Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, για «Political», 22.6.2023 - Η αναμονή της αγοράς λίγο πριν την τελική ψήφο
23/06/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ολοκληρώνεται η τελευταία προεκλογική εβδομάδα μιας μακράς εκλογικής περιόδου με την δεύτερη κάλπη των διπλών εκλογών και των δύο διαφορετικών εκλογικών νόμων. Αρχικά, της αδιέξοδης απλής αναλογικής, ενώ ακολουθεί την Κυριακή η ορθολογική της ενισχυμένης. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες της 25ης Ιουνίου τίποτα δεν δείχνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αποκλίνει σημαντικά από αυτό της 21ης Μαΐου. Τα τελευταία συμπεράσματα από τις εκλογικές τάσεις στο ελάχιστο διάστημα που απομένει επιβεβαιώνουν πως οι συσχετισμοί και η σειρά των μεγαλύτερων κομμάτων θα παραμείνουν «πάνω -κάτω» ως έχουν, ενώ περισσότερα μικρά κόμματα ενδέχεται να μπουν στη Βουλή.

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αναμένει ακόμα υψηλότερα ποσοστά γιατί επιδεικνύει μια εντυπωσιακή σταθερότητα στην εκτίμηση ψήφου, σε αλλεπάλληλες μετρήσεις και κινείται άνετα στην περιοχή άνω του 40%. Διαθέτει πολύ υψηλή κομματική συσπείρωση με ποσοστό άνω του 90% και δείχνει να έχει περισσότερες εισροές, παρά εκροές ψήφου. Αν τελικά σημειώσει ένα ποσοστό ανάλογο της πρώτης και στη δεύτερη κάλπη, τότε είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σχηματίσει μια ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, αφού θα διαθέτει πάνω από 160 έδρες.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και γενικότερα η αγορά, κατά την δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης, ελπίζει σε διάφορες πολιτικές και μέτρα που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων, αύξηση εισοδημάτων, δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσφορά χρηματοδοτικής υποστήριξης και προωθητικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ωστόσο, προκειμένου να κάνουμε συγκεκριμένη αξιολόγηση, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην πολιτική ατζέντα, τα μέτρα που έχει υλοποιήσει, τα μέτρα που έχει συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και αυτά που εντός του περιθωρίου του 0,1% και 0,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα για την επόμενη διετία έχει ανακοινώσει η «εν δυνάμει» κυβέρνηση.

Η αγορά επιθυμεί την επόμενη μέρα των εκλογών να έχει η χώρα μία σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Η αγορά δεν επιθυμεί πειραματισμούς και δεν θέλει να ρισκάρει το μέλλον της χώρας. Η αγορά θέλει από Δευτέρα μια ποιοτική και ικανή κυβέρνηση που θα μπορεί να της εξασφαλίσει δουλειά και προκοπή. Η αναμονή της αγοράς δεν είναι ποιος θα έχει την μεγάλη ευθύνη να κρατά το τιμόνι της χώρας την Δευτέρα, αλλά ποιους έχει επιλέξει ο «καπετάνιος» για πλήρωμα με γνώμονα την νομοθετική στοχοθεσία και τις απαιτήσεις κάθε υπουργείου. Επειδή όμως η αγορά ζει την καθημερινότητα είναι σε αναμονή της τελικής ψήφου και των αποτελεσμάτων της Κυριακής των εκλογών για να προχωρήσει με αισιοδοξία στην επόμενη μέρα.

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή