Ενημέρωση   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Π., Β. ΚΟΡΚΙΔΗ, ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DEAL NEWS
22/09/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ


 Ερ: Ποιες είναι οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην φετινή ΔΕΘ;  Πού πιστεύετε πως πρέπει να δώσει το μεγαλύτερο βάρος για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τι προτείνετε;

 

Απ: Είθισται ο επιχειρηματικός κόσμος, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να υποβάλλει στην εκάστοτε κυβέρνηση δέσμη αιτημάτων κυρίως οικονομικού περιεχομένου, προσδοκώντας στις εξαγγελίες που γίνονται από τον πρωθυπουργό και σχολιάζονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην διαμόρφωση ενός οικονομικού κλίματος «ευνοϊκότερου» για το επιχειρείν. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς θα μπορούσε να υποβάλει δέσμη υφιστάμενων αιτημάτων με οικονομικό χαρακτήρα φέτος αποφάσισε να διαφοροποιηθεί της συνήθους και να υποβάλει αιτήματα χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αλλά με μεγάλη ισχύ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στο ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, και όχι μόνο. 

Το Επιμελητήριο πιστεύει στην αναγκαιότητα της επιτάχυνσης εκείνων των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίες θα λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και οικονομίας. Μην ξεχνάμε ότι το Ε.Β.Ε.Π. κατ’ επανάληψη στις επι μέρους τοποθετήσεις του έχει σημειώσει την «σημασία» της κυκλικότητας της οικονομίας προτάσσοντας εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στήριξε και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να στηρίζει το κοινωνικό σύνολο μέσα από μέτρα και παρεμβάσεις στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πλαισίου που βελτιώνουν το «πορτοφόλι» των νοικοκυριών και άρα την κινητικότητα της οικονομίας. Αλλά εδώ το Επιμελητήριο αποφάσισε να πρωτοτυπήσει. Και προς τούτο υπέβαλε στον πρωθυπουργό και στο οικονομικό επιτελείο επτά μεταρρυθμιστικές προτάσεις ευελπιστώντας ότι θα επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δημιουργηθεί ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία   αναγνωρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, η μεταρρυθμιστική επιτάχυνση απαιτεί πολιτική βούληση, συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και βέβαια την υποστήριξη της κοινωνίας. Σε αυτό τον καμβά το Ε.Β.Ε.Π. κατέθεσε μεταρρυθμιστικές προτάσεις, οι οποίες αφορούν στην:

1. Δημιουργία «smart cargo drone ports» για μικρό-αερομεταφορές εμπορευμάτων

2. Επανεκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας με ανταγωνιστικούς όρους και προϋποθέσεις

3. Επέκταση του ΒΙ.ΠΑ. Σχιστού σε όμορη έκταση για «επιχειρηματικό πάρκο»

4. Παροχή «free bonus» στους εργαζόμενους των κερδοφόρων επιχειρήσεων

5. Ενίσχυση του διαμετακομιστικού έργου των λιμανιών με την εφαρμογή «dry port»

6. Εφαρμογή των δίκαιων εργασιακών κοινοτικών οδηγιών με την ενσωμάτωση τους στο  νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

7. Αξιοποίηση των τοπικών Επιμελητηρίων ως Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων για επενδυτικές και εξαγωγικές δραστηριότητες.

Αν επιχειρήσουμε να δούμε το «φιλοσοφικό σκεπτικό», πίσω από αυτές τις προτάσεις θα δούμε, ότι στοχεύουν σε μεταρρυθμίσεις, μερικές εκ των οποίων με τοπικό χαρακτήρα, οι οποίες όμως θα ενδυναμώσουν την επιχειρηματικότητα, άρα και την τοπική οικονομία, επηρεάζοντας θετικά την κυκλικότητα της οικονομίας που έχει διαρκή την ανάγκη ώθησης.

Είναι προφανές ότι ο επιχειρηματικός κόσμος που εκφράζει το Επιμελητήριο έχει συνειδητοποιήσει ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να κινηθούν προς  την κατεύθυνση για την αύξηση της ελευθερίας της αγοράς, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις οφείλουν να επιφέρουν βελτιωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τη δικαιοσύνη, την εργασία και άλλους τομείς που επηρεάζουν την κοινωνία και οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις να επιφέρουν διορθώσεις στο πολιτικό σύστημα, τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση του κράτους δικαίου.

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» λοιπόν για τι τα οικονομικά αιτήματα με την ικανοποίησή τους από μόνα τους δεν δίνουν μακρόπνοες αναπτυξιακές λύσεις. Τουναντίον με τις μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα και γνωρίζει η κυβέρνηση, μέσα από την ανάπτυξη την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, τα οικονομικά αιτήματα θα ικανοποιούνται μέσα από ένα ισχυρό οικονομικό σύστημα με εύρωστο δημοσιονομικό χώρο.

 

 

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή