Ενημέρωση   /   'Αρθρα-Δηλώσεις-Παρεμβάσεις   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Συνέντευξη Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλη Κορκίδη στην Εφημερίδα DEAL NEWS - «Η αγορά αντιστέκεται στην ακρίβεια»
17/03/2023 - ΠΗΓΗ: Ε.Β.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Κύριε πρόεδρε, ποια είναι η πρώτη αποτίμηση που θα μπορούσατε να κάνετε αναφορικά με τον απολογισμό της εκπτωτικής περιόδου; Κινήθηκε η αγορά; Είναι ικανοποιημένοι οι επιχειρηματίες;

Απ: Οι χειμερινές τακτικές εκπτώσεις ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο για τις εμπορικές επιχειρήσεις της Αττικής και με συμφέρουσες αγορές για τους καταναλωτές. Οι εναλλαγές των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον φετινό χειμώνα, άλλαξαν εν μέρει τις καθιερωμένες αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων. Τουλάχιστον όσον αφορά στην αγορά της Αττικής, αυτό που επιβεβαιώνεται από τα περισσότερα καταστήματα ένδυσης είναι, πως λόγω του ήπιου χειμώνα μειώθηκαν οι πωλήσεις στα «βαριά» και ακριβότερα ρούχα.

Σημειωτέον, πως η αξία των πωλήσεων του κλάδου της ένδυσης και υπόδησης ξεπέρασε σε ετήσια βάση τα 3 δις ευρώ. Σε συνέχεια λοιπόν της ανοδικής πορείας του 2022 ξεκίνησε και το 2023, με τις τρεις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων να είναι οι καλύτερες για τους εμπόρους από άποψη αγοραστικής κίνησης. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών προσέλκυσαν και φέτος τα επώνυμα προϊόντα, καθώς και οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα και όλα τα είδη σπιτιού.

Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου με την αγοραστική κίνηση σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι. Η εκπτωτική αγορά δεν επηρεάστηκε από την «οικονομική κόπωση» των εορτών, ενώ φαίνεται πως ο στόχος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο επιτεύχθηκε. Η ανοδική πορεία των πωλήσεων λιανικής του 2022 με επιπλέον 7 δις ευρώ και ετήσια αύξηση στα επίπεδα του 12%, φθάνοντας τον κύκλο εργασιών του 2022 στα 62 δις ευρώ, συνεχίζεται και το 2023, αφού ο τζίρος του φετινού διμήνου, Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, σε πρώτη εκτίμηση φαίνεται να έχει ξεπεράσει κατά τουλάχιστον 5% τα 5,5 δις ευρώ του αντίστοιχου διμήνου του 2019.

Πρόσφατα χτυπήσατε το «καμπανάκι κινδύνου» για την επεκτατική τάση των αλυσίδων χαμηλού κόστους στην ελληνική αγορά. Τι ακριβώς έχετε υπόψη σας; Κερδίζουν έδαφος με ανορθόδοξες πρακτικές;

Απ: . Έχω επισημάνει ότιη ελληνική αγορά δεν μπορεί να «σηκώσει» ανεξέλεγκτα τις αλυσίδες χαμηλού κόστους που στοχεύουν στην ανάγκη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί, λόγω ανάγκης και ακρίβειας, να γίνει «Eldorado» γι’ αυτές, ούτε να επιτρέψει «να εισπράξουν» το market pass και τα χρήματα στήριξης των επιδοτήσεων υπέρ των καταναλωτών, σε βάρος άλλων επιχειρήσεων.

Είναι προφανές ότι οι αλυσίδες αυτές, με τις τακτικές εισόδου τους στην εγχώρια αγορά, προκαλούν στρεβλώσεις στον ελεύθερο και θεμιτό ανταγωνισμό που ο εμπορικός κόσμος της χώρας τηρεί με σεβασμό στον πελάτη, παρά τις όποιες εξωγενείς αντίξοες πληθωριστικές συνθήκες βιώνει η αγορά.

Οι αλυσίδες χαμηλού κόστους, που λειτουργούν στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, είναι συγκεκριμένες και λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένο πλαίσιο, με βάση τα ισχύοντα σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε. και σε αριθμούς που «σηκώνει» η κάθε εγχώρια αγορά.

 

 

 

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι δεν έχουμε ακόμη φτάσει στην κορύφωση των αυξήσεων των επιτοκίων. Ότι θα υπάρξουν και άλλες μέχρι να αρχίσει να αναχαιτίζεται και ο δομικός πληθωρισμός. Ανησυχείτε για ένα νέο «κύμα» επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων;

Απ: Οι ανησυχίες για νέα «κόκκινα» δάνεια, επιτόκια, εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, διαθέσιμο εισόδημα, επενδύσεις, δαπάνες στέγασης και, βεβαίως, το ενεργειακό και ουκρανικό μέτωπο, παραμένουν τα «ανοικτά ζητήματα» στο ξεκίνημα του 2023. Έχουμε μπροστά μας μερικές ακόμη αξιολογήσεις και μια προεκλογική, επί της ουσίας περίοδο, η οποία φαίνεται να μεγεθύνθηκε λόγω και του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη. Φιλοδοξία παραμένει η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,5% τον Φεβρουάριο του 2023, από 8,6% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ενώ τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε στο 6,5%. Στις 7 προκλήσεις και τα στοιχήματα του 2023 εμπεριέχεται και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5%. Το ανησυχητικό είναι ότι η Ευρωζώνη ακολουθεί επιθετική πολιτική στα επιτόκια, με ότι αυτό συνεπάγεται και επί της ουσίας, σαφέστατα, υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, αλλά και του ενδεχόμενου να θυσιαστεί η ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τον πληθωρισμό. Όλοι συμφωνούν όμως ότι ο πληθωρισμός επέστρεψε δραματικά στην Ευρώπη μετά από 40 χρόνια και οι ορίζοντες, όσο διαρκεί η κρίση εξ’ αιτίας της σύρραξης Ρωσίας – Ουκρανίας, παραμένουν δυσδιάκριτοι. Ο πληθωρισμός επιβαρύνει τους πολίτες. Πολλοί ανησυχούν ότι θα γίνει μόνιμο φαινόμενο. Ας ελπίσουμε για το αντίθετο.

Πόσο έχουν κατορθώσει οι εμπορικές επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις ανατιμήσεις; Τί βλέπετε για το άμεσο μέλλον;

Απ: Ζήσαμετην περασμένη χρονιά το φαινόμενο να αλλάζουν οι τιμοκατάλογοι δύο ή και τρείς φορές εβδομαδιαίως, εξ’ αιτίας του «ασανσέρ» των τιμών στο ενεργειακό πεδίο. Ο Εμπορικός κόσμος έδειξε τον καλύτερό του εαυτό, σε μία κρίσιμη περίοδο και απορρόφησε τις πρώτες αυξήσεις που επήλθαν κυρίως λόγου του κόστους τη ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και των αυξήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, δεδομένου ότι μετακινήθηκαν τα κέντρα άντλησης πρώτων υλών. Ωστόσο, μετά από τόσους μήνες ενεργειακής κρίσης τα περιθώρια απορρόφησης των αυξημένων τιμών εκμηδενίστηκαν, καθώς η ρευστότητα και τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων μειώνονται συνεχώς. Παρά ταύτα, ο εμπορικός κόσμος δεν το έχει βάλει κάτω, συναισθανόμενος τις ανάγκες της αγοράς και την πίεση που δέχονται οι οικογενειακοί οικονομικοί προγραμματισμοί των νοικοκυριών. Η βοήθεια, από τα μέχρι ώρας μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, έχει συμβάλει, αφ’ ενός στη διατήρηση της αγοραστικής ικανότητας, αφ’ ετέρου δε στο «μπαλανσάρισμα» των κάποιων αυξήσεων σε ορισμένα είδη, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Πώς τοποθετείσθε για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού; Το ότι θα ευνοήσει την αγορά και την κατανάλωση θα «ισοφαρίσει» το κόστος για τις επιχειρήσεις;    

Απ: Η αναζήτηση μιας «ισορροπημένης λύσης» έγινε σταθμίζοντας τρεις παράγοντες: τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία, τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων. Βρισκόμαστε στο κατώφλι για την εξαγγελία, από την πλευρά της κυβέρνησης, για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί, αλλά ρεαλιστικά, γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι με την ενεργειακή κρίση και γενικότερα της ακρίβειας και του πληθωρισμού πρέπει να στηρίζουμε και τις επιχειρήσεις, ώστε όχι μόνο να διατηρήσουμε θέσεις απασχόλησης, αλλά να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την ανεργία.

Πρέπει να δούμε την «εικόνα». Ο επιχειρηματικός κόσμος, παρά τις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες της τελευταίας τριετίας, όπου κυριάρχησαν τα προβλήματα από την πανδημία, τους ισχυρούς κλυδωνισμούς της εφοδιαστικής, αλλά και από την διεθνή οικονομική κατάσταση και το ενεργειακό που διαμορφώθηκε υπό το κράτος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έδειξε αξιοπρόσεκτη αντοχή. Η ανθεκτικότητα αυτή αντικατοπτρίζεται από την «σκληρή πραγματικότητα» των αριθμών. Προς τούτο αρκεί να ανατρέξουμε στα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ», που έδειξαν περισσότερες δουλειές και καλύτερες αμοιβές στην τριετία 2019-2022. Και αυτή την ανθεκτικότητα δεν πρέπει να την θυσιάσουμε.

Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις λόγω ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού ή η ανθεκτικότητα τους είναι ικανή;    

Απ: Η διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας μας είναι απαραίτητη για την επιχειρηματικότητα του τόπου, μέχρι να ολοκληρωθεί και η τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ώστε να περάσουμε σε επενδυτική βαθμίδα. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και το επόμενο διάστημα, όσο διαρκεί ο πόλεμος, θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τη σημασία στήριξης των μικρομεσαίων και κινείται λελογισμένα και σε πλαίσια, εκείνα, που δεν θέτουν σε κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αξιοποιώντας τους ρυθμούς ανάπτυξης που δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για λελογισμένες και στοχευμένες παροχές.

Μόλις πρόσφατα το Ε.Β.Ε.Π. φιλοξένησε τις ιδρυτικές διαδικασίες της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων. Πώς βλέπετε την επανεκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας με επίκεντρο την ευρύτερη ζώνη γύρω από τον Πειραιά και τι μπορεί να προσφέρει στο μεγάλο λιμάνι της χώρας;

Απ: Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της αναζωογόνησης των μεγάλων ναυπηγικών μονάδων της χώρας και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στον Κόλπο της Ελευσίνας. Το Ε.Β.Ε.Π. υποστήριξε δυναμικά όλες τις προσπάθειες που οδήγησαν στο καλό αποτέλεσμα. Σήμερα ο Πειραιάς είναι το σημείο συνάντησης των παγκόσμιων «παικτών» του θαλάσσιου πλούτου και οφείλουμε να αντλήσουμε τις υπεραξίες που θα προκύψουν από την δραστηριοποίηση, όχι μόνο των ναυπηγικών μονάδων, αλλά και των εκατοντάδων επιχειρήσεων που συνθέτουν το cluster που δραστηριοποιείται στις κατασκευές υλικών για πλοία, τους τροφοεφοδιασμούς, αλλά και την παροχή υπηρεσιών. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα αξιοποιεί τα δυνητικά πλεονεκτήματα του Πειραιά και, ιδιαίτερα, του ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή κατάρτιση.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή