Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στον Δημήτρη Καπράνο για την «ΕΣΤΙΑ» - Οι ελληνικές επιχειρήσεις «πλοηγούνται» σε ένα ταραχώδες περιβάλλον
15/11/2024 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, έχει να επιδείξει ένα πολυποίκιλο έργο για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, με σημαντικές ρεαλιστικές παρεμβάσεις στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα. Ως νευραλγικός οργανισμός της επιχειρηματικής, αλλά και της κοινωνικής ζωής του τόπου, κλήθηκε, μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, με το ενεργειακό και την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων κυρίαρχα θέματα, να προσαρμόσει, αλλά και να αναπτύξει περαιτέρω χρήσιμες και σύγχρονες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις-μέλη του, με επίκεντρο τη διασφάλιση της  βιωσιμότητας, αλλά και της ανταγωνιστικότητάς τους. Το Ε.Β.Ε.Π. εγκαίρως κατέθεσε σχετικά υπομνήματα στα συναρμόδια υπουργεία με επισημάνσεις αλλά και ρεαλιστικές – κοστολογημένες προτάσεις.
Το Ε.Β.Ε.Π. έχει να επιδείξει έργο και έχει να επιδείξει δράσεις που έχουν συνέχεια γνώμονας των οποίων είναι πάντα η ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των μελών του με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα αλλά και τη διασφάλιση του free and fair competition. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας το γεγονός ότι τα Επιμελητήρια είναι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέματα οικονομίας που άπτονται των δραστηριοτήτων των μελών τους. 
Οι επικείμενες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Επιμελητήριο εκτιμώ ότι θα είναι μία ευκαιρία να εισέλθουν νέα στελέχη από τον επιχειρηματικό χώρο με στόχο να συνδυαστεί η συμπυκνωμένη εμπειρία χειρισμού λεπτών θεμάτων της επιχειρηματικότητας, η οποία μην ξεχνάμε ότι δεν περιορίζεται στα «στενά γεωγραφικά όρια» του Πειραϊκού χώρου, με την ζέση των νέων για προσφορά στα κοινά. Η διοίκηση στο Επιμελητήριο δεν είναι, δεν πρέπει να είναι, μία θέση πολιτική αλλά μια θέση προσφοράς στον επιχειρηματικό κόσμο από την οπτική γωνία του κόσμου αυτού για την αντιμετώπιση των θεμάτων που τον απασχολούν με τεκμηριωμένες προτάσεις. 
Έχω υποστηρίξει και υποστηρίζω σθεναρά την άποψη- θέση, ότι στην οικονομία δεν περισσεύει κανείς. Στόχος πάντα είναι η διαμόρφωση ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους με δεδομένο ότι όλες οι επιχειρήσεις λειτουργούν στο ίδιο καθημερινό περιβάλλον και σε καθεστώς παγκοσμιοποιημένο.
Πιστεύω ότι οι επικείμενες αρχαιρεσίες αποτελούν την αρχή ενός νέου κεφαλαίου δράσεων σε ένα «βιβλίο» στο οποίο έχουν περιγραφεί οι άοκνες κινήσεις της διοίκησης που απέρχεται και οι παρακαταθήκες που αφήνει στην νέα διοίκηση που θα προκύψει. Παρακαταθήκες που έχουν να κάνουν με το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας το οποίο αναδιαμορφώθηκε. Μην ξεχνάμε ότι το Ε.Β.Ε.Π. πρωτοστάτησε στην αναζωογόνηση των μεγάλων ναυπηγικών μονάδων, υποστήριξε τα μικρά ναυπηγεία και τις επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευής και τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης επενδυτικού κλίματος με επίκεντρο την ναυπηγική βιομηχανία της χώρας. Κακά τα ψέματα. Χωρίς επενδύσεις, χωρίς κινητικότητα σε αυτό το πεδίο ο κίνδυνος της στασιμότητας είναι υπαρκτός. Με την έλευση επενδύσεων από το εσωτερικών και εξωτερικό θα δημιουργηθεί νέος αέρας στις επιχειρήσεις, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα διατηρηθούν άλλες τόσες στα επιχειρηματικά και επιχειρησιακά cluster που υφίστανται. 
Μίλησα για παρακαταθήκες.  Το Ε.Β.Ε.Π. που συμπληρώνει 120 χρόνια προσφοράς στον κόσμο του επιχειρείν, και όχι μόνο, έχει αναλάβει και φέρει σε πέρας σημαντικές πρωτοβουλίες για την «ζεύξη» μάθησης και εργασίας μέσω των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ΠΑ.ΠΕΙ και ΠΑ.ΔΑ, αλλά και των Σχολών Τεχνολογικής κατεύθυνσης, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας να καταστούν σαφείς στους νέους που φοιτούν οι σύγχρονες ανάγκες απασχόλησης των επιχειρήσεων. Στο Επιμελητήριο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που παραχωρήθηκε αδαπάνως, τοποθετήθηκαν προσομοιωτές για την εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου σε μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις όπως κλαρκ, γερανογέφυρες, ανυψωτικά μηχανήματα, μηχανήματα έργου, γερανογέφυρες λιμένων κ.α. με στόχο πέραν της μάθησης των βασικών αρχών λειτουργίας και την εκπαίδευση σε καταστάσεις απρόβλεπτες (προσομοίωση ατυχημάτων) που υπό άλλες συνθήκες θα δημιουργούσαν ατυχήματα και καταστροφές στα μηχανήματα.
Η συμμαχία HDB και ΕΒΕΠ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με χρηματοδοτικά εργαλεία για ΜμΕ, ο προσδιορισμός τι ΕΣΠΑ χρειάζονται και τι προγράμματα επιλέγουν οι επιχειρήσεις, η θετική τοποθέτηση του Επιμελητηρίου για τις  στο νέο νόμο για τις μικροπιστώσεις και οι συστάσεις του στους επιχειρηματίες μέλη του να είναι πολύ προσεκτικοί όταν προχωρούν σε οποιαδήποτε σύμβαση δανείου, να εξετάζουν προσεκτικά τους όρους και να μετρούν τις δυνατότητες αποπληρωμής, ακόμα και ενός μικροδανείου έως 25.000 ευρώ, για την αποφυγή κινδύνων είναι μόνο λίγες πτυχές από το πολυσχιδές έργο που έχει παραχθεί.
Το Ε.Β.Ε.Π. πρωτοστάτησε ώστε ο Πειραιάς να καταστεί homeport για τα κρουαζιερόπλοια μεγάλων ναυτιλιακών επιχειρήσεων του τομέα κάτι που σήμερα είναι απτή πραγματικότητα.
Αναβάθμισε την ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου, επαύξησε την οικονομική ρευστότητα του και επέδειξε σιωπηρή κοινωνική προσφορά. Υποδέχθηκε πλειάδα διπλωματικών και επιχειρηματικών αποστολών στο Επιμελητήριο από όλα τα μέρη του κόσμου στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτικής εξωστρέφειας οι οποίες και κατέληξαν επιτυχώς σε Β2Β συναντήσεις επιχειρήσεων μελών του Ε.Β.Ε.Π. με ξένες επιχειρήσεις ενώ έδωσε ισχυρή παρουσία στην έκθεση εισαγωγών της Κίνας και σε έκθεση για την κρουαζιέρα στην Ιταλία πέραν της μονίμου παρουσίας στην διεθνή έκθεση ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ.
Το Ε.Β.Ε.Π. εκπαίδευσε το προσωπικό του Επιμελητηρίου στην παροχή πρώτων βοηθειών με εντεταλμένο για την συγκεκριμένη περίπτωση ιατρικό προσωπικό. Προέβη σε επισημάνσεις και προτάσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων ώστε αυτή να είναι επιτυχής στα επί μέρους στάδια προσαρμογής.     
Όλα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στο σιωπηρό έργο της διοίκησης χωρίς να έχει υπάρξει καμία απολύτως προβολή του έργου αυτού που πιστεύω ότι θα εκτιμήσει ο επιχειρηματικός κόσμος που θα σπεύσει στις κάλπες λίαν προσεχώς για να επιλέξει τη νέα διοίκηση. Μια διοίκηση το έργο της οποίας είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις, και όχι μόνο, «πλοηγούνται» σε ένα ταραχώδες περιβάλλον αγοράς το 2024. Και αυτή η πλοήγηση θέλει το «σταθερό πηδάλιο» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, απαλλαγμένο από παραπολιτική εκμετάλλευση, καθώς όλοι μας βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι της εθνικής μας οικονομίας.
 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή