συμπερασματικά, οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους παραμένουν κενές θέσεις εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις είναι κατά 45% η έλλειψη ατόμων που ενδιαφέρονται να κάνουν το είδος εργασίας που προσφέρεται και κατά 36% η έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα, δεξιότητες και εμπειρία για τις διαθέσιμες θέσεις. Αναφορικά με τις βασικότερες δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι, ως κορυφαίες επιλογές κατά σειρά, αναδεικνύονται για 4/10 η γνώση ξένων γλωσσών, για 3/10 οι βασικές ψηφιακές και οι επικοινωνιακές δεξιότητες, για 2/10 ικανότητα συνεργασίας και η οργανωτικότητα. Το ελληνικό παράδοξο στην απόκλιση των ποσοστών μεταξύ ανεργίας και απασχόλησης, θα μας βοηθήσει να βρούμε τη λύση στη σύγκλιση, αλλά κυρίως ποια επαγγέλματα προτιμούν οι νέοι και ποια έχει ανάγκη η αγορά.
 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή