Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, αποκλειστικά στην POLITICAL - Μια ενδεκάδα αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης για ταχύτητα και αποτέλεσμα
21/06/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της µια καθαρή τριετία έως τις επόμενες εθνικές εκλογές το 2027 και πρέπει να ολοκληρώσει τις τολμηρές µεταρρυθµίσεις που έχει προγραμματίσει με προτεραιότητες την καθημερινότητα, την αγορά εργασίας και το τρίπτυχο της γνώσης, που είναι η παιδεία, η καινοτομία και η έρευνα. Οι βιώσιμες στρατηγικές της κυβέρνησης, όπως έχουν σχεδιαστεί και πάντα εκτός απροόπτου, μπορούν να φέρουν νωρίτερα ένα καλύτερο αύριο, με την αύξηση του δυνητικού ρυθµού ανάπτυξης της οικονομίας και του μέσου εισοδήματος των Ελλήνων. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και οι αιτίες των ανατιμήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών είναι ξεκάθαρο πως βρίσκονται στο προσκήνιο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, πως η ελληνική οικονομία ακόμη ανακάμπτει, αφού η µακροπρόθεσµη βιωσιµότητα του χρέους θα είναι εξασφαλισµένη εφόσον, η αύξηση του ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσµατα σταθεροποιηθούν άνω του 2% τα επόµενα χρόνια.
 
Η ενδεκάδα των αλλαγών στο νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από προσθήκες, που δηλώνουν πως στο επόμενο διάστημα θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, στην ακρίβεια και τους μισθούς, στους αγρότες και τη περιφέρεια, αλλά και σε ένα αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα. Ο βασικός στόχος κάθε νέου κυβερνητικού σχήματος είναι η εμπέδωση ενός καλύτερου κοινωνικού και οικονομικού κλίματος για τους πολίτες και η καθιέρωση ενός δίκαιου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν πρωτοβουλίες μικρομεσαίων, ικανές να ενισχύσουν την βιωσιμότητα, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο στοχευμένος ανασχηματισμός δεν εστίασε στην αλλαγή ιδεολογικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης, είτε προς τα δεξιά, είτε προς το κέντρο, αλλά απάντησε στο ερώτημα των ισορροπιών, αναφορικά με πόση διεύρυνση αντέχει και πόσοι αξιόλογοι χωράνε στο κυβερνών κόμμα. Πιστεύω πως ο πρωθυπουργός έστειλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα 112 προς όλους, μετά την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, ώστε να προσέξουν περισσότερο τη καθημερινότητα της κοινωνίας και να τρέξουν γρηγορότερα τις μεταρρυθμίσεις στη πραγματική οικονομία.
 
Η βελτίωση εκείνων των παραμέτρων που επηρεάζουν το οικονομικό κλίμα και αντανακλούν στην καθημερινότητα των πολιτών απαιτεί γρήγορους, αλλά κυρίως προσεκτικούς χειρισμούς για να αλλάξει το μείγμα και τη κατάσταση της ελληνικής πραγματικότητας προς το καλύτερο. Οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές και ουσιαστικές, όταν εφαρμόζονται επιτυχώς, όταν διορθώνουν λάθη και όταν αποκαθιστούν αδικίες, όπως τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, αντί για την εφαρμογή ψηφιακών φορολογικών κριτηρίων. Επίσης πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι ελκυστικές οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα δεν είναι µόνο ο τουρισµός και η ναυτιλία, ούτε οι επενδύσεις σε ακίνητα. Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς άλλους οικονομικούς πυλώνες με προοπτικές αναδιάρθρωσης, όπως το εμπόριο, τη βιοµηχανία, τις κατασκευές και βεβαίως τον πρωτογενή αγροτικό τομέα, με τη προϋπόθεση πως θα στηριχθούν με περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και θα δοθούν τα ίδια κίνητρα για τις ξένες επενδύσεις σε εγχώριους επενδυτές.
 
Ο κόσμος της αγοράς δικαιολογημένα είναι προβληματισμένος, αλλά αναγνωρίζει την προσπάθεια του πρωθυπουργού να μειώσει το εξωτερικό χρέος, να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και να βγάλει τη χώρα μας οριστικά και αμετάκλητα από την επικίνδυνη ζώνη. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά, πως μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας δεν υπάρχουν, αλλά επίσης δεν παραβλέπουμε το γεγονός πως η προσμονή και η υπομονή κάποτε εξαντλείται. Στην εγχώρια αγορά έχουμε να λύσουμε σοβαρά ζητήµατα ανταγωνισµού και χρηματοδότησης. Το ζητούμενο δεν είναι λοιπόν ποιοι ήρθαν και ποιοι έφυγαν από τα υπουργεία, αλλά το πως όλοι μαζί θα συνθέσουν ενέργειες και πως θα συνδυάσουν δυνάμεις για να υλοποιήσουν αποτελεσματικά το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Οι μικρομεσαίοι σίγουρα επιθυμούμε αρκετές βελτιώσεις και περιμένουμε από το νέο κυβερνητικό σχήμα να καταφέρει να πράξει περισσότερα με τη προσέγγιση «γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι».
 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή