Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδη για το Οικονομικό ένθετο στο Χριστουγεννιάτικο Φύλλο του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» - «Ο πήχης των απαιτήσεων παραμένει ψηλά και τη νέα χρονιά»
03/01/2025 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές κρίσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ελληνική οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Η υλοποίηση των επενδύσεων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα τονώσει τις επενδύσεις, αντισταθμίζοντας την αρνητική επίδραση των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και της αβεβαιότητας. Η ανάπτυξη έχει τη δυνατότητα να επιταχυνθεί σε 2,3% το 2025 και το 2026, καθώς η Ευρωζώνη θα ανακάμπτει και τα έργα του ΤΑΑ θα πλησιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό ωριμότητας. Ωστόσο, για να συνεχιστεί η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα, είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξουν τον μετασχηματισμό του μοντέλου ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της εισαγωγής περισσότερης γνώσης και εξωστρέφειας στην παραγωγή και θα του προσδώσουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.
Το οικονομικό επιτελείο έθεσε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά, αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να «περάσουμε από κάτω» αν δεν επιτευχθούν μια σειρά από νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, που συμπληρώνονται από σειρά θεσμικών μέτρων, εστιάζουν στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, στην ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας. Πάντως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ΜμΕ έχουμε αποδείξει πως «περνάμε πάνω» από το πήχη των απαιτήσεων, που έχει τοποθετηθεί ψηλά και ασφαλώς προσδοκούμε να τα καταφέρουμε και το 2025 να τον υπερβούμε. Η λέξη - πρόκληση που πρέπει να αποδώσει το νόημα των προσπαθειών για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και της χαλύβδωσης των μέχρι σήμερα κεκτημένων είναι «επιτάχυνση». Η ενίσχυση των επενδύσεων αλλά και της καινοτομίας είναι δύο από τα βασικά στοιχεία την πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί το προσεχές διάστημα ώστε να προκύψουν εκείνες οι υπεραξίες που θα δικαιολογήσουν τις προβλέψεις ανάπτυξης όπως αυτές έχουν περιγραφή στον νέο προϋπολογισμό.
Το 2025, οι επενδύσεις πρέπει να αναδειχθούν σε κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, αντικαθιστώντας την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία είχε την πρωταρχική συμβολή τα προηγούμενα έτη, ως αποτέλεσμα της φιλοεπενδυτικής οικονομικής πολιτικής, της εντατικότερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, των κεκτημένων από τις εθνικές διαρθρωτικές πολιτικές για το επιχειρηματικό περιβάλλον και των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης. Οι τελευταίες συνθήκες χρηματοδότησης θα πρέπει, επίσης, να καταστούν έτη περαιτέρω ευνοϊκότερες, έχοντας πάντα ως βασικό γνώμονα την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και σκληρά ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Επιπροσθέτως, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αφορά στην ενεργειακή κρίση, η σταδιακή υποχώρηση της οποίας, με την εφαρμογή ενδεδειγμένων πολιτικών για τις ΑΠΕ, τις επενδύσεις στα δίκτυα διανομής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη. Και, βέβαια, δεν θα πρέπει το 2025 να αφήσουμε να χαθούν όλες εκείνες οι ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη στον τομέα της «γαλάζιας οικονομίας», στον οποίο η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα. Είναι προφανές ότι με τη σωστή διαχείριση και την αξιοποίηση των ευκαιριών, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει την πορεία προς βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική ευημερία, υπερβαίνοντας τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή