Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδη, στο ένθετο για το Επιχειρείν της Real News- Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός στην Οικονομία και το επιχειρείν
22/12/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η χρονιά που σε λίγες ημέρες μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας είχε καλές αλλά και άσχημες ειδήσεις για την ελληνική Οικονομία. Μια χρονιά με έντονες πληθωριστικές πιέσεις, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και έναν νέο να ξεσπά στην Μέση Ανατολή και την ίδια στιγμή η κλιματική κρίση να κλιμακώνεται φέρνοντας μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Η ακρίβεια αποτελεί το υπ’ αριθμόν έναπρόβλημα για 9 στους 10 πολίτες. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχισθούν και το πρώτο τετράμηνο του νέου έτους, ενώ σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση της επίμονης ακρίβειας απαιτεί συνεργασίες ανάμεσα στο κράτος και τις επιχειρήσεις.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα, η ανθεκτικότητα της οικονομίας, η ανάπτυξη του ΑΕΠ, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, η αποτελεσματικότητα στο περιορισμό της φοροδιαφυγής, καθώς και η Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, είναι οι 7 βασικές προτεραιότητες που ξεχωρίζουν στο τέλος του 2023 και θα συνεχίσουν το 2024.

Με την τέταρτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, επιβεβαιώθηκαν οι βασικοί άξονες των δράσεων που θα επιδιώξει να αναπτύξει η κυβέρνηση με την έλευση του νέου έτους. Η αναβάθμιση πιστοποιεί την πρόοδο της οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την ανάπτυξή της, δημιουργώντας ευνοϊκό κλίμα για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, χαμηλότερα επιτόκια και αύξηση της απασχόλησης. Ωστόσο, η θετική πορεία της οικονομίας, δεν επιτρέπει εφησυχασμό στην παρούσα συγκυρία, καθώς είναι κρίσιμη η συγκυρία για την περαιτέρω μεγέθυνση του ΑΕΠ από τα 234 δισ. ευρώ.

Το 2024, πρέπει να είναι έτος ταχύρρυθμων μεταρρυθμίσεων και ενός παραγωγικού μοντέλου που θα λειτουργήσει σαν επιταχυντής των επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα «τρέξει» και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Η ψηφιοποίηση του κράτους πρέπει να είναι ο στόχος, με τα όσα θετικά έχουν απορρεύσει από την μέχρι τώρα ψηφιοποίηση του για το επιχειρείν, αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Επίσης το «timemanagement» στο Δημόσιο, δηλαδή η στρατηγική σωστής διαχείρισης, θα επιτρέψει και στο «businessmanagement» να ακολουθήσει, οδηγώντας έτσι στην ολοκλήρωση ενός σύγχρονου ψηφιακού κράτους από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτοκότητας και του ΕΣΠΑ.

Το ΕΒΕΠ θα προτάσσει πάντα το καλώς εννοούμενο συμφέρον του επιχειρηματικού κόσμου που εκπροσωπεί, με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με ρυθμό 2,1% του ΑΕΠ αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σε όρους όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις κατά 0,02% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2023. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,8% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,7%. Σε ετήσια βάση, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1%, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,9%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,9%. Ο Ο.Ο.Σ.Α για την επόμενη διετία προβλέπει ανάπτυξη άνω του 2% και πλεόνασμα από 1,1% σε 2,1% δύο στοιχεία που μας κάνουν να ατενίζουμε με αισιοδοξία το νέο έτος που έρχεται, παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση να παραμένει κυρίαρχο ζήτημα. Μια αισιοδοξία που επίσης εδράζει και στο γεγονός ότι, από τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. για το τρέχον έτος, το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών επιχειρήσεων, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα με 1400 νέες επιχειρήσεις και μάλιστα σε αναλογία 4 προς 1, που αποδεικνύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου βρίσκεται σε δυναμική τροχιά.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή