Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι οι προοπτικές για επενδύσεις τόσο από την εσωτερική αγορά, όσο και από τη διεθνή, σε τομείς της ελληνικής οικονομίας είναι κάτι περισσότερο από ευοίωνες. Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση αποκατέστησε το επενδυτικό κλίμα ύστερα από κοπιώδεις προσπάθειες και έστειλε ισχυρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα είναι πλέον δεκτική σε επενδύσεις. Σαφέστατα οι διαρθρωτικές αλλαγές που συντελέστηκαν την τελευταία πενταετία συνέβαλαν στην αναμόρφωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά σήμερα απαιτείται η επιτάχυνση των ήδη προγραμματισμένων, για την περαιτέρω βελτίωση, αλλά και η έναρξη ενός καλόπιστου διαλόγου με την επιχειρηματική κοινότητα η οποία και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες της οικονομικής πραγματικότητας της χώρας.
Η ταχύρρυθμη επένδυση στις ΑΠΕ για την παραγωγή «πράσινης ενέργειας» εμφάνισε μία αδυναμία στην αξιοποίηση αυτής της ενέργειας προς όφελος της ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Και αυτή αδυναμία που έχει να κάνει με τα δίκτυα διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της αποθήκευσής της είναι ένα από τα πεδία που είναι εύφορα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα το Επιμελητήριο, έχει πρόσφατα καταθέσει υπόμνημα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που εστιάζει στα θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη των βιομηχανικών πάρκων, το ενεργειακό, αλλά και την απασχόληση, σημειώνοντας ότι ο μεταποιητικός τομέας μπορεί να γίνει η γέφυρα για να επιστρέψουν οι νέοι στην πατρίδα μας, για να μείνουν στον τόπο τους, αντιμετωπίζοντας έτσι και τη δημογραφική απειλή. Θέλουμε επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και αυτές μπορεί να «τοποθετηθούν» μέσα στα βιομηχανικά πάρκα.
Όσο παράδοξο και αν «ακούγεται» και ο τομέας των εξαγωγών είναι δεκτικός για επενδύσεις. Η προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών, μέσα από μια πολιτική που το Ε.Β.Ε.Π. υποστηρίζει, μπορεί να αναδείξει επενδυτικούς στόχους σε αγορές όπου ο ανταγωνισμός κρίνεται ενίοτε από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά και επιχειρησιακά μεγέθη που έχουν την δυνατότητα και τα μέσα να εισχωρήσουν επιτυχώς σε αγορές. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και την επιχειρηματική κοινότητα βαρύνει ιδιαίτερα, καθώς είναι εκείνη που διαθέτει την πολύτιμη γνώση της αγοράς και των αναγκών της.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς υποστηρίζει ένα δυναμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη που εδράζει στα «3Ε» της εξωστρέφειας, την ενέργεια, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις που πρέπει να διαπνέουν την οικονομία της χώρας. Έχω επισημάνει παράλληλα την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας ισχυρής εικόνας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της χώρας στις διεθνείς αγορές, με επίκεντρο την ποιότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα, την υποστήριξη της δημιουργίας εμπορικών δικτύων και συνεργασιών, αλλά και της ενθάρρυνσης των επιχειρήσεων να αναζητούν εμπορικούς συνεργάτες και να συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις. Το Επιμελητήριο συμμετείχε επιτυχώς σε δύο εισαγωγικές εκθέσεις στην Κίνα, αλλά και σε ειδικές εκθέσεις με διπλό στόχο να υποστηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και να στείλει ένα δυνατό μήνυμα για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.
Τέλος δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι τόσο στον Πειραιά, όσο και στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, οφείλουμε να επιταχύνουμε τις επενδύσεις στη ναυτιλιακή καινοτομία. Σήμερα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε της δυναμική της επιχειρηματικότητας, που οι αδιάψευστοι αριθμοί την απεικονίζουν στον Πειραιά, αναπτυσσόμενη, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα προς την μεριά της θάλασσας και να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum. Να ακολουθήσουμε το κύμα, επιτυχώς, σε μία περίοδο, όπου το «πέλαγος» της διεθνούς οικονομίας είναι ταραγμένο από τις γεωπολιτικές θύελλες. Ο ναυπηγικός τομέας ήταν μια καλή αρχή, που όμως απαιτεί συνέχεια των μεγάλων επενδύσεων. Το θετικό είναι πως στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πνέουν φιλοεπενδυτικοί άνεμοι ευνοώντας την πορεία της επιχειρηματικότητας προς το μέλλον
|