Η Επιχείρηση I Προϊόντα/Υπηρεσίες I Επιχειρηματική Συνεργασία I Επικοινωνία
Portal Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά
Τετάρτη, 22-03-2023 I  

 
ΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Η Επιχείρηση

Πατήστε για μεγέθυνση

Πατήστε για μεγέθυνση

Πατήστε για μεγέθυνση

Από το 1930 έως σήμερα, το όνομα ΙΟΝ έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της σοκολάτας στην Ελλάδα χάριν στην εμμονή της εταιρείας στην ποιότητα, την καινοτομία και την ξεχωριστή γεύση των προϊόντων της.

Η ιστορία της ΙΟΝ ξεκινάει το 1930, όταν μία ομάδα μετόχων ανοίγει ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Φιλοδοξία τους ήταν να γίνουν αναγνωρισμένοι σοκολατοποιοί! Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. δημοσιεύεται στο υπ' αριθμό 267/23.9.1930 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Στη συνέχεια η ΙΟΝ Α.Ε. εξαγοράζει την εταιρεία NASKO Α.Ε., σημαντική βιομηχανία παραγωγής καραμέλας και άλλων ζαχαρωδών προϊόντων. Η εξαγορά αυτή σηματοδότησε την ανάπτυξη της ΙΟΝ στον κλάδο της καραμέλας στην Ελλάδα, με πολλές γνωστές μάρκες προϊόντων, όπως οι γεμιστές καραμέλες Nasko φρούτων, οι Baloo, οι O-MAMY και άλλες.

Τα θεμέλια του σημερινού επιχειρηματικού βεληνεκούς της ΙΟΝ - ως μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων - μπαίνουν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικά δημιουργείται το 1956 η εμπορική εταιρεία "Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι", η οποία αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων ΙΟΝ, καθώς και των προϊόντων της ΝΑΣΚΟ. Με έδρα στον Πειραιά (Λουδοβίκου 22) η νεοσύστατη αυτή εταιρεία θέτει τις βάσεις του σημερινού δικτύου πωλήσεων και διανομής της εταιρείας, ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς 43γ).

Λίγο αργότερα η ΙΟΝ αφομοιώνει την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε. και αποκτά πλέον τη σημερινή της μορφή ως εταιρεία παραγωγής ευρείας γκάμας ζαχαρωδών και σοκολατοειδών προϊόντων.

Σταδιακά έρχεται και η επέκταση της εταιρείας σε νέους κλάδους ζαχαρωδών, όπως: τσίχλες, γκοφρέτες και σοκοπάστες.

Σταθμοί στην εξέλιξη της ΙΟΝ αποτελούν οι σημαντικές επενδύσεις στην Άρτα. Σημαντική, εξάλλου, ήταν και η απόκτηση της εταιρείας ΙΝΤΕΡΙΑΛ Α.Ε. η οποία παράγει το προϊόν με το εμπορικό σήμα Nucrema, κίνηση η οποία έδωσε στην ΙΟΝ τη δυνατότητα εισόδου στην αγορά σοκοπάστας (πάστα φουντουκιού με κακάο).

Αργότερα, η απόκτηση της σοκολατοποιίας Mabel (1999), η οποία εξειδικεύεται σε εποχιακά/εορταστικά προϊόντα (πασχαλινά, χριστουγεννιάτικα), σε σοκολατίνια και άλλα σοκολατοειδή, προσέφερε ένα ακόμα βήμα εξάπλωσης και ανάπτυξης της εταιρείας στον κλάδο της.

Η ΙΟΝ, ιδιαίτερα τα τελευταία 40 χρόνια στα οποία διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο της σοκολάτας, κατέχει πολλές πρωτιές στο χώρο αναφορικά με τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά, αλλά και ως προς την επικοινωνία της, την οργάνωσή της και την κοινωνική προσφορά της.

Πρώτη λάνσαρε στην ελληνική αγορά τη σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα, η οποία μέχρι σήμερα είναι το πλέον αγαπητό είδος από την ευρεία γκάμα προϊόντων της. Η ΙΟΝ Αμυγδάλου παραμένει ο ηγέτης της αγοράς για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Η σειρά σοκολατών Break αποτελεί μία ακόμα καινοτομία στην ελληνική αγορά ως η πρώτη τετράγωνη σοκολάτα ελληνικής παραγωγής σε συσκευασία με εύκολο άνοιγμα, καθώς και μια πλούσια γκάμα νέων γεύσεων.

Πρώτη, επίσης, η ΙΟΝ παρουσίασε στην ελληνική αγορά σοκολατάκι με ολόκληρο φουντούκι, τη γνωστή σε όλους Noisetta, που παραμένει για χρόνια στην κορυφή της κατηγορίας της στην Ελλάδα. Και φυσικά η Σοκοφρέτα της ΙΟΝ που αποτελεί ίσως ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της ελληνικής αγοράς, στον κλάδο των ζαχαρωδών, λόγω της επιτυχημένης πορείας της και της συνεχούς ανάπτυξής της. Η Σοκοφρέτα υπάρχει πλέον σε συσκευασία maxi, mini, με φουντούκια και φυσικά με αμύγδαλα - η νέα Σοκοφρέτα ΙΟΝ Αμυγδάλου.

Πολλά άλλα προϊόντα ΙΟΝ παρουσιάζουν ενδιαφέρον, είτε λόγω της σύνθεσής τους είτε λόγω της συσκευασίας τους ή ακόμα και λόγω της μορφής επικοινωνίας, προώθησης και τποθέτησής τους στην αγορά. Ποιός δεν θυμάται της γνωστή καραμέλα ΙΟΝ Υγείας, από τις πρώτες καραμέλες για το λαιμό στην Ελλάδα, ή τις παιδικές γκοφρέτα Σαφάρι με συλλογή καρτών με εικόνες αγρίων ζώων και πρωτότυπους διαγωνισμούς καταναλωτών!

Οι καινοτομίες της ΙΟΝ δεν περιορίζονται μόνο στα προϊόντα ή την προώθηση τους. Στις δεκαετίες '60 και '70 η ΙΟΝ ήταν από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που χρησιμοποίησαν ενεργά τη διαφήμιση, πρώτα την έντυπη και αργότερα με την εξάπλωση της τηλεόρασης, τα διαφημιστικά σποτ. Αλλά και ως προς την οργάνωση των πωλήσεών της, τη διανομή και την εξυπηρέτηση των πελατών της η εμπορική εταιρεία "Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι" έφερε καινοτομίες πρωτόγνωρες για την ελληνική πραγματικότητα. Με δικά της κέντρα διανομής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, δικό της δίκτυο πωλητών και αντιπροσώπων, καλύπτει και εξυπηρετεί το σύνολο της ελληνικής αγοράς.

Σημαντική είναι και η εξαγωγική της δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσεται σταθερά με στόχο κυρίως τις Βαλκανικές χώρες, τον Αραβικό Κόσμο, την Αίγυπτο, την Κύπρο, καθώς και τη Β. Αμερική. Περίπου το 10του παραγόμενου προϊόντος της ΙΟΝ εξάγεται στις παραπάνω αγορές. Η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει δύο σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο και Άρτα), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα και εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων, καθώς και τις μονάδες παραγωγής της Interia (Παλλήνη Αττικής) για προϊόντα σοκοπάστας και Mabel (Μαρκόπουλο Αττικής) για σοκολατίνια και άλλα σοκολατοειδή προϊόντα. Με σύνολο εργαζομένων που ξεπερνάει τους 1050 και κύκλο εργασιών κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ, κατατάσσεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι αμιγώς ελληνική.

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι η ΙΟΝ φροντίζει ιδιαίτερα για την επιμόρφωση των εργαζομένων της με διάφορα σεμινάρια, αλλά και γαι την ψυχαγωγία τους, με τη διοργάνωση εκδρομών και άλλων εκδηλώσεων, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για θέματα ιατρικής περίθαλψης, με τη λειτουργία ιατρείου και κοινωνικής υπηρεσίας.


Εκτυπώσιμη μορφή