Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη στην Δήμητρα Σκούφου για «ΤΑ ΝΕΑ» - Οι εκλογές ρυθμιστής των θετικών προοπτικών της οικονομίας
23/05/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών, ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας τη βαθμολογία σταθερή στο ΒΒ+, δηλαδή ένα τελευταίο βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές, αντανακλά τη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης, τη συνεπή δημοσιονομική πορεία του οικονομικού επιτελείου και τη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα. Το 2022, η Ελλάδα πραγματοποίησε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή εντός της ΕΕ, περνώντας από τα πρωτογενή ελλείμματα σε πλεονάσματα.

Η ελληνική  οικονομία έκλεισε το 2022 με θετική ανατροπή, καθώς επέστρεψε ένα χρόνο νωρίτερα στα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου, επιβεβαιώθηκαν με την καταγραφή οριακού πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 273 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ, αντί για πρωτογενές έλλειμμα ή 1,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είναι σημαντικό, πως αντί του αρχικού προϋπολογισμού για 1 δις ευρώ έλλειμμα το πρώτο τρίμηνο του 2023, επίσης καταγράφεται πλεόνασμα 211 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα θετικά αποτελέσματα εκτιμάται περαιτέρω βελτίωση στο μέτωπο των πλεονασμάτων στο 0,7% το 2023 και πάνω από το 1% του ΑΕΠ την επόμενη τετραετία.

Το ΑΕΠ της χώρας μας το 2022 αυξήθηκε κατά 26 δις ευρώ, καθώς ανήλθε στα 208,3 δις ευρώ από 181,7 δις ευρώ το 2021. Έτσι το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23% του ΑΕΠ και έκλεισε στο 171,3% από 194,6%, παρά το γεγονός πως σε απόλυτους αριθμούς το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 3 δις ευρώ από 353,4 σε 356,2 δις ευρώ. Η S&P πριμοδοτεί την προς τα άνω αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2023 και πιστεύει ότι ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης 2,5-3% θα συνεχιστεί με καταλύτη την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι επενδύσεις το 2022 αυξήθηκαν εντυπωσιακά στο 21% του ΑΕΠ, δηλαδή 9% υψηλότερα, σε σχέση με τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Στο μέτωπο των τραπεζικών δανείων μέτριου και υψηλού κινδύνου, που βρίσκονται ένα βήμα πριν γίνουν κόκκινα, το ποσοστό εκτιμάται από την S&P σε 13%. Παραταύτα αν και το ποσοστό των συνολικών  κόκκινων δανείων στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, το ποσοστό των δανείων υψηλού κινδύνου βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ. Από την ανάλυση της S&P, βάσει της διάρθρωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων και των κρατικών εγγυήσεων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά μικρό πιστωτικό κίνδυνο. Αυτό μεταφράζεται σε χαμηλότερο κόστος κινδύνου που μέχρι πρόσφατα ήταν από τα υψηλότερα στην ΕΕ, αλλά και σε μικρότερες ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια. Έτσι η S&P αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα τους και αναβάθμισε τις συστημικές ελληνικές τράπεζες από Β+ σε ΒΒ-.

Με «προίκα» λοιπόν τα πλεονάσματα, αντί για ελλείμματα, με αναβάθμιση των τραπεζών και με την διαγραφόμενη επενδυτική προοπτική, είναι προφανές πως η επιχειρηματικότητα αναμένει από τη νέα τετραετία διακυβέρνησης να φέρει νέες ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, όπως την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, περαιτέρω μειώσεις φόρων και εργοδοτικών εισφορών. Αυτός ο συνδυασμός θα συνεχίσει και θα ενισχύσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με το σκεπτικό όμως, ότι τίποτα δεν είναι ποτέ δεδομένο, συνδυάζονται και συνδέονται οι εκλογές με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας. Το βέβαιο πάντως είναι, πως οι μικρομεσαίοι της αγοράς, φοβόμαστε την υποβάθμιση και παλεύουμε να ανακτήσουμε την αναβάθμιση, στην οποία πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά.

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή