Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Τοποθέτηση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κου Βασίλη Κορκίδη, στην POLITICAL, σε άρθρο του Γιώργου Σκορδίλη - Επένδυση με βιομηχανικό και γεωπολιτικό βάρος
05/12/2025 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς στην αξιοποίηση του κόλπου της Ελευσίνας, θεωρώντας ότι οι υπό εξέλιξη επενδύσεις στα ναυπηγεία της περιοχής αποτελούν έναν από τους πιο ουσιαστικούς επιχειρηματικούς μετασχηματισμούς της ελληνικής βιομηχανίας. 
Αυτό ανέδειξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή. 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, πρόκειται για σχέδιο με έντονη οικονομική, τεχνολογική και γεωπολιτική βαρύτητα, το οποίο δεν περιορίζεται στη διάσωση ενός ιστορικού βιομηχανικού πυλώνα, αλλά διαμορφώνει νέο επιχειρηματικό υπόδειγμα για τη ναυπηγοεπισκευή, την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή αγορά της χώρας. 
Ο πυρήνας της επένδυσης αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχρονου ναυπηγικού κέντρου, με προδιαγραφές διεθνών προτύπων και προσανατολισμό στην εξωστρέφεια, ικανού να υποστηρίξει μακροχρόνιες συμφωνίες κατασκευής και συντήρησης πλοίων. Η προοπτική εκτείνεται όχι μόνο στον εμπορικό στόλο αλλά, σε δεύτερο στάδιο, και σε πιθανές αμυντικές εφαρμογές. 
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Ελευσίνα εξελίσσεται σε πλατφόρμα υψηλής προστιθέμενης αξίας . Τα αναβαθμισμένα ναυπηγεία μπορούν να αναλάβουν τεχνικά σύνθετα έργα, να αξιοποιήσουν μεγάλες δεξαμενές επισκευής και να συνδυάσουν την παραγωγική τους ικανότητα με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποκατασκευαστών. 
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, συνεπάγεται αύξηση παραγωγικότητας, καλύτερη χρήση των βιομηχανικών πόρων και βελτιωμένες αποδόσεις κεφαλαίου. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη γεωγραφική θέση της Ελευσίνας. 
Η εγγύτητα με τον Πειραιά, τις ενεργειακές υποδομές της Δυτικής Αττικής και το αναπτυσσόμενο κέντρο logistics στο Θριάσιο δημιουργεί προϋποθέσεις ενίσχυσης της παρουσίας της χώρας στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η επένδυση αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για νέα έσοδα μέσω υπηρεσιών υψηλής εξειδίκευσης, όπως μετασκευές πλοίων LNG/ LPG, έργα ενεργειακής υποστήριξης και εγκατάσταση «πράσινων» τεχνολογιών. Παράλληλα, καταγράφεται θετική συμβολή στην αγορά εργασίας με αυξημένη ζήτηση για μηχανικούς, τεχνικούς, ηλεκτροσυγκολλητές, στελέχη logistics και ειδικούς περιβάλλοντος, δημιουργώντας άμεσες και έμμεσες θέσεις που τονώνουν την τοπική οικονομία. 
Αναφορικά με τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από την κινεζική πλευρά σχετικά με ενδεχόμενες επιπτώσεις στο λιμάνι του Πειραιά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ εκτίμησε ότι, δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα τήρησε πλήρως τους όρους της παραχώρησης στην Cosco, προσελκύοντας επενδύσεις σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Όπως τόνισε, οι δύο λιμένες εξυπηρετούν διαφορετικά φορτία και υπηρεσίες, με τον Πειραιά να καταγράφει ετήσια έσοδα 235 εκατ. ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ της Ελευσίνας. 
Κατά την εκτίμησή του, η νομοθετική ρύθμιση που υποστηρίζει την επένδυση αποτελεί εφαρμογή εθνικής στρατηγικής, προς όφελος της οικονομίας, της τοπικής κοινωνίας και της βιομηχανικής βάσης της χώρας. 
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, οι επενδύσεις στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά τα τελευταία τρία χρόνια δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας και βελτιωμένες προοπτικές για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Η περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής του κόλπου της Ελευσίνας, των ναυπηγείων και του Θριάσιου εκτιμάται ως ζήτημα εθνικού συμφέροντος, με δυναμικό ουσιαστικής αναπτυξιακής συμβολής. Η τοποθέτησή του κατέληξε με αναφορά στην ανάγκη σταθερής θεσμικής παρακολούθησης του εγχειρήματος, ώστε η επένδυση να εξελιχθεί με όρους διαφάνειας, τεχνικής επάρκειας και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας . 
Υπογράμμισε ότι, η επιτυχία του μοντέλου εξαρτάται από τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και την ουσιαστική υποστήριξη της εθνικής παραγωγικής βάσης. 
«Χρειάζεται προσήλωση στην εφαρμογή, όχι εξαγγελίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο, η Ελευσίνα μπορεί να λειτουργήσει ως δοκιμαστικό πεδίο για μια νέα βιομηχανική πολιτική , με μετρήσιμα αποτελέσματα και στόχο την ενίσχυση της ελληνικής ναυπηγικής και ενεργειακής αυτοδυναμίας.
 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή