Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ομιλία Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλη Κορκίδη - «Η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υλοποίηση Ψηφιακών Έργων»
21/06/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Εάν έβαζα έναν τίτλο, θέλοντας να περιγράψω τα σημαντικά οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα ήταν ο εξής: «Μείωση της γραφειοκρατίας, αύξησης της διαφάνειας». Ο ψηφιακός μετασχηματισμός  οδηγεί στην μείωση της γραφειοκρατίας, στην αύξηση της διαφάνειας και είναι σίγουρο ότι συμβάλει στην ενδυνάμωση του ελληνικού επιχειρείν και στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά σε επίπεδο ψηφιοποίησης υπηρεσιών του Δημοσίου, ωστόσο μένουν να γίνουν ακόμη περισσότερα, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπου, για το σύνολο των συναλλαγών μας με το Δημόσιο, θα γίνονται ψηφιακά. Τα σημαντικά βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών και άλλαξαν τη σχέση των πολιτών με το κράτος. Ζητούμενο παραμένει ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα με την εισαγωγή νέων υποδομών και τεχνολογιών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ακούγεται όλο και πιο συχνά, κυρίως τα τελευταία 5 χρόνια. Παρόλα αυτά, όμως, δεν είναι κατανοητό πλήρως από το ευρύ κοινό το τι σημαίνει, ποιους αφορά και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του. Είναι προφανές ότι το ενδεχόμενο μιας ενημερωτικής καμπάνιας θα οδηγούσε στη βελτίωση του γνωστικού αντικειμένου, όχι μόνο για την ψηφιοποίηση, αλλά και για τις δυνατότητες υλοποίησης ψηφιακών έργων.
Συνηθίζουμε να λέμε ότι «ο χρόνος είναι χρήμα» και, στην παρούσα χρονική στιγμή μάλιστα, παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, να μετασχηματιστούν, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, με τη δράση "Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων", η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έκανα λόγο για μία «στοχευμένη» καμπάνια μέσα από την οποία θα πρέπει να καθίσταται κατανοητός ο όρος "ψηφιακός μετασχηματισμός" (digital transformation), αλλά και ποιες είναι οι διαδικασίες αλλαγών, τις οποίες υιοθετεί ένας οργανισμός στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα ψηφιακά μέσα και τις νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσει, με αυτόν τον τρόπο, σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξής του. Η τεχνολογία είναι ο θεμελιώδης λίθος για τη μετάβαση σε έναν "νέο" - ψηφιακό κόσμο, αλλά η παραδοχή αυτή αποτελεί τη μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά του έχει να κάνει με το ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μόνο "τεχνολογία", αλλά μία πολύπλευρη διαδικασία που, στο τέλος της ημέρας, βελτιώνει τη λειτουργία μιας επιχείρησης, διαμορφώνει την κουλτούρα της και προσφέρει επαυξημένη εμπειρία σε πελάτες, συνεργάτες και ανθρώπινο δυναμικό.
Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει έργα, προγράμματα και συγκεκριμένους στόχους. Σύμφωνα με τη Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μακροοικονομικά αποτελέσματα από την τοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας σε έναν ενάρετο κύκλο αυξημένων επενδύσεων, απασχόλησης και ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, αναμένεται να είναι:
•Δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας
•Αύξηση του ύψους του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026
•Μόνιμη θετική επίδραση στο ΑΕΠ και στην απασχόληση εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων και της αύξησης της παραγωγικότητας.
Η επέλαση της πανδημίας οδήγησε, σχεδόν με «βίαιο» τρόπο θα έλεγα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος, να κατανοήσουν τη σημασία της ψηφιοποίησης και, μάλιστα, ως στοιχείου «επιβίωσης» σε μία καθημερινότητα όπου τα πάντα αναιρέθηκαν εν ριπή οφθαλμού και συνεχίζουν να αναιρούνται από τις γεωπολιτικές αστάθειες, το χρονικό εύρος των οποίων είναι δυσδιάκριτο να προσδιοριστεί στον ορίζοντα.
Τούτου δοθέντος, η βελτιστοποίηση της συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υλοποίηση Ψηφιακών Έργων πρέπει να επιταχυνθεί και, μάλιστα, σε πολλά επίπεδα, ώστε και οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες να συνεργαστούν σε προγράμματα, αλλά και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις παρεχόμενες από αυτά δυνατότητες ανάπτυξης. Μην γελιόμαστε. Το θέμα της προετοιμασίας θα πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα. 
Από την πλευρά του, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο κύκλων ενημέρωσης των επιχειρήσεων μελών του για αναπτυξιακά και άλλα προγράμματα, πάντα στη συμβουλευτική του προτάσσει το θέμα της έγκαιρης επαρκούς και έγκυρης προετοιμασίας ως βασικού στοιχείου για την επιτυχή διεκδίκηση έργων. Είναι κρίμα όταν δεν υπάρχει η δέουσα προετοιμασία να απορρίπτονται συμμετοχές σε έργα και να χάνονται κονδύλια από προγράμματα.
 
Τέλος η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, που απαρτίζουν το Maritime Hellas, έχουν υποστηρίξει και ενίσχυσαν χρηματοδοτικά την δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «Hellenic Port Community System» η λειτουργία της οποίας πρέπει να ανατεθεί σε ανεξάρτητο διαχειριστή «Administrator» υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι τρείς φορείς έχουν μεταξύ άλλων επισημάνει ότι τον πλήρη έλεγχο των πιστοποιήσεων για τη διασφάλιση της ροής των πληροφοριών, αυτών που κρίνονται απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του και τη διαφύλαξη του απορρήτου κάθε εμπλεκόμενου αλλά και τη σύνδεση της πλατφόρμας με οποιοδήποτε «Inhouse Port Information System» με τη διασφάλιση, ώστε κάθε λιμένας που έχει επενδύσει να μην χρειάζεται να επανεπενδύσει.
 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή