Η πρόοδος που σημειώθηκε τα προηγούμενα 5 χρόνια βασίζεται στη δημοσιονομική σύνεση και τη φιλοεπενδυτική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση. Οι παράμετροι της διαμόρφωσης αυτής της πολιτική, που είναι αναγκαία για να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς η οικονομία και να επέλθει ανάπτυξη περνά και μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαβούλευση. Οι μειώσεις φόρων που έγιναν και άλλες 12 που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,4 μονάδες συνολικά με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φτάνει στον τομέα αυτό στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η απλοποίηση της αδειοδότησης, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ειδικότερα, η υιοθέτηση σύγχρονης εργασιακής νομοθεσίας, με την οποία από τη μια μεριά προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και από την άλλη στηρίζεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι μερικές από τις παραμέτρους που προσδιόρισαν το πλαίσιο εκείνο για την προσέλκυση επενδύσεων. Άλλωστε δεν πρέπει να διαλάθει την προσοχής μας ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση όγκου επενδύσεων την τελευταία πενταετία σε ολόκληρη την ΕΕ. Την περίοδο 2019-2023 οι επενδύσεις αυξήθηκαν σε σταθερές τιμές κατά 53,4%. Και η πρόοδος στην προσέλκυση των επενδύσεων αντανακλάται και στην πολύ σημαντική αύξηση των εξαγωγών, όπου από το 23% του ΑΕΠ το 2008, φτάσαμε στο 43% του ΑΕΠ το 2023.
Αξίζει να δούμε εκείνες τις πτυχές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα δημιουργήσουν μια επιπρόσθετη «μόχλευση» ιδιαίτερα σημαντική για το επιχειρείν. Αντιμετωπίζεται το ζήτημα του υψηλού μη μισθολογικού κόστους που αφορά στην εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των μισθωτών, η οποία βαρύνει τόσο τους εργοδότες όσο και τους ασφαλισμένους. Είναι προφανές ότι σκοπός της ρύθμισης είναι η βελτίωση των όρων πρόσβασης στην αγορά εργασίας με περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η οποία σε συνέχεια των μειώσεων που θεσπίστηκαν από το 2020 και μετά θα ανέλθει σωρευτικά σε ποσοστό 5,4%. Με αυτόν τον τρόπο, επέρχεται άμεσα ελάφρυνση του ασφαλιστικού κόστους της μισθωτής εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες, ενώ ενισχύεται η αγορά εργασίας, βελτιώνεται το εισόδημα των εργαζομένων και δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες απασχόλησης.
Όσον αφορά στο επιχειρηματικό περιβάλλον στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που στοχεύουνστην παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, ενίσχυση της καινοτομίας και ενδυνάμωση των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και στην επέκταση των φορολογικών κινήτρων για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και τη θέσπιση νέων ορίων δαπανών που εκπίπτουν για την ανάπτυξη και την καινοτομία των επιχειρήσεων και των επενδυτών.
Σε ό,τι αφορά τη «μικρής κλίμακας» επιχειρηματικότητα τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του ν. 4935/2022 μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€ από 125.000€ που ισχύει σήμερα για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών ενώ θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
Εξ άλλου επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας γνωστής και ως «πατέντας». Με τη νέα ρύθμιση, εκτός από την ισχύουσα 3ετή απαλλαγή των κερδών της επιχείρησης από την εμπορική εκμετάλλευση της, προβλέπεται πλέον και μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς είναι ένθερμος υποστηρικτής της αξιοποίησης της «πατέντας» ως στοιχείου που μπορεί να οδηγήσει σε μία πλειάδα συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων εντός και εκτός Ελλάδος δημιουργώντας νέα προϊόντα άρα και υπεραξίες που αντανακλούν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Στα θετικά και η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για επιχειρηματικούς αγγέλους «angel investors» που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Διευρύνεται από τα 300.000 ευρώ στα 900.000 ευρώ το ανώτατο όριο για την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου - επενδυτή, έως 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και προστίθεται η δυνατότητα επένδυσης σε Α.Κ.Ε.Σ.. Υπενθυμίζεται ότι το Ε.Β.Ε.Π. έχει λάβει θέση υπέρ της ανάπτυξης επενδύσεων στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας και της υποστήριξης των startups μέσα στο cluster που δημιουργούν οι ναυτιλιακές δραστηριότητες.
Τέλος στα μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκτός από την αύξηση, από το 10% στο 20%, της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών προβλέπεται και η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από 500.000 ευρώ και άνω.
Έχουμε νωπές μνήμες από φυσικές καταστροφές στην χώρα μας αλλά και του τι συνέβη πρόσφατα στην Ισπανία. Ως εκ τούτου καθίσταται προφανής η ασφάλιση των επιχειρήσεων.
Εύχομαι η χώρα να διατηρήσει τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας ενώ παράλληλα με την προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής, που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε τόσο το 2026 όσο και το 2027 να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με φιλοεπενδυτική πολιτική σε περαιτέρω μειώσεις φόρων.
|