Η εκστρατεία των ευρωεκλογών ξεκίνησε, με τους μικρομεσαίους στην ΕΕ να τονίζουν τις προτεραιότητες τους, είτε ως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είτε ως μικρομεσαίοι εισοδηματικά πολίτες. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που εκπροσωπούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στις Βρυξέλλες οραματίζονται ένα κόσμο με όλους μαζί να οδηγούν στη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ο κοινωνικός εταίρος «SME United», διερωτάται πως αλήθεια μπορεί να γίνει αυτό, όταν 24,3 εκατ. ΜμΕ στην Ευρώπη, δηλαδή το 99,8%, εξακολουθούν να πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν συνταχθεί με βάση το 0,2% των μεγάλων εταιρειών; Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ πρέπει επιτέλους με την ευκαιρία των ευροεκλογών να εφαρμόσουν την αρχή «Think small first» και να ενεργήσουν ανάλογα. Δεδομένων μάλιστα των χαρακτηριστικών των μικρών εταιρειών, η θέσπιση κανόνων προσαρμοσμένων στις δυνατότητές τους σίγουρα θα λειτουργήσει και για μεγαλύτερες εταιρείες. Πρέπει με την αρχή της νέας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου να συνταχθεί νομοθεσία και να ασκηθεί πολιτική σχετικά με την ικανότητα της πλειονότητας των μικρών εταιρειών με πρόσθετα επίπεδα όπου απαιτείται.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη αναλαμβάνουν το ρίσκο να ιδρύσουν μια εταιρεία, να απασχολήσουν προσωπικό και να προσφέρουν στις καθημερινές μας ανάγκες. Οι ΜμΕ από τη μια πλευρά, δεδομένου ότι έχουν τις ρίζες τους στην τοπική τους κοινότητα, δεν θα μετεγκατασταθούν εύκολα. Από την άλλη πλευρά, λειτουργούν μέσα σε ένα οικοσύστημα στο οποίο και για τις μεγάλες εταιρείες είναι επίσης σημαντικοί πελάτες και κρίσιμοι παράγοντες. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει λοιπόν να επεξεργαστούν κάθε επιχειρηματική νοοτροπία, να θέσουν εφικτούς στόχους και να εμπιστευτούν κάθε μεγέθους επιχειρηματίες για να τους επιτύχουν. Πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι μελλοντικές προκλήσεις και να γίνουν προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι πρωτοπόρες επιχειρήσεις θα ανοίξουν τον δρόμο, χωρίς όμως να τον κλείνουν στις ΜμΕ. Ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αφενός απαιτείται μια ισχυρή πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και αφετέρου η διακυβέρνηση της ΕΕ πρέπει να εγγυάται ότι όσοι εφαρμόζουν τους κανόνες της θα αποκτήσουν επίσης τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να φέρουν σε πέρας τις αλλαγές που απαιτούνται σε όλους τους τομείς.
Ίσως θα πρέπει όλοι στην Ε-27 να φανταστούμε τις ΜμΕ ως μέλισσες, εργατικές, ευέλικτες, γρήγορες, σημαντικές για τη διασταύρωση πολλών οικοσυστημάτων. Επίσης χρησιμοποιείται αυτή η παρομοίωση γιατί, όπως οι μέλισσες, έτσι και οι ΜμΕ χρειάζονται τις κατάλληλες συνθήκες πλαισίου για να ευημερήσουν και να οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές μεταβάσεις. Η ανταγωνιστικότητα είναι μια λέξη που ακούγεται πολύ αυτές τις προεκλογικές μέρες στις Βρυξέλλες. Το ζητούμενο όμως είναι εάν η υπό συζήτηση ανταγωνιστικότητα σκοπεύει να συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία των ΜμΕ, καθώς είναι αυτές που κάνουν τα οικοσυστήματα να κολλήσουν μεταξύ τους. Καλούνται λοιπόν οι μελλοντικοί λήπτες αποφάσεων στις Βρυξέλλες να στραφούν από την άσκηση της νομοθετικής διαδικασίας στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Να λάβουν υπόψη τους τις προτεραιότητες των ΜμΕ που βρίσκονται μπροστά μας, όπως έχουν ήδη διατυπωθεί για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 και αφορούν στο επιχειρηματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, στην ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα, στο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, στα κίνητρα και χρηματοδότηση για τη δίδυμη μετάβαση και επενδύσεις, στη παροχή προσαρμοσμένων εργαλείων, στη δίκαιη πρόσβαση στις αγορές και στο σταθερό οικονομικό περιβάλλον.
Όσο αφορά σε εμάς, τους Έλληνες μικρομεσαίους, είναι γεγονός ότι θέλουμε μια περισσότερο ενοποιημένη και ανταγωνιστική Ευρώπη. Μια λειτουργική ενιαία αγορά είναι σημαντική ευκαιρία για όλους τους επιχειρηματίες, όπου θα πρέπει να κάνουμε τη διαφορά και να συνεισφέρουμε με τις δικές μας ρεαλιστικές λύσεις. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζουμε στα σημερινά και μελλοντικά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι ΜμΕ πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής διαδικασίας, οι δυσκολίες μας να τους προβληματίζουν εξίσου και οι προτεραιότητες μας να τους ευαισθητοποιούν περισσότερο. Τέλος οφείλουμε με την ευκαιρία των ευρωεκλογών να εκφράσουμε σε κάθε περίπτωση τις απόψεις μας για την ανάπτυξη της Ευρώπης και, κυρίως, να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα και τη δύναμη της ψήφου μας. Η επιλογή παράταξης και προσώπων στη διαδικασία των ευρωεκλογών ίσως είναι μια στιγμή για προβληματισμό, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ κρίσιμο, γιατί αφορά στην επόμενη πενταετία με όλες τις προκλήσεις και τις λύσεις που περιμένουν την Ευρώπη.
|